Diskusjon:Selvmord

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det har vært et religiøst tabu mot selvmord (ikke frelse, begravelse utenfor kirkegården, Dante etc). Kanskje det kunne nevnes i et eget avsnitt? --Finn Bjørklid 12. des 2005 kl.22:15 (UTC)


Jeg fjernet et eksempel til, som var fra 2002, og endret overskriften til Historiske selvmord. --–Duffman 13. des 2005 kl.06:47 (UTC)

Det er såvidt jeg vet aldri blitt bevist, men bare regnet som sannsynlig at Arne Dybfest tok sitt eget liv. Jeg har derfor fjernet ham fra listen.
Hva med han derre... Jeg husker ikke hvem det var snakk om, men han som rømte fra politiet lenge etter no krupsjonsting tror jeg, og til slutt skjøt seg selv i sverge, når han skulle bli stoppet for en trafikkfortedelse eller hva det var? Thor-Rune Hansen 30. mar 2006 kl.17:41 (UTC)

uheldig?[rediger kilde]

Det er uheldig at det ramses opp så mange kjente personer som har tatt selvmord. Dette kan bidra til inspirasjon for mennesker som går med slike tanker, og bør fjernes snarest.

Jeg forstår innvendingen, men mener lista kan forsvares slik den er nå. Lista inneholder kun kjente personer som har offentlig intresse og de norske eksemplene er svært få og utvalgt med omhu. Lista gir dessuten et kulturhistorisk intressant helhetsbilde av synet på selvmord. Artikkelen innledes for øvrig av tydelige oppfordringer om å søke hjelp hvis en går med selvmordstanker eller har problemer. Det er til og med tatt med telefonnumre til krisehjelp. Lista kan eventuelt skilles ut i en egen artikkel, for eksempel i Liste over kjente personer som har begått selvmord. Det er mulig at inntrykket dermed dempes litt. Med noe personlig kjennskap til problematikken tror jeg ikke denne lista er farlig inspirerende. Wolfmann 14. jan 2007 kl. 12:25 (CET)

Det er for mange bilder, noen må fjernes. Marcus 8. feb 2007 kl. 16:02 (CET)

Hvorfor? C 8. feb 2007 kl. 16:10 (CET)
Jeg elsker bilder. De gir en annen informasjon og opplevelse enn tekst, og de gjør artiklene og wikipedia mye rikere. Men disse bildene må selvfølgelig være gode illustrasjoner, det vil si være relevante og inneholde informasjon, ikke bare være dekor eller forvirrende avsporinger. Derfor legger jeg til bilder der jeg kan, men fjerner og bytter ut også, for eksempel dårlig amatørkunst og meningsløse bilder som viser en ubetydelig detalj. Slike irriterer bare og trekker kvalitetsinntrykket kraftig ned. Den estetiske opplevelsen er også viktig. Fordi wikipedia består av mange tagger, lenkefarger og småplukk, tilstreber jeg enkel, ryddig og standardisert layout framfor ulike bildestørrelser og plasseringer på høyre og venstre.
Jeg bruker dessuten mye tid på å lage skikkelige bildetekster som inneholder lett tilgjengelig og forståelig informasjon og tydelig kildehenvisning. Alle som er kjent med visuell kommunikasjon og medier, veit at det er lett og fort gjort å lese bildetekster, ingresser, faktabokser og andre korte tekster. Bildeforklaringene gir også en viss oversikt når en skummer fort gjennom en lang artikkel. Men mange artikler inneholder dessverre bilder med mangelfulle stikkord som derfor mister mye av sin verdi. Det gjelder særlig lange artikler der en må streve og leite i brødteksten for å finne forklaringer til en illustrasjon. Derfor prøver jeg å gjenta hovedpunktene i informative, men ikke for lange forklaringstekster direkte knytta til bildet. det er tekster der jeg gjentar ord og viktige poenger, og der jeg lenker begreper, årstall og så videre. Ja, jeg betrakter bildetekster som en egen litterær sjanger og en viktig informasjonskanal. Sammen med gode illustrasjoner, selvfølgelig. Ja, ja. Wolfmann 8. feb 2007 kl. 17:01 (CET)
Liker din stil bedre. Er enig, hvorfor ikke omarrangere og lage galleri isteden for å opptre med øks? C 8. feb 2007 kl. 17:15 (CET)
Skjønner at det kan bli mange bilder i denne artikkelen, og jeg synes en forenkling er ok. Selv om jeg brukte mye krefter på å velge bildeeksempler fra ulike tider og steder for gi et bredt inntrykk av hvordan bildeframstillinger av selvmord har variert. Gallerier kan være ok, men jeg misliker typografien sterkt og unngår dem så sant jeg kan.
Ellers må jeg presisere for andre som måtte lese dette: Med kildehenvisning i bildeteksten mener jeg at en bør skrive hvor og når et historisk bilde er fra. Slik informasjon er i de fleste tilfeller avgjørende for folkninga av bildet (se for eksempel artikkelen om Egil Skallagrimson der det naive amatørbildet opprinnelig var hovedillustrasjon med bildeteksten Egil Skallagrimson. Det virker ikke akkurat pålitelig...) Wolfmann 8. feb 2007 kl. 17:22 (CET)
Jeg synes listene må bort eller forkortes, de utgjør over halve artikkelen som det er nå. Btd 8. feb 2007 kl. 17:27 (CET)
Slike lister skilles vanligvis ut i egne artikler. Dermed beholder vi informasjonen selv om vi rydder opp i hovedartikkelen. Kanskje noen kan gjøre det? Wolfmann 8. feb 2007 kl. 17:47 (CET)
Done. Tok litt tid, men bedre sent enn aldri. KEN 15. mai 2010 kl. 17:59 (CEST)[svar]

