Hopp til innhold

Dol Guldur (Tolkien)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dol Guldur var navnet på en festning i J.R.R. Tolkiens fiktive verden Midgard. Det var her Sauron holdt til gjennom mesteparten av tredje tideverv mens han gjenoppbygget sin styrke og ventet på at hans fiender skulle svekkes.

Festningen Dol Guldur ble etablert av Sauron etter at han returnerte til Midgard rundt år 1000 i tredje tideverv. Han var da kjent som Åndemaneren, og hans sanne identitet ble holdt hemmelig. Festningen ble bygget i det sørlige Myrkskog, på toppen av en ås kjent som Amon Lanc ('naken ås'), som hadde vært den tidligere hovedstaden for silvanalvene da Oropher var deres konge. De dro nordover i andre tideverv da Saurons innflytelse vokste i sør, og forble der selv etter Sauron's første fall.

Ikke lenge etter at Sauron vendte tilbake ble Istarene, de fem trollmennene, sendt til Midgard for å hjelpe det frie folket. Til å begynne med var det ingen som mistenkte at Åndemaneren var Sauron, og noen trodde at han muligens var en av Nazgûlene.

Den voksende skyggen i det sørlige Myrskog begynte etterhvert å tiltrekke oppmerksomhet fra de vise. I år 2063 infiltrerte Gandalv Grå den mørke festningen for å finne ut hvem Åndemaneren var. Men Sauron ble advart på forhånd, og han flyktet østover ettersom han ikke var klar til å bli avslørt enda. Dette ble starten på en tidsperiode kalt Våkent Fred, og varte i nesten 400 år.

I 2460 kom han tilbake til Dol Guldur, og han fortsatte å gjenoppbygge sin styrke, og sendte orker til Tåkefjellene. Han begynte også å lete etter Den ene ringen i områder som lå nær Anduin.

I 2845 ble kongen av Durins folk, Thráin II, tatt til fange av Saurons tjenere, og fengslet i Dol Guldur. Han ble torturert til vanvidd, og etterlatt i fangehullene for å dø, og den siste av dvergeringene ble tatt fra ham. Fem år senere kom Gandalv tilbake til Dol Guldur, og oppdaget den døende dvergekongen. Thráin gav ham kartet og nøkkelen til Erebor mot et løfte om at Gandalv skulle gi det videre til hans sønn, (Thorin Eikenskjold). Gandalv oppdaget også at Åndemaneren i Dol Guldur var Sauron.

Etter å ha avslørt identiteten til Åndemaneren dro Galdalv for å informere Det hvite råd om hva han hadde oppdaget. Sarumann den hvite, som ledet rådet, nektet å gjøre noe umiddelbart. Etterhvert innså Sarumann at Sauron lette etter Den ene ringen ved Sverdliljevollene, som var det siste kjente stedet ringen ble sett. Siden Sarumann også ønsket å besitte denne ringen visste han at Sauron måtte drives ut av festningen. I år 2941, nesten et århundre etter at Saurons identitet ble avslørt av Gandalv, gikk Sarumann endelig med på å angripe Dol Guldur. Det ble utført samtidig som Bilbo Lommelun dro med Thorins kompani mot Erebor. Dette ble planlagt nøye av Galdalv slik at Sauron og dragen Smaug ikke kunne ha hjulpet hverandre, noe som var fryktet lenge.

Sauron dro tilbake til Mordor, og erklærte seg åpent i år 2951. Samme året sendte han tre Nazghûler ledet av Khamûl for å gjenerobre Dol Guldur. Under Ringkrigen hadde Sauron styrker her som utførte tre angrep på Lothlórien. 28. mars 3019 utførte alvene ledet av Galadriel av Lothlórien og Thranduil av Myrskog et angrep på Dol Guldur. Galadriel ødela festningen, og etter det ble området igjen kalt Amon Lanc, og var nå hovedstaden i Celeborn sitt rike, kalt Øst-Lórien.

Autoritetsdata