Diskusjon:Rente

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Eldre innlegg[rediger kilde]

Her er det en "sirkel-link" nominell rente linkes det til fra artikelen, mens nominell rente er omdirigert til artikelen!

Hvorfor defineres rente i den norske utgaven av Wikipedia som "er en betegnelse på den godtgjørelsen som gis for disposisjonsrett til kapital"? Det er ikke feil, men å kalle det enkelt og forståelig norsk vil være en overdrivelse. Vi kommer til et leksikon for å få klarhet. Hvis vi ser på den svenske versjonen av Wikipedia forklares ränta slik: "Ränta är allmänt priset på lån av pengar. Ränta betalas av någon som lånar pengar och erhålls av någon som lånar ut pengar. När någon lånar ut pengar till en bank eller liknande genom att sätta in dem på ett konto erhåller man inlåningsränta från banken. När någon lånar pengar av banken får denne istället betala låneränta. Räntevillkoren inklusive villkoren för hur räntan ändras, bestäms i förväg." Hvis ikke dette dekker behovet for 90% av alle som lurer på hva rente er på en klar og effektiv måte, så vet ikke jeg hva som skal til. La oss ta en kikk på engelske "interest", bare for sjekke om svenskene er helt på jordet med språkbruken sin: "Interest is a fee paid on borrowed assets. It is the price paid for the use of borrowed money [1], or, money earned by deposited funds [2].Assets that are sometimes lent with interest include money, shares, consumer goods through hire purchase, major assets such as aircraft, and even entire factories in finance lease arrangements. The interest is calculated upon the value of the assets in the same manner as upon money. Interest can be thought of as "rent on money". For example, if you want to borrow money from the bank, there is a certain rate you have to pay according to how much you want loaned to you." Den engelske begynner bra, men ender i rot, synes jeg. 4. januar 2009 forsøkte jeg å få inn følgende definisjon av rente i den norske utgaven: "Rente er betaling for å bruke andres penger, eller litt mer korrekt -" og så lot jeg nåværende definisjon stå etter tankestreken av ren høflighet. Vel, ikke mer høflighet - du som rettet dette - og det ser til og med ut til å være en bot - vet ikke hva du snakker om når det kommer til rente. Jeg forventer at du slutter å leke og forsvarer hvorfor definisjonen av et så viktig begrep må gjøres så vanskelig og utilgjengelig i den norske utgaven. Skjerp deg!

Bedre referanser?[rediger kilde]

Denne artikkelen var fram til 2015 merket med en mal som nå er slettet, en mal som etterlyste bedre referanser. Dersom du mener det er påstander i teksten som trenger referanser kan du merke den/disse med {{tr}} - eller selv utbedre artikkelen ved å legge inn kilder og referanser. Profoss og Bruker:Kimsaka 28. jun. 2015 kl. 16:15 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Rente. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. okt. 2017 kl. 05:48 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Rente. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 13. mar. 2018 kl. 03:43 (CET)Svar[svar]

Flyttet fra siden som skjult tekst[rediger kilde]

Kommenterer bort denne delen, bl.a. siden den mangler referanser. Men religion (ikke bare islam, men også kristendom, f.eks.) og renter er et relevant emne, jvfr. f.eks. «Kjøpmannen i Venedig».

Islam[rediger kilde]

I henhold til muslimsk tradisjon er renter forbudt. Måten man omgår dette forbudet på er at banken blir medeier i det man kjøper for de lånte pengene. Hvis man for eksempel trenger penger til bolig, kjøper først banken boligen, og deretter betaler kunden terminbeløp og husleie til banken. Terminbeløpene øker kundens eierandel i boligen, mens bankens fortjeneste kommer fra husleien.

Dette innebærer ikke noe mer enn at man bytter ut en form for leieutgift med en annen. Renter er leieutgifter for penger, altså det det koster å midlertidig disponere noen andres penger. Husleie er leieutgifter for bolig, altså det det koster å midlertidig bo et sted noen andre eier.

Fordelen er at transaksjonen er bygget på virkelige verdier, og er dermed mer sikker – akkurat som et huslån der banken tar sikkerhet i huset. Utfallet for en bank som tilbyr kreditt etter muslimsk tro og en ordinær bank når kunden ikke kan gjøre opp, er det samme: Den banken som har ytt kreditt etter muslimsk tro sitter med et hus, og den ordinære banken vil normalt søke å tvangsselge huset der salg ikke skjer frivillig. Den banken som tilbyr muslimsk kreditt kan låne ut huset til noen andre, eller selge det og tjene inn det tapte. Både den banken som tilbyr kreditt etter muslimsk tro og den ordinære banken vil da være utsatt for endringer i boligmarkedet, men for den banken som tilbyr ordinær kreditt vil fordringen bestå for den delen som det frivillige salget eller tvangssalget ikke dekket inn.

Norske skatteregler gjør at muslimske lån blir dyrere enn vanlige lån. Privatpersoner får fradrag for renter, men ikke for husleie. Renteinntekter og leieinntekter skattlegges nokså likt. Dette fører til at et muslimsk lån gir høyere skatt for låntaker enn det et vanlig norsk banklån gir.

Teksten over lå som skjult tekst, flyttet hit. Ulflarsen (diskusjon) 15. feb. 2022 kl. 12:12 (CET)Svar[svar]