Duo Duo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Duo Duo
Født1951[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Beijing
BeskjeftigelseLyriker, skribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetKina
UtmerkelserNeustadtprisen (2010)[5]

Duo Duo (kinesisk: 多多, pinyin: Duō Duō) er forfatternavnet som benyttes av den kinesiske dikteren Li Shizheng (栗世征, Lì Shìzhēng, født 1951 i Beijing i Folkerepublikken Kina). Han er en av de fremste representanter for den modernistiske såkalte tåkediktning.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Som ung under kulturrevolusjonen ble han sendt til landsbygden ved innsjøen Baiyangdian (白洋淀), der han begynte å lese og skrive poesi. Flere av hans skolekamerater skulle også bli kjente som ekspontenter for den underjordiske poesibevegelsen kalt «tåkedikterne» (kinesisk: 朦胧诗人; pinyin: Ménglóng Shīrén): Bei Dao, Gu Cheng og Mang Ke.

Duo Duo tidlige dikt er korte og elliptiske og i noen av dem er det henspilling til politiske temaer. I hans tidlige dikt finnes det mange spor som leder til vestlige diktere som Charles Baudelaire, Marina Tsvetajeva og Sylvia Plath. Hans stil gjennomgikk en utvikling midt o 1980-årene til lengre og mer filosofisk poesi. Til forskjell fra Bei Daos korthugne billeddspråk skrev Duo Duo lengre poesi med vekt på lyd og retorikk. Noen av hans dikt grenser til essyistikk som Leksjoner fra 1984 (诲教), som talte til Kinas «tapte generasjon» på samme vis som Bei Daos dikt Svar.

I 1989 var Duo Duo vitne til protestene på Den himmelske freds plass. Ved en tilfeldighet var han den 4. juni booket på et fly til London for poesiopplesning på British Museum. Han levde deretter i mange år i Storbritannia, Canada og Nederland. Hans poetiske språk gjennomgikk der en forsndring med tema som eksil og rotløshet. Duo Duo begynte også å benytte det kinesiske språk på et mer selvbevisst vis. I blant er hans dikt på gränsen til det ugjennomtrenglige men likevel meget effektive, som for eksempel diktet Betrakter havet (看海).

I 2004 vendte Duo Duo tilbake til Kina der han ble hedret både av en yngre generasjon poeter og fikk en litterær rehabilitering. Han underviser ved universitetet i Hainan, dit den kinesiske poeten Su Dongpo (Su Shi, 1037–1101) en i sin tid ble sendt i indre eksil av det kinesiske hoff.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 119066009, besøkt 14. august 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Trove, oppført som Duoduo, Trove person-ID 1379248, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ MAK, oppført som Duoduo, PLWABN-ID 9810626294405606[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Korean Authority File, oppført som 둬둬, Koreas nasjonalbibliotek-ID KAC201814387[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.neustadtprize.org, besøkt 5. juli 2022[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]