Diskusjon:Souhaila Andrawes

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En gang terrorist, alltid terrorist?[rediger kilde]

Jeg har tidligere fjernet at Andrawes er terrorist, noen har fjernet det uten å argumentere for det eller å skrive det i redigeringsforklaring. Det finner jeg uryddig, og jeg tillater meg å fjerne det igjen. Forklaringsfeltet er til for å brukes og er sammen med artikkelens diskusjonsside et viktig hjelpemiddel i utviklingen av artikler. Om noen vil ha inn i artikkelen at Andrawes fremdeles er terrorist, så får de argumentere for det her.

At Andrawes var terrorist for 30 år siden er uten tvil tilfelle, selv de som har sympati med palestinernes sak må vedgå det. Men det er lenge siden, hun har sonet en straff, og om man mener hun fremdeles er terrorist så må det kildebelegges. Ulf Larsen 24. aug 2007 kl. 14:45 (CEST)

Flykapring er terrorisme, og det må også Wikipedia forholde seg til. Andrawes er en dømt terrorist, og det må ikke kildebelegges, fordi det er allmennkunnskap. Hun er ikke kjent som norsk-palestiner, men som terrorist. Det er selvsagt ikke slik at det hun er kjent for «oppheves» fordi det er gått en viss tid. Kåre Willoch er fremdeles en norsk politiker, selv om han ikke lenger har noen politiske verv. I introduksjonen skal det som personen er kjent for stå.
Og denne saken har selvsagt ikke noe med hvem som har sympati med palestinernes sak å gjøre (noe jeg har). Kommando Martyr Halimehs krav hadde ikke noe med Palestina å gjøre, men med fengslede tyske terrorister som de ville ha ut av fengsel. Kph 24. aug 2007 kl. 21:00 (CEST)
I den versjonen jeg fjernet sto det «er en palestinsk terrorist», mens du nå har endret det til «er en dømt palestinsk terrorist». Slik jeg leser det (og slik jeg vil tro de fleste leser det), så er hun fremdeles terrorist. Spørsmålet er da om det er slik det oppfattes av leserne, og om hun fremdeles er det. Jeg mener det må være klart utfra saken (hun har fått opphold i Norge, hun har blitt løslatt før tiden) at SH har forsikret at hun ikke lenger støtter terrorisme eller vil begå terrorhandlinger. I og med at jeg tror de fleste vil oppfatte formuleringen slik at hun fremdeles er terrorist, så må den fjernes.
Det betyr imidlertid ikke at det ikke skal stå i artikkelen at hun har deltatt i terrorhandlinger, og å holde seg til det er utvilsomt også mer leksikalt nøytralt. Når det gjelder parallellen med Willoch så halter den, da må det eventuelt stå «er en forhenværende palestinsk terrorist, dømt for sine terrorhandlinger» eller noe i den retning. Ulf Larsen 25. aug 2007 kl. 08:42 (CEST)
Jeg registrerer at bruker Kph har fjernet vedlikeholdsmerke, uten diskusjon og kun etter å ha lagt inn en referanse. Vedlikeholdsmerket var begrunnet med: «Opprydning: Denne artikkelen trenger en opprydning for å oppnå en høyere standard. Du kan hjelpe Wikipedia med å forbedre den. Mangler som er blitt anført: mye ladet språk og trenger referanser».
Jeg synes dette er uryddig, i og med at det er en uenighet om artikkelen. Ved uenighet bør det diskuteres på artikkelens diskusjonsside og feltet Forklaring bør fylles ut. Ulf Larsen 26. aug 2007 kl. 09:28 (CEST)
Enig med Ulf Larsen og imøteser et positivt samarbeid om å gjøre denne artikkelen bedre og mer leksikal. --PaulVIF 26. aug 2007 kl. 10:18 (CEST)

Første setning slik den står nå er som følger:

«Souhaila Sami Andrawes Sayeh (alias Soraya Ansari) (født 28. mars 1953 i Palestina/Israel) er en dømt palestinsk terrorist som tidligere var aktiv i den marxistiske Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP).»

Jeg foreslår at den endres til følgende:

«Souhaila Sami Andrawes Sayeh (alias Soraya Ansari) (født 28. mars 1953 i Palestina/Israel) er en forhenværende palestinsk terrorist, hun var aktiv i den marxistiske Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP).»

