Hopp til innhold

Dorrit Willumsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dorrit Willumsen
Født31. aug. 1940[1][2]Rediger på Wikidata (83 år)
Nørrebro[1]
København[3]
BeskjeftigelseSkribent, manusforfatter, romanforfatter, lyriker
EktefelleJess Ørnsbo (19632019)[4]
BarnTore Ørnsbo[5]
NasjonalitetDanmark[6]
SpråkDansk[7]
Utmerkelser
SjangerRoman, novelle, poesi
DebutNovellesamlingen Knagen i 1965
IMDbIMDb

Dorrit Kirsten Willumsen (født 31. august 1940 i på Nørrebro i København i Danmark) er en dansk forfatter.

Etter eksamen artium i 1960 arbeidet Willumsen på kontor og i et laboratorium. Hun debuterte i 1965 med novellesamlingen Knagen.

I 1997 ble hun tildelt Nordisk råds litteraturpris for Bang: en roman om Herman Bang. Siden 1980 mottar hun livsvarig kunstnerlønn fra det danske Statens Kunstfond.

Willumsen var fra 1963 gift med lyrikeren Jess Ørnsbo. Lyrikeren Tore Ørnsbo er deres sønn.

Bibliografi

[rediger | rediger kilde]
  • 1965 Knagen, noveller (Gyldendal forlag, København)
  • 1967 Stranden, roman (Gyldendal forlag, København)
  • 1968 Da, roman (Gyldendal forlag, København)
  • 1970 The, krydderi, acryl, salær, græshopper, roman (Gyldendal forlag, København)
  • 1973 Modellen Coppelia, noveller og dikt (Gyldendal forlag, København)
  • 1974 En værtindes smil (Gyldendal forlag, København)
  • 1976 Kontakter, dikt (Gyldendal forlag, København)
  • 1976 Neonhaven, roman (Gyldendal forlag, København)
  • 1978 Hvis det virkelig var en film, noveller (Gyldendal forlag, København)
  • 1980 Danske fortællinger, noveller (Vindrose forlag, København)
  • 1980 Manden som påskud (Vindrose forlag, København)
  • 1982 Programmeret til kærlighed (Vindrose forlag, København)
  • 1983 Umage par, dikt (Vindrose forlag, København)
  • 1984 Marie: en roman om Marie Tussauds liv (Vindrose forlag, København)
  • 1985 Caroline, skuespill
  • 1988 Suk hjerte, roman (Vindrose forlag, København) – på norsk i 1986 med tittelen Sukk hjerte, oversatt av Annie Riis (Grøndahl forlag, Oslo)
  • 1989 Glemslens forår, noveller. (Vindrose forlag, København)
  • 1995 Klædt i purpur, historisk roman (Gyldendal forlag, København)
  • 1997 Bang: en roman om Herman Bang (Gyldendal forlag, København) – på norsk i 1997 med tittelen Bang: en roman om Herman Bang, oversatt av Knut Johansen (Stenersens forlag, Oslo)
  • 1997 De kattens feriedage, munter forteljing (Gyldendal forlag, København)
  • 2000 Koras stemme, roman (Gyldendal forlag, København)
  • 2001 Tøs: et hundeliv (Gyldendal forlag, København)
  • 2003 Bruden fra Gent, roman (Gyldendal forlag, København)
  • 2005: Den dag jeg blev Honey Hotwing, novellesamling (Gyldendal forlag, København)
  • 2008 Dage med slave, roman (Gyldendal forlag, København)
  • 2009 Det søde med det sure, erindringer (Gyldendal forlag, København)
  • 2011 Pligten til lykke, erindringer (Gyldendal forlag, København)
  • 2013 Guldbryllup, roman (med Jess Ørnsbo, Gyldendal forlag, København)
  • 2015 Nær og fjern, roman (Gyldendal forlag, København)
  • 2019 Løg trækker tårer, roman (Gyldendal forlag, København)

Priser og utmerkelser (utvalg)

[rediger | rediger kilde]
Årstall Pris Bok
2015 Montanas Litteraturpris Nær og fjern
2010 Holger Drachmann-legatet
2006 Statens Kunstfonds Produktionspremie Den dag jeg blev Honey Hotwing
1997 Nordisk råds litteraturpris Bang
1995 Jeanne og Henri Nathansens Minnelegat
1996 Morten Nielsens Mindelegat
Dansk Litteraturpris for Kvinder
1995 Søren Gyldendal-prisen
1993 Dansk Blindesamfunds Radiospilpris Ud af bildet
1991 LOs kulturpris (dansk)
1987 Dansk Forfatterforenings H.C. Andersen Legat
1986 Dansk Litteraturpris for Kvinner
1984 De Gyldne Laurbær Marie
1983 Kritikerprisen (dansk)
1982 Science Fiction Cirkelens pris Programmeret til kærlighed
1981 Det Danske Akademis Store Pris Manden som påskud
1980 Tagea Brandts Rejselegat
1979 Otto Benzons Forfatterlegat
Otto Rungs Forfatterlegat
1969 Jeanne og Henri Nathansens Fødselsdagslegat
Carl Møllers Legat

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, GND-ID 120537249, besøkt 13. august 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id willumsen-dorrit, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator ola2003191735, besøkt 29. januar 2023[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.kvinfo.dk, besøkt 3. januar 2018[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.litteraturpriser.dk, besøkt 3. januar 2018[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ LIBRIS, libris.kb.se, utgitt 16. oktober 2012, besøkt 24. august 2018[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator ola2003191735, Wikidata Q13550863, http://autority.nkp.cz/ 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Forrige mottaker:
Øystein Lønn
Vinner av Nordisk råds litteraturpris
Neste mottaker:
Tua Forsström