Hopp til innhold

Drodling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Drodlerier utført av en tsjekkisk student eller elev under en matematikktime. Eleven har notert enkelte faglige sitater for å huske dem, men ellers drømt seg bort i en karikatur av læreren og andre tilsynelatende formålsløse skriblerier.

Drodling er å lage kruseduller og andre uhøytidelige og intetsigende småtegninger, særlig mens man er opptatt med noe annet. Slik ufokusert, halvt automatisert, ubevisst og uoppmerksom skribling, rabling og klussing skjer typisk på et stykke papir når man kanskje bør notere noe viktig; det kan for eksempel være når noen lytter passivt eller kjeder seg under en telefonsamtale, i en undervisningssituasjon eller et kontormøte. Tegningene kan forestille konkrete figurer, gjenstander, skriftbilder og liknende, eller mer abstrakte former og repeterende mønstre.

Drodleriene har vanligvis ingen nyttefunksjon som produkt i seg selv, men aktiviteten kan hjelpe en person å holde oppmerksomheten om et emne og å unngå å forsvinne fullstendig i dypere dagdrømmer eller enda fjernere tanker.

Det norske ordet kommer fra det engelske doodle, som betyr «(å lage en) krussedull», men som tidligere blant annet kunne bety «å lure». «Å drodle» kan i øverført mening bety å kaste fram tanker og idéer om noe, på en litt mindre konsentrert måte enn under en idédugnad.

Drodling på en notatblokk i Stortingssalen under representantenes debatt om John Lyngs regjering i september 1963.

Se også[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]