Donald Pocket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Donald Pocket er navnet på en serie pocketbøker om Donald Duck og de andre figurene i andeuniverset. Bøkene utgis av Egmont Kids Media Nordic AS og kommer ut 13 ganger i året med 256 sider per bok. Serien er Norges lengste og bestselgende bokserie gjennom tidene med salgstall på 10-15.000.000 eksemplarer gjennom 44 år og et lesertall på 350.000 per utgivelse.[1] Den aller første Donald Pocket, Onkel Skrues millioner (som nå har blitt utgitt opp til åtte ganger), kom ut i 1968. Til nå har det blitt utgitt 403 bøker (2013). Tidligere har det bare vært mulig å kjøpe Donald Pocketer i butikk, men fra og med nr. 365 lanserte Egmont en abonnementstjeneste lik den på Donald Duck & Co. Hovedredaktør er Haakon W. Isachsen. I redaksjonen er også Arne Vogt Berge samt Ingse Dahl (layout). Ansvarlig utgiver er Anita R. Tveten.

I de første 76 utgavene vekslet sidene mellom farger og svart/hvitt for hver andre side. Fra og med nummer 77 har alle etterfølgende utgaver blitt utgitt i farger på alle sider. Bokryggen på Donald Pocket har i mange år dannet motiver når de settes ved siden av hverandre. Ryggen til bøkene er en del av et motiv som fra og med nr. 231 danner en uendelig lang illustrasjon.

Særegenheter[rediger | rediger kilde]

Pockethistorier er gjerne betydelig lengre enn historiene i bladet og har også en særskilt tegnestil. Donald Pocket representerer mer de italienske Donald-skapernes univers. I pocketene finner du også flere karakterer som du gjerne ikke er med i ukebladet. Eksempler er Fantonald og Dobbel-Duck. Serien har for det meste et mer surrealistisk preg enn "vanlige" Donaldhistorier, men ved et par anledninger har religiøse eller politiske temaer blitt berørt, som fastemåneden ramadan og konflikten mellom Nord- og Sør-Korea (det siste under OL i Seoul).

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Egmont har utgitt en rekke Donald Pocket, og per 27. april er det utgitt 478 vanlige Donald Pocket. Det er også utgitt flere spesialutgivelser.

Andre pocketer og spesialutgivelser[rediger | rediger kilde]

Av nåværende utgivelser av Disney-serier i pocketformat (utenom selve Donald Pocket, flaggskipet) finnes følgende:

  • Skrue Pocket
  • Tema Pocket
  • Donald Pocket Klassikere
  • Donald Pocket English
  • Mikke krim pocket

De første ni Donald Pocketene har også blitt gjenutgitt som innbundet praktutgaver under navnet Donald Pocket: Luksusutgaven. I 2012 kom også miniserien «Det beste fra Donald Pocket» ut. Dette var en samling av det som regnes som de beste historiene gjennom bokseriens 44 år i Norge. Samlingen ble fordelt på tre bind på 288 og med en samlekasett som et vedlegg til det første nummeret. For å nevne nok en spesialutgave finnes også Donald Pocket English, en engelskspråklig utgave med formål om lære barn bedre engelsk. Bøkene kommer med gloser på hver side og er tilgjengelige fra Egmonts egen nettbutikk, univers.no.


Referanser[rediger | rediger kilde]