Thráin II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thráin II
Konge i eksil over Durins folk
Rasedverg av Durins folk
Originalt navnThráin II
Fødtår 2644 tredje tideverv
Død2850 T.T.
IntrodusertHobbiten

Thráin II var en dverg fra J.R.R. Tolkiens Midgard. Thráin var far av Thorin Eikenskjold, og han var sønn av Thrór som var konge i eksil over Durins folk. Han ble arving til det tapte kongeriket under fjellet (Erebor), og konge over Durins folk da hans far ble drep i Moria. Thráin II var en direkte etterkommer av Durin den Udødelige.

Thráin flyktet med en liten gruppe av dverger da dragen Smaug slo seg ned på Erebor, Ensomfjellet, og overtok kongeriket. Sammen med de andre overlevende og sin sønn, flyktet han til Ered Luin, hvor det ennå levde dverger i de gamle minene. Thráin tok med seg et kart som viste hvor det var en hemmelig inngang til Erebor.

Uansett, ettersom Thráin ble eldre ønsket han å kreve tilbake arven sin. Han dro ut mot Rhovanion, men ble fanget av Sauron, som på den tid holdt til sør i Myrkskog, og ble plassert i Dol Guldurs fangehull. Sauron tok fra ham den siste av dverge ringene og han ble forlatt i fangehullet for å dø.

Gandalv Grå kom over ham på et hemmelig oppdrag i Dol Guldur, og Thráin gav ham kartet mot et løfte om at Gandalv skulle gi det videre til Thráins sønn, men på den tiden hadde han glemt navnet på sønnen sin, så Gandalv trodde ikke at han kom til å få muligheten til å holde løftet sitt. Så døde Thráin.

Mye senere møtte Gandalv Thorin i nærheten av Bri, og skjønte at den dvergen var som han hadde møtt i Dol Guldur. Han lovet å hjelpe Thorin i hans forsøk på å vinne tilbake Erebor på mange måter, den mest merkverdige var ved å invitere en hobbit ved navn Bilbo Lommelun med for å fylle rollen som innbrudstyv.

Navnet Thráin har Tolkien henta fra det norrøne diktet Voluspå, hvor Durin lister opp navn på dvergene som ble skapt av Ymes kropp.

Forgjenger:
 Thrór 
Konge i eksil av Durins folk
(2790–2850 T.T.)
Etterfølger:
 Thorin Eikenskjold