Dunajec

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dunajec
Dunajec from Trzy Korony.jpg
Dunajec sett fra Trzy Korony.
LandSlovakia Slovakia
Polen Polen
Lengde totalt249 km[1]
Nedbørfelt6 796 km²[1]
Middelvannføring85,5 /s[1]
StartDe vestlige Tatrafjellene
  – Koord.   Cyan pog.svg49°29′04″N 20°02′34″Ø
Fjerneste kilde
  – Koord.   Steel pog.svg49°12′01″N 19°51′51″Ø
MunningSamløp med Wisła nord for Tarnów
  – Koord.   Blue 000080 pog.svg50°14′33″N 20°43′42″Ø
Sideelver
  – HøyreBiałka, Poprad, Biała
  – VenstreKamienica Gorczańska, Łososina
InnsjøerJezioro Czorsztyńskie, Jezioro Sromowskie, Jezioro Rożnowskie, Jezioro Czchowskie
VassdragWisła
  – ProgresjonWisła → Østersjøen
Dunajec ligger i Polen
Dunajec
Dunajec
Dunajec
Dunajec (Polen)
Kart
Dunajec
50°14′33″N 20°43′42″Ø

Dunajec-kløften i Pieniny.

Dunajec er en høyre sideelv til Wisła i det nordlige Slovakia og sørlige Polen. Dunajec starter i Nowy Targ ved samløpet av to korte fjellelver, Czarny Dunajec og Biały Dunajec (Sorte og Hvite Dunajec). Elva utgjør grensen mellom Slovakia og Polen i 17 kilometer i det sentrale Pieniny. Bortsett fra dette flyter elva i sin helhet i Polen.

Dunajec er 249 kilometer lang, inkludert kildeelva Czarny Dunajec, noe som gjør den til den 13. lengste elva i Polen. Nedbørfeltet er på 6 796 km², hvorav 4 838 km² er i Polen og 1 958 km² i Slovakia. På grensen mellom de to landene flyter Dunajec gjennom Zamagurze-regionen, med attraksjoner som Przełom Dunajca (Dunajec-kløften), Trzy Korony-massivet med en 500 m høy klippe, samt Červený Kláštor og de to borgene i Czorsztyn og Niedzica.

Nedenfor de to kildeelvene flyter Dunajec gjennom en bred dal kalt Nowotarska-bassenget. Deretter flyter den inn i oppdemningen i Niedzica (Jezioro Czorsztyńskie) og reservoaret i Sromowce Wyżne (Jezioro Sromowskie). Gjennom den sentrale delen av Pieniny-fjellene danner den noen pittoreske svinger langs den polsk-slovakiske grensen mellom Sromowce Wyżne og Szczawnica. Lenger nede vender den mot nord inn i de vestlige Beskidene og Sądecka-bassenget, hvor den løper sammen med sin egen største sideelv, Poprad. Den flyter videre gjennom en dal ved foten av Beskidene og Rożnów (med enda to reservoarer: Jezioro Rożnowskie og Jezioro Czchowskie), og ender til slutt i Sandomierz-dalen og lavlandet rundt Wisła. Dunajec løper sammen med Wisła nær småbyen Opatowiec.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Polens statistiske årbok 2017, Główny Urząd Statystyczny, s. 85-86

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]