Dong-a Ilbo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
JoongAng Ilbo
Hangul: 동아일보
Hanja: 東亞日報
RR: Dong-A Ilbo
MR: Tong-A Ilbo
TypeDagsavis
FormatFullformat
Grunnlagt4. april 1920
Grunnlegger(e)Kim Seoug-soo
UtgiverKim Jae-ho
Språkkoreansk
Politisk posisjonSentrum-høyre
Opplagca. 2 000 000
HovedkontorDong-a Media Center (Jongno-gu)
Nettstedwww.donga.com

Dong-a Ilbo (som betyr Øst-asiatiske nyheter) er en konservativ dagsavis som blir utgitt i Seoul i Sør-Korea. Den ble etablert i 1920 av Kim Sung-soo som også etablerte Korea-universitetet under den japanske koloniseringen av Korea.

Kim ble senere visepresident i 1951. Dong-a Ilbo ble etablert som en nasjonalistavis, men har i dag som en del av firmaets motto å være kritisk og ærlig i nyhetsrapporteringen. Avisa er sammen med Chosun Ilbo og JoongAng Ilbo blant de tre største sørkoreanske dagsavisene. Avisa har etablert et samarbeid med seks utenlandske aviser, som The New York Times, japanske Asahi Shimbun og britiske The Times. Avisa finnes i over 90 ulike utgaver som publiseres verden rundt, blant annet i New York, London, Paris og Frankfurt am Main.

Avsa ble flere ganger stengt av de japanske myndighetene under den japanske kolonisering av Korea mellom 1910 og 1945. Avisa kom ut første gang etter andre verdenskrigs slutt 1. desember 1945. Avisa har flere ganger protestert mot undertrykkelsen av frie media under det sørkoreanske militærstyret fram til 1987, blant annet ved å ikke trykke de offisielle valgresultatene.

Avisa ble morgenavis 1. april 1993 og åpnet nettstedet 1. oktober 1996.

Dong-a Ilbo har etablert et partnerskap med mange internasjonale aviser og bedrifter som The New York Times, The Times og Reuters. Avisa produserer 90 ulike lokalutgaver for ulike deler av verden, og har 22 korrespondenter verden rundt.

Dong-a Ilbo produserer dessuten mange bøker og fire måneds- og to ukemagasiner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]