Referanser[rediger kilde]

Jeg synes det er altfor lite referanser i denne artikkelen, som er såpass viktig. Er fristet til å sette {{referanseløs}} på den og begynne å slette kraftig etter en tid, men håper ikke det er nødvendig. Fint om noen kunne begynne å legge inn flere referanser. KEN 15. mai 2010 kl. 17:59 (CEST)[svar]

Historie[rediger kilde]

Det som står om sjølmord og gravlegging i Norge før 1842, er ikke presist. Etter NL 6-6-21 gjaldt reglene om arv og gravlegging «med mindre hand giør det i Sygdom og Raseri.» Det som står om straff for sjølmordforsøk, virker upresist. Loven gir strafferammer, men straffen for hver enkelt forbrytelse fastsettes ved dom, ikke i loven. --Knut 14. nov 2011 kl. 15:45 (CET)

Referanse, straffbarhet i norge[rediger kilde]

Referanse/kilden vil her være den norske straffeloven, kap 22, "Forbrydelser mod Liv, Legeme og Helbred." Problemet er at for ikke-jurister er det mulig legalitetsprinsippet må forklares. Straffeparagrafene for legemsfornærmelse (selvmordsforsøk) og drab (selvmord) presiserer "paa anden" eller "en anden". Det finnes ikke hjemmel til å straffe en for å ta sitt eget liv. Medvirkning straffes som allerede nevnt direkte av § 236. Dette er en akseptert tolkning av gjeldende rett. Jeg kunne ikke finne juridisk litteratur tilgjengelig åpent.

Men Justis- og politidepartementet har ofte gitt uttrykk for denne tolkningen flere steder. Blant annet i: http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/dok/regpubl/otprp/2008-2009/otprp-nr-22-2008-2009-/6/5/1.html?id=540447

6.5.1 Gjeldende rett. annet ledd, annet og tredje punktum: "Videre er det et vilkår at man har forvoldt «en annens» død. Forsøk på selvmord faller derfor utenfor."

Ved død (vellykket selvmord) bortfaller straffbarhet for "hovedmannen".

Veldig mange år siden jeg skrev aktivt her. Hvordan er det best så sitere/referere dette? --Jaydee711 23. nov 2011 kl. 02:01 (CET)

