Dronning Margrethes gobeliner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fra riddersalen på Christiansborg

Dronning Margrethes gobeliner eller 17 gobeliner til Danmarks dronning er 17 vevde gobeliner utført av kunstneren Bjørn Nørgaard med motiver fra Danmarks historie. Gobelinerne er hengt opp i riddersalenChristiansborg og var Dansk Industris gave til dronning Margrethe i anledning av dronningens 50-års fødselsdag i 1990.

Gobelinene er vevd hos det franske gobelinveveri Manufactures nationales des Gobelines et de Beauvais i Frankrike i perioden 199099 på bakgrunn av Bjørn Nørgaards omfattende skisser og kartonger i naturlig størrelse.

De 17 gobelinene er tilpasset veggenes størrelse i riddersalen. De skildrer Danmarkshistorien med verdenshistoriske blikk gjennom 1000 år fra vikingtiden til nåtiden. Gobelinene dekker i alt ca. 300m² og vevearbeidet anslås til å utgjøre i alt ca. 300 arbeidsår (1 gobelinvever kan veve ca. 1m² på et år).

Kunstmuseet Køge Skitsesamling kjøpte i ettertid Nørgaards omfattende skissetegninger og de store kartongene i naturlig størrelse og materialet kan ses i variert omfang på skiftende utstillinger i museet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata