Diskusjon:Utilitarisme

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Er det ikke standard at denne typen ideologier bruker ubestemt form som artikkelnavn? Wikijens 30. jun 2009 kl. 10:43 (CEST)

Enig, men der ser ut til å bli en del kompliserte lenkeendringer (Portal:Kultur, f.eks). Bjørn som tegner 30. jun 2009 kl. 11:36 (CEST)
Ok. Flytter siden, og prøver å ordne i lenker. Tror det skal gå greit. Wikijens 30. jun 2009 kl. 12:32 (CEST)

Innholdet på siden Utilitarisme før den ble pekerside:
Utilitarisme er en etisk teori som ble skapt av de engelske filosofene Jeremy Bentham og John Stuart Mill, men man kan finne liknende tanker allerede i antikkens Hellas. Utilitarisme er en slags kollektiv hedonisme, hvor målet er å oppnå velvære for hele gruppen. Dens grunnleggende moralprinsipp uttrykker ikke altruisme, men velvilje der aktøren ikke regner seg selv som verken mer eller mindre enn noen annen person.

Handlingsutilitarisme[rediger kilde]

  • enhver handling skal vurderes ut ifra i hvilken grad den fremmer gruppens velvære
  • praktisk talt ingen som i dag forsvarer denne. Kan bl.a. føre til forsvaring av straff av uskyldige personer dersom dette medfører økt total velvære

Regelutilitarisme[rediger kilde]

  • man skal følge de regler som er slik at de, dersom de blir fulgt av alle, vil føre til størst mulig totalt velvære

Rawls har antydet at vi må maksimere den allmenne lykken bare hvis vi gjør det på en rimelig rettferdig måte.

Svakheten ved teorien er at den vurderer alt i forhold til konsekvenser, ikke i forhold til normer. En annen vanlig innvending mot utilitarismen er at den inneholder tanken om en summering eller beregning av lykke eller godhet, vi sammenlikner totalsituasjoner, men kan derimot ikke beregne sannsynligheter.


Wikijens 30. jun 2009 kl. 12:43 (CEST)