Diskusjon:Sort hull

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artikkelen Sort hull er del av underprosjektet Astronomi, som søker å øke antall artikler relatert til astronomi og å utbedre kvaliteten på nye og eksisterende artikler så mye som mulig. Om du ønsker å bidra kan du for eksempel redigere denne artikkelen, foreslå endringer eller besøke prosjektsiden hvor du kan slutte deg til prosjektet og se en liste over oppgaver som bør gjøres. Har du spørsmål kan disse stilles på diskusjonssiden til prosjektet.
Spire Denne artikkelen har av prosjektet blitt vurdert til å være på nivå stubb på kvalitetsskalaen.(Merk at prosjektets standarder kan avvike noe fra øvrige slike vurderinger på Wikipedia.)
Topp Denne artikkelen er av prosjektet vurdert til å være av topp prioritet innen sitt emne.

Mer informasjon om artikkelen

  1. Spire Denne artikkelen er en spire. Hvis du vet noe om dette emnet kan du hjelpe Wikipedia med å utvide den eller foreslå endringer.
  2.  Denne artikkelen er av topp prioritet, det vil si artikkelen må være med i alle utgaver av Wikipedia.
  3.  Denne artikkelen er blitt lenket til fra en eller flere eksterne medieorganisasjoner:
    1. «Her blir en hel stjerne slukt». Nettavisen. 28. august 2011. 
    2. Line Brustad (24. mai 2015). «Har funnet den mest lyssterke galaksen noensinne». Dagbladet. 
  4.  Sidevisningsstatistikk for denne artikkelen:


En super nova er i stand til å ødelegge atomer, og sluker alt som kommer i sin nærhet. Senteret i det sorte hullet blir et uendelig lite punkt med uendelig sterk tyngdekraft som kan sluke uendelig mengde materie. Det sies at nye stjerner dannes, og det er av energien som er avgitt av eksisterende stjerner som går eller har gått i døden. Ettersom det sannsynligvis finnes en gitt mengde energi på et gitt tidspunkt, og sorte hull kan tiltrekke seg uendelig masse, vil det vel peke på en tilbaketrekning av hele universets bestanddeler til det ikke er mer igjen tross at energi danner nye stjerner og planeter. Det jeg derfor lurer på er om et sort hull kan slutte å eksistere, eller om de fungerer som "støvsugere" etter Big Bang for å "ta tilbake" materien som en gang kom fra et uendelig lite punkt ikke ulikt det vi finner i et sort hull. Dere skjønner hvor jeg vil hen, ikke sant?--Neitakk 13. sep 2006 kl. 01:04 (UTC)

Neitakk, en hawking-teori går ut på at sorte hull vil fordampe før eller siden, her er imidlertid tisperspektivet kolosalt langt Dette usignerte innlegget ble skrevet av Protus (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Tidsperspektivet trenger ikke veære langt. Små sorte hull kan oppstå og fordunste på ett øyeblikk Zainka 3. feb 2010 kl. 09:05 (CET)

Kan materie unslippe hullet?[rediger kilde]

http://en.wikipedia.org/wiki/Black_hole

Den engelske wikipedia mener visst at det er mulig.

Onkel Sam
Sort hull er et område der gravitasjon medfører en sammentrekning av materie. Dette kan skje i mikronivå mellom elementærpartikler, men uttrykket brukes om universet mellom stjerner (nova). Fenomenet er således tidsavgrenset og etterfølges vanligvis av en eksplosjon (Big Bang) der partikler (elementærpartikler eller stjerner i universet) slynges ut i alle retninger fra et sentrum. --SOA 16. jan 2008 kl. 19:46 (CET)
Tror nok det er Hawking-strålingen Onkel Sam er ute etter her. Haros 16. jan 2008 kl. 19:52 (CET)
Lenke til engelsk artikkel: en:Hawking radiation. - Soulkeeper 29. jan 2008 kl. 08:25 (CET)


Ormehull[rediger kilde]

Et teoretisk og omstridt fenomen som har å gjøre med sorte hull er ormehull/markhull (eng:wormhole) Dette kan det sies noe om, eventuellt en egen artikkel om noen ønsker å oversette fra eng.wiki. En vet jo ikke om slikt eksisterer men nevnes skulle det da kunne gjøres. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Protus (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Ormehull er ett eget fenomen og har ingenting å gjøre med sorte hull, forøvrig en vanlig missoppfatning. Ormehull er krummning av tid rom mellom to punkter i rommet som bindes sammen (to trakter som møtes), sorte hull krummer rommet kun rundt sin egen masse. Teoretisk skal ormehull gjøre det mulig å reise mellom de to punktene og gjøre reisen kortere. Ormehull krever imidlertid en enorm mengde energi for å kunne dannes, mer enn mange finner teoretisk mulig, og teorien sier at ormehull ikke kan oppstå naturlig i rommet. I følge teorien skal både tidsreiser og direkte reise mellom de to punktene innen samme tid være mulig. Hawkins har imidlertid teorier om at naturen selv vil forby tidsreiser og ormehullet ville kolapse om noe slikt ble forsøkt i og med at energi tilførers til en tid det ikke skulle eksistert. Zainka 3. feb 2010 kl. 09:05 (CET)

