Drivmansjett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Drivknutemansjett (b) som dekker over drivknuten.
Reparasjonssett.

En drivmansjett er en belg som dekker over og inneholder smørefett for drivverket. Noen slike smøremidler inneholder grafitt. Det skilles mellom drivakselmansjetter for drivakslingen (indre mansjett) og drivknutemansjetter for drivknuten (ytre mansjett). De brukes for eksempel på biler.

Ødelagt drivknutemansjett[rediger | rediger kilde]

Drivmansjetter er slitedeler og slites gradvis av belastninger under kjøring. Drivknutemansjettene som er montert ved hjulet utsettes for mer slitasje enn drivakselmansjettene som er montert på siden nærmere girkassen, særlig på fremhjulsdrevne biler. Der utsettes mansjettene for høyere temperaturer på grunn av nærheten til bremseskivene, bøyer og slites mer under svinging, og foldene i belgen kan komme borti hverandre slik at det skapes friksjon.

Dersom det blir hull på drivknutemansjetten vil smørefettet lekke ut, og det kan komme inn skitt, sand og fuktighet som kan føre til rust eller ødeleggelse av leddet. Drivknuten kan bli ødelagt dersom den tørres ut og kjøres uten smøring.

En ødelagt drivmansjett kan være en sikkerhetsrisiko. For eksempel kan smørefett som lekker ut kastes på bremseskivene under kjøring og føre til at man mister bremseeffekt. En tørr drivaksling kan også låse seg brått (og føre til at hjulet låser seg) eller bli ødelagt på en annen måte, men i slike tilfeller vil det som regel har vært foregående faresignaler som uvanlig støy fra det aktuelle leddet under den mansjetten.

Ødelagt drivakselmansjett er et ganske vanlig problem på biler med fremhjulsdrift grunnet store deformasjoner ved styreutslag som over tid utmatter gummien.[1]

Bytte av mansjett[rediger | rediger kilde]

For å bytte til en original drivmansjett må man demontere drivakslingen, bærekule og ledd, samt benytte et spesielt monteringsverktøy for å utvide mansjetten slik at den kan tres over drivknuten. Som et alternativ finnes det delbare drivknutemansjetter som krever mindre omfattende arbeid. Delte universalmansjetter fås i ulike størrelser som kan klippes til for å passe og tres over uten forannevnte demonteringer før de limes sammen i delingen og holdes sammen i endene med slangeklemmer. Delbare mansjetter kan være noe mindre holdbare, men gir altså en mye enklere reparasjon.

Mansjetten koster vanligvis et par hundre kroner, mens installasjonen kan bli et meget omfattende arbeid og kan koste mye ettersom drivakslingen må demonteres. På noen kjøretøy med fremhjulstrekk må i tillegg nesten hele fjær- og dempersystemet demonteres, mens på andre er det nok å løsne kuleleddet for å demontere drivakslingen. På kjøretøy med bakhjulstrekk er reparasjonsarbeidet som regel mindre komplekst og derfor rimeligere.

Delbare mansjetter regnes først og fremst som en midlertidig reparasjon, selv om det er eksempler på at slike reparasjonssett har holdt lenge. Tidsmessig sparer man ikke mye på å benytte en delbar mansjett sammenlignet med å bytte til en ny ikke-delbar mansjett, men sistnevnte variant kan kreve mer kunnskap og verktøy for å monteres.

Materialer[rediger | rediger kilde]

Tidligere ble mansjettene laget av gummi, men moderne mansjetter er ofte laget av plastikk som tåler temperaturendringer bedre, har større dielektrisk styrke og tåler mer bevegelse.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Drivakselmansjett, mansjett - Skruvat.no». Arkivert fra originalen 25. juli 2021. Besøkt 25. juli 2021.