Distriktsforhandler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Noen bransjer i varehandelen er mer enn andre preget av spesielle markedsforhold.

Distriktsforhandler betegner en forretningsmessig virksomhet som innenfor et definert, geografisk område (salgsdistrikt) har enerett på salg og levering, og gjerne også service på et produkt for egen eller andres regning. I Norge er denne distribusjonsformen utbredt innenfor f.eks bilbransjen, maskiner og industriutstyr samt ferdighus og -hytter. Den primære økonomiske, salgs- eller markedsføringsoppgaven kan ligge hos en produsent, grossist, generalagent, importør eller nasjonal distributør. Hvilke nøyaktige rettsbetingelser som gjelder mellom en distriktsforhandler og hans leverandører er avhengig av avtaleforholdet mellom dem og ikke et relevant tema i forholdet til kundene.

De praktiske driftsbetingelsene med handel er bransjeavhengige, og også varierende for forskjellige typer produkter. For den som arbeider i et geografisk område med produkter fra grossister eller tilsvarende tilbydere er hensynet til egen inntjening avgjørende for de forholdsregler som tas avtalemessig med leverandørene. Temaet gjelder i første rekke bedrifter som primært arbeider i bedriftsmarkedene, men kan også gjelde bedrifter som tilbyr spesielle forbrukerprodukter eller arbeider i andre markedsnisjer.

Produktleverandører[rediger | rediger kilde]

Distriktsforhandlere har som hovedoppgave å selge og levere produkter og arbeider vanligvis med produkter fra mange leverandører som vanligvis er importører eller grossister. Unntaksvis kan leveringen også omfatte bruksanbefalinger eller andre arbeidsytelser, og leveringstilbudet kan omfatte reparasjonsservice eller vedlikehold.

Verksteder[rediger | rediger kilde]

Verksteder eller mobile serviceytelser er tjenester orientert rundt teknisk service. Disse arbeider ofte med produkter som det kan medføre en del kompleksitet å betjene servicemessig. De kan derfor være spesialister på bestemte typer vedlikeholdsoppdrag. Unntaksvis kan en produktleverandør ha reparasjoner som hovedaktivitet og i tillegg levere produkter fra butikk som urmaker er eksempel på. Kombinasjonen av verksted og varelevering er lite utbredt og ikke rasjonell vanligvis.

Se også[rediger | rediger kilde]