Durham-evangeliene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Korsfestelsen, illustrasjon fra Durham-evangeliene

Durham-evangeliene (The Durham Gospels) er en angelsaksisk evangeliebok fra slutten av 600-tallet som i dag blir bevart i Durhamkatedralens katedralsbibliotek (MS A.II.17) i England. En enkel folie av dette manuskriptet er i dag ved Magdalene College ved University of Cambridge (Pepysian MS 2981).

Durham-evangeliene ble produsert ved Lindisfarne og deretter fraktet til Durham for beskyttelse da munkene flyttet til samme sted på grunn av angrep fra norske røvere og vikinger. Durham-evangeliene har blitt skrevet av den samme skriveren som også gjorde Echternach-evangeliene.

Generelt ble manuskripter produsert med liten utsmykking i klostrene på 500-tallet hvis man dømmer det som er blitt bevart fra denne tiden. Det var først på slutten av 600-tallet at klostrene hadde vokst i størrelse og rikdom til at det satte sitt preg på kirkekunsten. Den rikt dekorerte Durham-evangeliene er en tidlig bok fra Lindisfarne og den første som benyttet fletteverk og ranker i sin dekorasjon, og en dekorativ initialbokstav med tohodede slanger.

Det er et annet fragmentarisk evangeliemanuskript (MS A.II.10) i katedralsbiblioteket som noen ganger også blir referert til som «Durham-evangeliene».

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • De Hamel, Christopher: A History of Illuminated Manuscripts. Boston: David R. Godine, 1986.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]