Gjorde et forsøk.--Jaydee711 23. nov 2011 kl. 02:04 (CET)
Det så ut som et svært vellykket forsøk. ;-) Litt pirk ville være at man kanskje skulle legge inn datoer for utgivelse og når kilden ble besøkt (siden det er en nett-kilde). Gitt at det er en kilde fra regjeringen, så er det nok liten fare for at den endres eller at lenken «dør» (med mindre regjeringen bestemmer seg for å oppdatere lenkene sine. V85 23. nov 2011 kl. 04:57 (CET)
Har endret dette avsnittet, slik at det nå er lenket til artikkel om Straffeloven, samt korrekt historisk gjengivelse. Kunne evt. trenge referanse for straffbarhet før 1902 - men dét må i så fall være av ren historisk interesse, >100 år tilbake i tid. Jeg mener det er lite relevant her å blande inn eventuell lovgivning i andre land, fordi dette primært er Wiki på norsk. Det å velge ut enkelte andre land som har annen lovgivning enn den norske blir nokså søkt - hvorfor nevne akkurat disse, og ikke de som har samme type lover som oss? Da får man heller lage et avsnitt eller en artikkel om sammenlignende jus mellom ulike land. Samt at det bør gjøres grundig - f.eks. kan det være en viss skilnad mellom lovtekst og praktisering i ulike land.
Det er mulig dette avsnittet, eller et annet avsnitt, skulle referert til helsepersonells hjelpeplikt etter Helsepersonelloven §7 (tror jeg), som er grunnlaget for at helsepersonell er pålagt å forhindre og forsøke å stanse/reversere pågående selvmordsforsøk. Dessuten eksisterer tilsvarende lover for legfolk, som omhandler at man ikke har tillatelse etter loven til å etterlate et hjelpeløst menneske i livsfare. Dette innebærer at den som "kommer over" et selvmordsforsøk i teorien, etter loven, har plikt til å forsøke å hindre det.
Videre kunne man evt. omtalt lover for tvangsinnleggelse etter lov om psykisk helsevern, som medfører at et stort antall personer som har framstått som selvmordstruet blir innlagt under tvang i psykiatrisk sykehus, om ikke annet så for observasjon inntil rettsmedisinsk kommisjon har konkludert med at de ikke er psykotiske og ikke utgjør fare for seg selv. Disse forhold medfører at selv om det ikke er direkte "forbudt" å ta sitt liv i Norge, så er det forbudt å stå passivt å se på at noen gjør dette. Slik at den eneste "legale" måte å ta sitt eget liv på er gjennom å gjøre dette på egenhånd, alene uten at noen kan gripe inn. Mulig dette aspektet bør tas med i artikkelen. --Morten Andreas Horn (diskusjon) 9. feb 2013 kl. 00:45 (CET)

Fjerner referanseløs påstand[rediger kilde]

«Ved å snakke med venner, familie eller noen i helsevesenet kan det bli lettere å se løsninger og føle at ting kan bli annerledes.» Dette slår meg som synsing, denne rapporten sier vel at familieintervensjon ikke har stor dokumentert effekt? --Håvard (diskusjon) 25. aug 2012 kl. 17:48 (CEST)

Kollektive selvmord[rediger kilde]

Veldig vanskelig å forstå hvorfor avsnittet om "Kollektive selvmord" får så stor plass i denne wiki-artikkelen. Bortsett fra det groteske evt. kuriøse - hvor viktig er egentlig kollektivt selvmord som fenomen? Norge har ca. 5000 selvmordsforsøk årlig, 500 gjennomførte - i høyden noen få av disse er dobbeltselvmord, og kollektive selvmord forekommer vel knapt overhodet. I mine øyne blir dette kuriosa som ikke hører hjemme i en seriøs artikkel om et veldig alvorstungt tema. Mitt forslag er primært at avsnittet fjernes, evt. at man for den saks skyld gjerne kan lage en egen artikkel om dette temaet, for spesielt interesserte. Men man må vel forvente at "vanlige" folk oppsøker denne wiki-artikkelen, inkludert skoleelever, etterlatte etter selvmord, kanskje folk som har vurdert selvmord, muligens journalister. For alle disse ville opplysningene om kollektiv selvmord være enten uinteressante eller svært villedende mtp. hva selvmord egentlig innebærer. Tar gjerne imot motargumenter, men på sikt foreslår jeg å slette avsnittet og evt. erstatte med en kort forklaring på hva begrepet kollektivt selvmord innebærer. --Morten Andreas Horn (diskusjon) 9. feb 2013 kl. 00:34 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Selvmord. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. aug. 2017 kl. 03:44 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Selvmord. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. jan. 2022 kl. 18:47 (CET)[svar]

Notis øverst om hjelpelinjer for de med selvmordstanker?[rediger kilde]

Er det en ide å ha et varsel øverst i denne artikkelen om aktuelle hjelpelinjer hvis man har kommet inn på artikkelen / tema fordi man sliter med selvmordstanker? F.eks. en oppfordring om å ringe Mental Helse på 116 123 som er åpent hele døgnet? Lennochmore (diskusjon) 27. mai 2023 kl. 23:59 (CEST)[svar]