Øvre grense[rediger kilde]

Ang. en av {{tr}}'ene: Den En øvre grensen til et svart hull vil være universets masse. Når all tilgjengelig masse befinner seg i det sorte hullet, kan det ikke vokse mer. Om den samlede massen i hele universet i et sort hull ville få volumet til dagens observerbare univers, er imidlertid fortsatt et åpent spørsmål...? - Soulkeeper 2. sep 2008 kl. 14:50 (CEST)

Nå er jeg ikke sikker på om «hele» universets samlede masse (dvs energi) er endelig. Men om så er, enig, spørsmålet er åpent. Skjønt jeg husker en mer filosofisk utlegging som konkluderte med at hele universet er et sort hull, siden det per definisjon ikke kan unnslippes ... :) — the Sidhekin (d) 2. sep 2008 kl. 14:59 (CEST)
Et sort hull fullt av sorte hull? Enda en støtte til min «teori» om at ikke bare Månen, men hele ruklet, egentlig er en stor ost. :D Og forresten så ja, jeg tror faktisk at universets samlede masse er endelig ifølge standardmodellen (hm, etter å ha klikket den linken ser jeg at standardmodellen kun refererer til partikkelfysikk, men jeg trodde da vitterlig at det fantes en kosmologisk standardmodell også...). - Soulkeeper 2. sep 2008 kl. 15:07 (CEST)

Grusomt språk! Oversatt??[rediger kilde]

Grusomt språk! Oversatt??

(Flyttet hit fra selve artikkelen, lagt inn av anonym bruker). Asav (diskusjon) 28. nov. 2014 kl. 21:19 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sort hull. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. jul. 2017 kl. 23:23 (CEST)[svar]

Hva er et sort hull?[rediger kilde]

Definisjonen i aller første linje er feil. Den må gjøres mer presis og har lite med Solens masse å gjøre. Jeg skal komme tilbake til dette. Phidus (diskusjon) 11. sep. 2018 kl. 13:40 (CEST)[svar]

Jeg har skrevet litt om første paragraf på begynnelsen av siden. Sorte hull kan ha alle mulige masser, fra Planck-masse til mange milliarder solmasser som nå påvist i M87. Phidus (diskusjon) 11. apr. 2019 kl. 16:16 (CEST)[svar]
Jeg synes ingressen er veldig bra slik den er nå. Jeg tilbakestilte en endring av Asav, da «et sort hull, eller svart hull, er den fysiske effekten av et objekt som har en masse tilsvarende fra tre til fire ganger solens, og som har oppnådd ekstremt høy tetthet» er både forvirrende og til dels misvisende. Og, som du sier, har sorte hull ingenting med solen å gjøre i utgangspunktet. – Toreau (diskusjon) 11. apr. 2019 kl. 17:30 (CEST)[svar]
Personlig mener jeg definisjonen som nå står i ingressen er mangelfull, siden den i det hele tatt ikke nevner at et sort hull består av akkumulert, konsentrert masse, slik det opprinnelig fremkom. Min versjon var en kombinasjon av den eldre og den nye teksten. Asav (diskusjon) 11. apr. 2019 kl. 21:44 (CEST)[svar]
Vi vet ikke med sikkerhet om et sort hull består av en «akkumulert masse» som vi vet om, spesielt med tanke på mørk materie. Uansett så er «den fysiske effekten av et objekt» et helt feil begrep om et sort hull. – Toreau (diskusjon) 11. apr. 2019 kl. 22:21 (CEST)[svar]
I vitenskapelig forstand «vet» vi ikke noesomhelst, men hvis vi forutsetter at den generelle relativitetsteorien ikke tar feil – og den er aldri blitt falsifisert, hva som er avgjørende her – sorte hull bestå av akkumulert masse, siden de bøyer tid og rom. Alle gjengse teorier omkring sorte hull sier det samme. At materien muligens også kan være mørk, endrer ikke på dette. Slik ingressen er utformet nå, mener jeg den er lite informativ og i tillegg vanskelig å forstå for menigmann. Asav (diskusjon) 12. apr. 2019 kl. 12:40 (CEST)[svar]
Det stemmer at vi er stokk dumme. :) Jeg synes at ingressen slik den står p.t. er dekkende nok. Den forklarer veldig enkelt hva et sort hull er, men prøver ikke å teorifisere hva det kan være, ev. kan være i tillegg. – Toreau (diskusjon) 13. apr. 2019 kl. 23:28 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sort hull. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 10. apr. 2019 kl. 11:05 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sort hull. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 8. jan. 2022 kl. 18:36 (CET)[svar]