Det er ingen tvil om at hun var terrorist i 1977, derimot er det ikke godtgjort at hun fremdeles støtter bruk av terror i dag, derfor bør det stå forhenværende. Ulf Larsen 26. aug 2007 kl. 15:03 (CEST)

Dette virker logisk. Man behøver ikke være noe man en gang har vært. Det er presensformen som er problematisk. Det gleder sikkert de fleste av oss, uten sammenligning for øvrig :-) PaulVIF 26. aug 2007 kl. 15:15 (CEST)
Slik det nå står «Souhaila Sami Andrawes Sayeh (alias Soraya Ansari) (født 28. mars 1953 i Palestina/Israel) ble kjent som palestinsk terrorist, og er dømt for bl.a. flykapring og drap.» mener jeg det er greit. Det er tross alt terroristdåden som gjør at en artikkel om henne er berettiget. Om hun siden har tatt avstand til det eller ikke mener jeg ikke behøver påvirke første setning. Nå tar den ikke stilling til det hverken ved å si at hun er terrorist eller at hun er en forhenværende terrorist, og det tror jeg er godt. Så kan det behandles senere i artikkelen. Haros 27. aug 2007 kl. 00:34 (CEST)

Merking med objektivitet[rediger kilde]

Rutinen er grei, opplysninger kildebelegges og det som omtales er det hun faktisk er kjent som. Det eneste jeg tror jeg vil påpeke er at hun var flykaprer og at hun ikke var kjent som norsk-palestinsk på det aktuelle tidspunktet. Hun er også dømt for medvirkningen i flykapring. Jeg merker artikkelen med {{objektivitet}} da PaulVIF og Ulf Larsen har markert nokså kraftig uenighet i artikkelens form. — Jeblad 26. aug 2007 kl. 23:07 (CEST)

Jeg tror noe av grunnen til at denne artikkelen virker svært ladet ligger i at personen henvises til å «være en etikett» i stedet for å skrives om som straffedømt i forhold til handlinger med samme etikett. Damen ble dømt i ettertid for å ha utført terrorhandlinger, men det å beskrive henne som (evig?) terrorist blir språklig veldig mye sterkere enn å skrive om domfellelsen. Slik artikkelen var for noen timer siden, synes jeg den virket som en eneste lang fordømmelse. Det var vel ikke meningen fra de som skrev, men resultatet ble slik likevel. En handling som vekker avsky vil kreve ekstra mye av den som skal skrive leksikalt om den - det er iaffall sikkert. Håper på bedring etterhvert.--Bjørn som tegner 27. aug 2007 kl. 00:11 (CEST)
Jeg jobbet endel med artikkelen. Se om ikke objektivitetstagen nå foretjener å fjernes! Ctande 27. aug 2007 kl. 01:26 (CEST)
For mye forsvarsskrift og for lite fakta om kapringen som hun tross alt ble kjent for? — Jeblad 27. aug 2007 kl. 01:37 (CEST)
Kapringen er temmelig grundig beskrevet i annen artikkel, som er pekt til. Forsvarsskrift??? Ctande 27. aug 2007 kl. 01:52 (CEST)
Jeg synes artikkelen nå har blitt bedre. Den gir en klar beskrivelse av hva hun har vært innvolvert i, og er belagt med mer kilder enn den opprinnelige artikkelen var. Takk til Ctande for rask innsats. mvh - Ulf Larsen 27. aug 2007 kl. 06:49 (CEST)
Jeg synes også nå at artikkelen er mye bedre, mer nøktern og utfyllende. Enig med Bjørn som tegner at det krever mer å skrive om folk som har utført handlinger som vekker avsky. Objektivitetsmerkingen kan nå gjerne fjernes for min del. --PaulVIF 27. aug 2007 kl. 08:05 (CEST)
La merkingen stå noen dager slik at det eventuelt kan komme innspill fra flere. Det er på slike saker det hadde vært utrolig kjekt å hatt tilgang til noen av de litt mer omfattende avisarkivene. — Jeblad 27. aug 2007 kl. 13:09 (CEST)

Ofrene blir aldri "eks-ofre"[rediger kilde]

http://www.welt.de/politik/article1157713/Wer_einmal_Opfer_ist_kann_nie_Ex-Opfer_werden.html Dette usignerte innlegget ble skrevet av 160.67.107.71 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Hun ble terrordømt for blant annet flykapring og drap[rediger kilde]

Hva er forskjellen mellom å være "terrordømt for flykapring og drap" og "dømt for flykapring og drap"? Hvordan terrordømmer man en anklaget person?

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Souhaila Andrawes. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. aug. 2017 kl. 17:50 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Souhaila Andrawes. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. sep. 2017 kl. 04:59 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Souhaila Andrawes. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. mai 2018 kl. 13:06 (CEST)[svar]