Beskidene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Beskidene
Bieszczady i Beskidene
Geografi
Hører tilKarpatene
LandTsjekkias flagg Tsjekkia
Slovakias flagg Slovakia
Polens flagg Polen
Ukrainas flagg Ukraina
Dimensjoner
Lengde600 km
Bredde50–70 km
Høyeste punkt
NavnBabia Góra
Høyde1 725 moh.[1]
Beliggenhet
Beskidene
Beskidenes beliggenhet og inndeling (polske navn).

Beskidene (polsk Beskidy, tsjekkisk og slovakisk Beskydy, ukrainsk Бескиди) er en fjellkjede som strekker seg fra østlige områder av Tsjekkia gjennom nordvestlige Slovakia og sørlige Polen og inn i vestlige deler av Ukraina.

Beskidene er om lag 600 km lange og 50-70 km brede. De begynner øst for elven Bečva i Mähren og strekker seg mot Ukraina nord for Tatrafjellene. Hvor langt østover fjellkjeden strekker seg er derimot ikke definert. Det høyeste fjellet er derfor avhengig av hvor man definerer den østlige grensen til Beskidene. Den høyeste toppen i de vestlige delene er Babia Góra (1 725 moh.), som ligger på grensen mellom Polen og Slovakia. En større del av Beskidene er en del av De ytre Vest-Karpatene. De lave Beskidene (Beskid Nisky/Nízke Beskydy) og Bieszczady ligger øst i Beskidene og regnes ofte som en del av Skogkarpatene i Øst-Karpatene. Den høyeste toppen i den tsjekkiske delen av De schlesiske Beskidene er Czantoria Wielka (995 moh.) på grensen mellom Polen og Tsjekkia.

Det er flere turistattraksjoner i fjellene, inkludert historiske trekirker og flere skisentre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Beskid Mountains | mountains, Eastern Europe | Britannica». www.britannica.com (engelsk). Besøkt 11. desember 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]