Hopp til innhold

Djursholm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Villa Mittag-Leffler
Djursholm
LandSveriges flagg Sverige
Befolkning8 982[1] (2021)
Kart
Djursholm
59°23′50″N 18°05′15″Ø

Djursholm er en del av Danderyd kommune i Uppland (Stockholms län). Det er et villastrøk nord for Stockholm med 8 856 innbyggere. Djursholm var i årene 1901-1970 en egen kommune, fra 1914 en by.

Historie[rediger | rediger kilde]

Djursholms slott

Djursholm er en av de mest eksklusive områdene i Sverige.

Djursholms slott er nå kommunehus i Danderyd kommune.

Det siden middelalderen kjente godset Djursholm (navnet oppstod først 1432 og gjaldt da halvøya Gamla Djursholm) ble omdannet i 1889 under ledelse av finansmannen Henrik Palme til Djursholms AB.

I villasamfunnets begynnelse måtte godsets gamle hovedbygning Djursholms slott gi plass til såvel villakontor som apotek, post og skole. Forfattere som Viktor Rydberg og Verner von Heidenstam og kunstnere som Elsa Beskow og Alice Tegnér gav Djursholm høy status som villaby. Først i 1924 hadde alle ledningssystemer og samfunnsfunksjoner blitt overført til byen fra Djursholms AB.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Næringslivet og handelen i Djursholm hadde i store deler av 1900-tallet et mer lokalt preg, men er i dag – påvirket av nærheten til Stockholm og Danderyd og mer preget av kontorfirmaer og eksklusive butikker. Bibliotek, postkontor, banker, matbutikker, småbutikker og apotek finnes i området rundt Djursholms Torg.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Kommunikasjoner[rediger | rediger kilde]

Djursholms Ekeby og Djursholms Ösby er to jernbanestasjoner på den smalsporede Roslagsbanan. I tillegg finnes langs jernbanen også noen holdeplasser. Ösby var en gang Sveriges mest trafikkerte jernbanepunkt, med et tog som passerte omtrent hvert femte minutt store deler av dagen. Nå for tiden er det mer glissent mellom togene. Roslagsbanan var en periode truet av nedlegging, men har nå blitt rustet opp, og nå (2006) foreligger ingen nedleggingsplaner.

Det finnes også noen busslinjer som forbinder Djursholm med tunnelbanestasjonene Danderyd sjukhus og Mörby i den sørvestlige delen av kommunen. En av busslinjene går fra Djursholms torg via Solna til Bromma.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Befolkningsprognos för Danderyds kommun 2022–2037» (PDF). WSP Sverige. Besøkt 6. januar 2024. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Holmquist, Mikael, Djursholm : Sveriges ledarsamhälle, Bokförlaget Atlantis Stockholm, 2015 ISBN 9789173537728

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]