Diskusjon:Vits

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anbefalt artikkel Vits er en anbefalt artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt ansett av brukere på Wikipedia som spesielt velskrevet, lesverdig og til inspirasjon for andre artikler.


Denne artikkelen er åpenbart konstruert for å være en slags vits i seg sjøl. Bortsett fra at det ikke er så veldig morsomt formulert, synes jeg wikipedia isteden burde omtale fenomenet vits på en ordentlig måte. Her er noen få forslag til momenter å utdype:

  1. En vits kan være både muntlig, skriftlig eller billedlig (det vil si uttrykt gjennom et bilde, for eksempel en vitsetegning). Utgangspunktet for de fleste vitser er nok likevel det språklige, der ordspill danner grunnlaget.
  2. Vitser må per deifinsjon romme et overraskende poeng eller et brudd med forventingene.
  3. Humor og vitser er kommunikasjon mellom mennesker. Vitsen er derfor svært viktig i sosialpsykologien, og opplevelsen og formidlinga av vitser kan si mye om en persons personlighet og mentale helse. Bruk av humor og vitser i en gruppe kan fungere som et sosialt bindemiddel, det kan skape samhold og lette på spenninger. Alle har et visst behov for latter og avspenning, og humor er en grunnleggende faktor i menneskelivet. Enkelte mener til og med at graden av humoristisk sans er med på å bestemme et menneskes livslengde.
  4. Små barn lærer ofte selve formen på vitsene, for eksempel «det var en gang norsken, svensken og dansken skulle...», før de forstår og kan gjengi selve poenget. Dette forteller noe om barns kognitive og språklige utvikling.
  5. Vitser, og vitsing, er nødvendigvis kulturelt bestemt. Det betyr at mottakeren må forstå hva vitsemakeren prøver å formidle. Ironi er for eksempel særlig et vestlig fenomen. Tilsvarende er gamle tiders vitser ikke lenger morsomme, og fenomener som Charlie Chaplins slap stick-humor, Fleksnes' situasjonskomikk eller Team Antonsens samfunnskommentarer vil ikke fortsette å være like morsomme utover sin samtid.

Wolfmann 18. jan 2006 kl.17:45 (UTC)

Har vanskeligheter med å skjønne hvorfor man må gjengi jødevitser for å forklare fenomenet. Dette trekker ned Wikipedias seriøsitet!

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vits. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. aug. 2017 kl. 13:30 (CEST)[svar]