Dunajec

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dunajec
Dunajec from Trzy Korony.jpg
Dunajec sett fra Trzy Korony.
LandSlovakia Slovakia
Polen Polen
Lengde 274 kilometer
Lengde totalt249 km[1]
Nedbørfelt6 796 km²[1]
Middelvannføring85,5 /s[1]
StartDe vestlige Tatrafjellene
  – Koord.   Cyan pog.svg49°29′04″N 20°02′34″Ø
Fjerneste kilde
  – Koord.   Steel pog.svg49°12′01″N 19°51′51″Ø
MunningSamløp med Wisła nord for Tarnów
  – Koord.   Blue 000080 pog.svg50°14′33″N 20°43′42″Ø
Sideelver
  – HøyreBiałka, Poprad, Biała
  – VenstreKamienica Gorczańska, Łososina
InnsjøerJezioro Czorsztyńskie, Jezioro Sromowskie, Jezioro Rożnowskie, Jezioro Czchowskie
VassdragWisła
  – ProgresjonWisła → Østersjøen
Dunajec ligger i Polen
Dunajec
Dunajec
Dunajec
Dunajec (Polen)

Dunajec-kløften i Pieniny.

Dunajec er en høyre sideelv til Wisła i det nordlige Slovakia og sørlige Polen. Dunajec starter i Nowy Targ ved samløpet av to korte fjellelver, Czarny Dunajec og Biały Dunajec (Sorte og Hvite Dunajec). Elva utgjør grensen mellom Slovakia og Polen i 17 kilometer i det sentrale Pieniny. Bortsett fra dette flyter elva i sin helhet i Polen.

Dunajec er 249 kilometer lang, inkludert kildeelva Czarny Dunajec, noe som gjør den til den 13. lengste elva i Polen. Nedbørfeltet er på 6 796 km², hvorav 4 838 km² er i Polen og 1 958 km² i Slovakia. På grensen mellom de to landene flyter Dunajec gjennom Zamagurze-regionen, med attraksjoner som Przełom Dunajca (Dunajec-kløften), Trzy Korony-massivet med en 500 m høy klippe, samt Červený Kláštor og de to borgene i Czorsztyn og Niedzica.

Nedenfor de to kildeelvene flyter Dunajec gjennom en bred dal kalt Nowotarska-bassenget. Deretter flyter den inn i oppdemningen i Niedzica (Jezioro Czorsztyńskie) og reservoaret i Sromowce Wyżne (Jezioro Sromowskie). Gjennom den sentrale delen av Pieniny-fjellene danner den noen pittoreske svinger langs den polsk-slovakiske grensen mellom Sromowce Wyżne og Szczawnica. Lenger nede vender den mot nord inn i de vestlige Beskidene og Sądecka-bassenget, hvor den løper sammen med sin egen største sideelv, Poprad. Den flyter videre gjennom en dal ved foten av Beskidene og Rożnów (med enda to reservoarer: Jezioro Rożnowskie og Jezioro Czchowskie), og ender til slutt i Sandomierz-dalen og lavlandet rundt Wisła. Dunajec løper sammen med Wisła nær småbyen Opatowiec.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Polens statistiske årbok 2017, Główny Urząd Statystyczny, s. 85-86

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]