Hopp til innhold

Diskusjon:Transvestisme/Arkiv1

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ren oversettelse uten tilpasning

[rediger kilde]

Artikkelen bærer preg av at den er en ren oversettelse fra dansk Wikipedia uten tilpasning til norske forhold. Inntil i dag var f.eks. den norske foreningen ikke nevnt.

Formene "transvestittisme" vs. "transvestisme"

[rediger kilde]

Den opprinnelige "norske" formen av ordet er "transvestittisme". Formen "transvestisme" er tatt i bruk langt senere og stammer antagelig fra den engelske formen "transvestism". Det er mulig at formen "transvestisme" oppleves å gi bedre flyt enn formen "transvestittisme".

Ordnett.no har kun formene:

Caplex benytter formen "transvestittisme".

Google-søk (antall sider):

  • Transvestisme:
    • Alle: ca. 15.900
    • Norsk (bokmål): ca. 382
    • Sider fra Norge: ca. 254
  • Transvestittisme:
    • Alle: ca. 298
    • Norsk (bokmål): ca. 290
    • Sider fra Norge: ca. 255

I brosjyren "Transvestitter og transvestisme" bruker Foreningen for Transpersoner Norge (FTP-N) formen "transvestisme" og dette ser ut til å være normalformen i foreningen.

Den ene formen bør redirigere til den andre. Antagelig bør "transvestittisme" redirigere til "transvestisme" jfr. dagens bruksvolum i Norge selv om ordbøker og oppslagsverk fremdeles benytter formen "transvestittisme".

--Ohedland 20. aug 2007 kl. 17:42 (CEST)

Jeg synes, etter å ha lest gjennom det ovenstående, at vi bør flytte artikkelen til Transvestittisme eller Transvestitisme. Så vidt jeg forstår er bruken i praksis delt, mens ordbøkene entydig fastslår at formen Transvestisme ikke er den riktige. Wikijens 26. mai 2009 kl. 14:06 (CEST)[svar]
Språket er under stadig utvikling og ordbøkene rusler (sakte) etter. Transvestitisme er den eldste formen. Skrivemåten er ikke i samsvar med norsk uttale og moderne praksis. Den passer bedre på dansk. Transvestittisme er en mer moderne form som tar hensyn til disse innvendingene. Formen «transvestisme» er såpass ny at den foreløbig ikke er innlemmet i ordbøkene (det tar sin tid). Den brukes imidlertid aktivt på både norsk, dansk (da:Transvestisme) og svensk (se:Transvestism) og foretrekkes av organisasjoner i disse landene som organiserer transvestitter (Foreningen for Transpersoner Norge, TiD - Transvestitforeningen i Danmark og FPE-S) fremfor den eldre (og antagelig utgående) formen transvestittisme.
Ohedland 8. jun 2009 kl. 19:05 (CEST)

Organisasjoner

[rediger kilde]

Transetreffet

[rediger kilde]

Jeg har fjernet Transetreffet fra Transvestisme#Organisasjoner fordi det ikke er en organisasjon, men et "møtested" jfr. Transetreffets vevside "Om oss", og fordi Transetreffet henvender seg til "alle transpersoner (transkjønnet, transvestitt, transgender..), deres venner, familie, og ellers alle som ønsker å vite mer om dette".

Derimot finner man helt korrekt Transetreffet i Transperson#Eksterne lenker f.o.m. 24. april 2008.
Ohedland 22. mai 2009 kl. 20:48 (CEST)[svar]

Bruker:Xreven la 12. jul 2009 kl. 01:45 inn følgende tekst under Transvestisme#Organisasjoner: «BRIGDA er en åpen samtalegruppe for kjønn/transkjønn. Gruppen har ingen formell tilknytning til eksisterende foreninger som LLH, skeiv ungdom, FTP og LFTS, men flere av dem som har kommet på BRIGDA -møtene har tilhørighet i en eller flere av disse.»

Vevsiden Om BRIGDA forteller at «Den skal være et forum, ikke en forening. Forumet får eget diskusjons/samtalerom på Transetreffet.com.»

Observasjoner:

  • BRIGDA er ikke en organisasjon, og bør dermed flyttes fra dette kapitlet
  • BRIGDA ser ut til i hvert fall å være rettet mot alle transpersoner, kanskje flere. Den bør derfor heller omtales i artikkelen Transperson enn Transvestisme
  • BRIGDA bør antagelig betraktes som en del av Transetreffet

Jeg flytter derfor BRIGDA fra Transvestisme#Organisasjoner til Transperson#Eksterne_lenker
Ohedland 13. jul 2009 kl. 22:48 (CEST)

Foreningen for Transpersoner Norge (FTP-N)

[rediger kilde]

Foreningen for Transpersoner Norge (FTP-N) er tradisjonelt foreningen for transvestitter i Norge. Opprinnelig var den forbeholdt heterofile transvestitter. For en del år siden ble heterofilibetingelsen fjernet og etterhvert ble den åpnet for alle transpersoner. F.o.m. juni 2008 har den fått konkurranse fra LLH som da endret navn og la til underteksten «Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner».

