Du har m@il

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Du har m@il
orig. You've Got Mail
Generell informasjon
SjangerRomantisk komedie
Utgivelsesår1998
Prod.landUSA
Lengde120 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiNora Ephron
ProdusentLauren Shuler Donner
Nora Ephron
ManusforfatterNora Ephron
Delia Ephron
MusikkGeorge Fenton
Foran kamera
MedvirkendeTom Hanks
Meg Ryan
Greg Kinnear
Parker Posey
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Du har m@il (engelsk: You've Got Mail) er en romantisk komedie fra 1998, en moderne versjon av klassikeren Butikken om hjørnet fra 1940.

Joe Fox (Tom Hanks) og Kathleen Kelly (Meg Ryan) bor og arbeider få kvartaler fra hverandre på Manhattan. De er begge i bokbransjen, og Kelly hater alt Fox står for. Han er multimillionær og sjef for bokkjeden Fox Books. Denne kjeden utgjør en stor trussel for Kathleens lille bokhandel The Shop Around the Corner som hun arvet etter moren.

Uten at de er klar over hvem den andre er, møtes de på kveldstid på internett og fører lange og åpenhjertige samtaler.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Joe Fox Tom Hanks
Kathleen Kelly Meg Ryan
Frank Navasky Greg Kinnear
Patricia Eden Parker Posey
Birdie Conrad Jean Stapleton

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Kathleen Kelly er i et forhold med Frank Navasky, en venstreorientert journalist for avisen The New York Observer. Frank er viet til sin gamle skrivemaskin. Men Kathleen foretrekker en bærbar datamaskin, for å logge seg på sin AOL-epost. Ved å bruke skjerm-navnet "Shopgirl" leser hun en e-post fra noen med kallenavnet "NY152" som egentlig var skjerm-navnet til Joe Fox som hun møtte i et chat-room på Internett. De har etter hvert blitt godt kjent med hverandre over Internett. Men de deler ingen personlige detaljer som for eksempel navn, karriere, familie eller annen informasjon.

Joe tilhører Fox-familien som driver Fox Books, en kjede av store bokhandlere. Kathleen driver en liten uavhengig bokhandel The Shop Around The Corner som moren hennes grunnla. Det viser seg at Joe og Kathleen holder til i de samme nabolagene ved Upper West Side på Manhattan. Joe kommer på jobb, og holder øye med åpningen av en ny Fox Books i New York City med hjelp av hans beste venn, filial-sjef Kevin. Samtidig driver Kathleen og hennes tre butikk-assistenter, George, tante Birdie og Christina deres lille bokhandel.

Kathleen frykter den nye Fox Books-butikken som nylig har åpnet rundt hjørnet fra den lille bokhandelen deres. Når "Shopgirl" og "NY152" endelig bestemmer seg for å møte hverandre i virkeligheten, oppdager Joe hvem han egentlig har snakket med over Internett. Så han lar være å avsløre sin online-identitet. Den lille bokhandelen til Kathleen går sakte mot konkurs. Kathleens ansatte må komme seg videre i livene deres: George finner seg snart ny jobb på barneavdelingen i Fox Books-butikken, og tante Birdie går av med pensjon. Kathleen tar en pause for å finne ut hva hun egentlig ønsker å gjøre med livet sitt: Å skrive barnebøker. Når bokhandelen deres går under, innser Joe sine romantiske følelser overfor Kathleen. Han forsøker å bygge et nytt forhold ansikt-til-ansikt, men han holder fremdeles sin Internett-identitet hemmelig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]