Dustin Byfuglien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dustin Byfuglien
Dustin Byfuglien - Winnipeg Jets.jpg
Født27. mars 1985 (35 år)
Roseau
Beskjeftigelse Ishockeyspiller
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Stanley Cup
Høyde196 centimeter
Posisjonforsvarsspiller, ving

Dustin Byfuglien (født 27. mars 1985) er en amerikansk profesjonell ishockeyspiller for Winnipeg Jets i National Hockey League (NHL).

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Byfuglien ble født i Minneapolis, Minnesota, av moren Cheryl Byfuglien og faren Ricky Spencer. Moren har norske aner, og hans far har afrikansk-amerikanske. Morens oldeforeldre, Erik Knutsen Byfuglien og Inger Olsdatter, født Nordengen, kom fra Etnedal/Valdres Norge og bosatte seg i Minnesota. «Dustin har aldri vært i Norge, men han kjenner godt sine aner, og er stolt av sin norske bakgrunn,» uttalte moren Cheryl Byfuglien til VG.[1] Moren flyttet til Roseau med Dustin for å være nærmere sin familie mens faren ble i Minneapolis for å fortsette studiene. Foreldre ble aldri gift. I Roseau ble Dustin Byfuglien introdusert til ishockey. Hans stefar, Dale Smedsmo, spilte fire kamper for NHL med Toronto Maple Leafs i 1972 og 110 kamper for World Hockey Association (WHL), en konkurrerende liga for NHL.[2][3]

På grunn av manglende muligheter til akademiske studier i Roseau flyttet Byfuglien først til Chicago og spilte ishockey for ungdomsklubben Chicago Mission AAA (spillere under 18 år), men flyttet deretter til Canada hvor han spilte for betydelige ishockeyklubber i WHL inntil han ble plukket opp av Chicago Blackhawks i 2003.

Spillekarriere[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen av sesongen 2007-2008 var han forsvarspiller, men ble flyttet opp som høyre ving for å gi laget en større kropp i nærheten av nettet, et eksperiment som har vist seg heldig.

I hans tredje sesong utmerket han seg betydelig og ble den første spiller fra Rockford IceHogs, et ishockeylag i American Hockey League (AHL) og farmerlag for Chicago Blackhawks, som fikk prisen som Ukens beste spiller for AHL da han skåret et mål og hadde fem assisterende mål i fire kamper. Byfuglien hadde syv poeng i åtte kamper med Rockford og ble tatt opp i Chicago Blackhawks den 3. november og vendte aldri tilbake til IceHogs. Han hadde et mål i sitt først skift for Blackhawks i sesongen 2007-2008 mot St. Louis Blues og fikk sitt første hat-trick (tre mål i en kamp) mot Phoenix Coyotes den 30. november. Han avsluttet tett for det femte for laget med 19 mål og 36 poeng for sin tredje sesong med laget, alle mens han gjorde en overgang til forward for laget.

Den 23. mai 2010 ble han den første spilleren som skåret tre avgjørende mål i en serie da Chicago beseiret San Jose Sharks i fire kamper, noe som bidro til at laget gikk til finalen i Stanley Cup.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Norske» Dustin Byfuglien er NHL-sluttspillets heteste
  2. ^ Rogers, Jesse (5. juli 2010): «Byfuglien has found emotional side». ESPN.com.
  3. ^ Ziemer, Brad (5. juni 2010): «Dustin Byfuglien: Did you know...» Arkivert 10. januar 2011 hos Wayback Machine.. Vancouver Sun (Vancouver).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]