Dritan Abazović

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dritan Abazović
Født25. des. 1985Rediger på Wikidata (37 år)
Ulcinj
BeskjeftigelsePolitiker, deltager i internasjonale fora Rediger på Wikidata
Embete
  • Montenegros statsminister (2022–2023) Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Montenegro
Universitetet i Sarajevo
PartiUnited Reform Action
NasjonalitetMontenegro
Signatur
Dritan Abazovićs signatur

Dritan Abazović (Montenegrinsk kyrillisk: Дритан Абазовић, albansk: Dritan Abazi, født 1985) er en montenegrinsk politiker som ble landets statsminister 28. april 2022.

Han tilhører den albanske minoriteten i Montenegro, er partileder, og var visestatsminister i regjeringen til Zdravko Krivokapić 2020−2022.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Abazović ble født 25. desember 1985 i Ulcinj, Montenegro, den gangen i Jugoslavia. Etter å ha fullført grunnskole og videregående skole i Ulcinj, ble han uteksaminert fra fakultetet for statsvitenskap ved Universitetet i Sarajevo som bestemann i kullet, og fikk tildelt prisene «Golden Badge» og «Golden Charter» fra universitetet. Han oppnådde mastergrad i internasjonale relasjoner fra fakultetet for statsvitenskap ved Universitetet i Montenegro i 2008, og fullførte doktorgrad i 2019 ved fakultetet for statsvitenskap ved Universitetet i Sarajevo. Doktoravhandling hadde tittelen «Global Politics - Ethical Aspects of Globalization».

Fra 2005 til 2007 var han assistent ved Fakultet for statsvitenskap ved Universitetet i Sarajevo. I 2009 fullførte han Fredsstudiekurset ved Universitetet i Oslo med stipend fra Fritt Ord-stiftelsen, og fortsatte der med et fagutviklingsseminar. I 2011 var han bosatt i USA med stipend fra Utenriksdepartementet. Fra 2010 til 2012 var han administrerende direktør for en lokalradiostasjon, og en NGO kalt «Mogul», begge med base i Ulcinj.[1]

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Parlamentsmedlem i Montenegro (2012–2020)[rediger | rediger kilde]

Abazović var en av grunnleggerne av det sosialliberale politiske partiet «Positivt Montenegro» i 2012. I det montenegrinske parlamentsvalget i 2012 vant partiet 7 av 81 seter, noe som gjorde Abazović til det yngste medlemmet av det nylig innkalte parlamentet i Montenegro. I 2014, etter en splittelse i partiet, forlot Abazović Positivt Montenegro, og satt som uavhengig representant, før han begynte i den nye «Forente Reformaksjon» (URA) i 2015. I 2022 var han president for URA og var en av dets parlamentariske representanter fra 2015 til 2020. I juni 2020 stemte delegater fra trettiåtte europeiske land for å ta URA inn i Det europeiske grønne partiet, noe som gjorde URA til det første opposisjonspartiet i det uavhengige Montenegro som sluttet seg til et felleseuropeisk parti.

Parlamentsvalget 2020[rediger | rediger kilde]

Foran valget besluttet URA å stille på en sentrum-venstre valgplattform under navnet «Svart og hvitt». Listen ble ledet av uavhengige kandidater, inkludert journalist og aktivist Milka Tadić, flere universitetsprofessorer, journalister og andre aktivister. Valglisten inkluderte også en representant for partiet SPP, som representerte den bosniske minoriteten, samt flere mindre lokale initiativ. Abazović var listens talsperson, som leder av URA.

Valget resulterte i det første demokratiske regjeringsskiftet i landets historie. Abazovićs valgliste vant fire mandater, noe som viste seg å være avgjørende for å styrte Sosialistpartiet DPS, ledet av Milo Đukanović, etter 30 år ved makten. Abazović, på vegne av URA, og lederne av listene For fremtiden til Montenegro og fred er vår nasjon, Zdravko Krivokapić og Aleksa Bečić, dannet ny regjering. I programmet inngikk å fortsette prosessen mot tiltredelse til EU, kampen mot korrupsjon og organisert kriminalitet, og overvinnelse av polariseringen i det montenegrinske samfunnet. De inviterte mindretallspartiene til bosniere og albanere å danne en bred koalisjonsregjering, men minoritetspartiene endte med å avslå.

Visestatsminister (2020–2022)[rediger | rediger kilde]

4. desember 2020 ble den nye regjeringen sverget inn, med støtte fra av 41 av Montenegros 81 parlamentsmedlemmer. Den uavhengige politikeren Zdravko Krivokapić ble statsminister, med Abazović som visestatsminister. Hans portefølje omfattet koordinering av nasjonal sikkerhet. 5. januar 2021 avslørte Abazović at selskapet «Global Montenegro», delvis eid av presidenten i Montenegro Milo Đukanović, hadde 12,45 millioner euro i gjeld til staten og at det ikke lenger skulle finnes «uberørbare» embetsmenn.

Montenegros statsminister (siden 2022)[rediger | rediger kilde]

19. januar 2022 la URA fram et mistillitsforslag sammen med de parlamentariske opposisjonspartiene, offisielt med sikte på å verifisere om regjeringen fortsatt hadde flertall i parlamentet. Forslaget ble vedtatt med 43 stemmer for og 11 stemmer mot. Gruppen til det tidligere regjeringsflertallet foretrakk å boikotte avstemmingen. Dritan Abazović kunngjorde en intensjon om å gjennomføre forhandlinger for å etablere en minoritetsregjering, som alle opposisjonspartiene – inkludert president Milo Đukanovićs demokratiske parti av sosialister – lovet å støtte.

3. mars 2022 ba Montenegros president Abazović om å danne en ny regjering.

28. april godkjente parlamentet i Montenegro en ny regjering, sammensatt av en bred koalisjon av pro-europeiske og pro-serbiske partier, med Abazović som statsminister. Han ble dermed Verdens første statsminister fra et parti organisert i Global Greens. Abazović kunngjorde at den nye regjeringen ville som hovedsak jobbe med reformene som kreves av EU, slik at Montenegro kunne be om å framskynde sin tiltredelsesprosess i lys av den nye situasjonen skapt av Russlands invasjon av Ukraina. Regjeringens fem prioriteringer vil være kampen mot korrupsjon, mer bærekraftige investeringer og utvikling, beskyttelse av miljøet og bedre omsorg for barn og unge.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dritan Abazović − Prime Minister of Montenegro». Montenegros regjering. Besøkt 2. mai 2022. 
  2. ^ «Dritan Abazović becomes prime minister of Montenegro» (engelsk). europeaninterest.eu. 28. april 2022.