Selv om FTP-N nå dekker alle transpersoner, og transvestitter også kan være medlem av LLH, fremstår det allikevel som (historisk) riktig å kun føre opp FTP-N under Transvestisme#Organisasjoner mens både FTP-N og LLH er oppført under Transperson#Organisasjoner.
Ohedland 8. jun 2009 kl. 20:32 (CEST)

Følgende innlegg er skrevet av Bruker:Xreven 12. jul 2009 kl. 01:37. Det var feilplassert under Diskusjon:Transvestisme #Transetreffet:
Jeg har fjernet begrepet konkurranse mellom fftp og llh. FFTP arbeider ikke politisk. FFTP er en medlemsforening.
Det er ikke i samsvar med Wikipedias regler å endre meningen i andres innlegg på diskusjonssidene. Man står derimot fritt til å kommentere dem, komme med oppklarende informasjon eller komme med motinnlegg.
Jeg restiller nå mitt innlegg datert 8. jun 2009 kl. 20:32 (CEST) (se ovenfor), og legger Bruker:Xrevens endringer som et eget innlegg (se nedenfor).
Ohedland 13. jul 2009 kl. 22:32 (CEST)
Følgende innlegg er skrevet av Bruker:Xreven 12. jul 2009 kl. 01:37. Det utgjorde en endring av Bruker:Ohedlands innlegg 8. jun 2009 kl. 20:32 (se ovenfor):
F.o.m. juni 2008 har LLH endret navn og la til underteksten «Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner». I mai 2009 startet LLH et transenettverk under ledelse av Tarald Stein. Bruker:Xreven 12. jul 2009 kl. 01:37
Jeg har bedt administrator MHaugen se på redigeringssaken: Brukerdiskusjon:Orland#Redigering_av_annen_brukers_diskusjonsinnlegg
Ohedland 13. jul 2009 kl. 23:06 (CEST)
Kopi av administrator MHaugens svar på Brukerdiskusjon:Orland#Redigering_av_annen_brukers_diskusjonsinnlegg:
«Etter min mening reagerte du riktig, og har selv sagt det som trenger å sies! Mvh MHaugen 14. jul 2009 kl. 10:21 (CEST)»
Ohedland 14. jul 2009 kl. 12:09 (CEST)

Denne seksjonen skal bare inneholde bilder av transvestitter. Opplysningene om mange av bildene på Commons:Hovedside Wikimedia Commons er uklare på dette området:

I denne artikkelen inkluderer vi kun bilder vi er (rimelig) sikre på at er av transvestitter.

Eddie Izzard

[rediger kilde]

Eddie Izzard kaller seg selv transvestitt. Se nn:Eddie_Izzard#Transvestittisme og en:Eddie_Izzard#Transvestism.

Hermann von Teschenberg

[rediger kilde]

Hermann von Teschenberg omtales mange steder som «transvestite». Eksempel fra en artikkel om Lucien Sophie Albert Marie von Römer: «Thereafter he studied and worked in Berlin with Albert Moll and Magnus Hirschfeld, and met two well-known transvestites, Willibald von Sadler-Griin and Freiherr Hermann von Teschenberg, who made no secret of their predilection and let themselves be photographed for Hirschfeldls Jahrbuch.»

Jessica Shannon fra Liverpool

[rediger kilde]

På vevsiden Just Jessica beskriver hun seg selv som transvestitt: «My name is Jessica, this is my website! I'm a part time TV (Transvestite) from the north west of england (Liverpool, infact),»
Ohedland 22. mai 2009 kl. 22:43 (CEST)[svar]

Kjønnsidentitet (og lenke til kjønnsidentitetsforstyrrelser)

[rediger kilde]

Avsnittet Kjønnsidentitet har fått en henvisning til artikkelen Kjønnsidentitetsforstyrrelser, men denne handler per 18.04.2011 kun om transseksualitet. Henvisningen fremstår dermed lett som misvisende, eller i beste fall noe underlig, fordi artikkelen jo handler om noe annet, nemlig transvestisme. 18. apr. 2011 kl. 23:26

Endret eksterne lenker

[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Transvestisme. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. aug. 2017 kl. 17:08 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker

[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Transvestisme. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. jul. 2019 kl. 22:35 (CEST)[svar]