Diskusjon:Proteinintoleranse/Tidligere planlegging av en omfattende omskrivning

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Aktuelle kilder[rediger kilde]

En engelskspråklig wikipeder foreslo i en annen sammenheng at jeg burde finne troverdige kilder først, så skrive artikkelen med utgangspunkt i disse kildene. Jeg vil derfor her prøve å samle opp noen kilder jeg vil bruke for å finne informasjon av kvalitet til denne artikkelen.

Noe delvis relevant informasjon, blant annet vdr. gluten- og kasein som ofte blir startet på grunnlag av en diagnose av proteinintoleranse, kan etter min mening inkluderes i denne artikkelen. Hvis ikke mener jeg at det er aktuelt å starte en ny artikkel angående gluten- og kaseinfri diett som en fremgangsmåte ved diverse tilstander og plager.

  • Absence of opioid peptides in children with autism
    • Denne rapporten fra 2008 er tilgjengelig i full tekst på nettet, og diskuterer dens funn i forbindelse med idéen om "opioid excess" og "leaky gut" (Idéen om proteinintoleranse er basert på hva som på engelsk kalles "opioid excess theory" og "leaky gut theory"). Muligens kan folk bedre forstå innholdet gjennom denne artikkelen på Medical News Today.
  • Gluten- and casein-free diets for autistic spectrum disorders
    • Dette er en gjennomgåelse av forskning som har blitt gjort i forhold til bruk av gluten- og kaseinfri diett som en fremgangsmåte ved autisme. Den diskuterer imidlertidig ikke inngående om proteinintoleranse, men beskriver noe av forskningen som har støttet idéen om proteinintoleranse for å presentere en mulig forklaring på hvorfor en gluten- og kaseinfri diett kan ha hatt virkning. Akkurat som den forrige rapporten så viser denne til kilder som det kan være aktuelt å se nærmere på.
  • Novel Treatments for Autism Spectrum Disorders
    • Denne artikkelen beskriver bruk av en rekke ukonvensjonelle behandlinger ved tilstander på det autistiske spekteret, blant annet gluten- og kaseinfri diett, og litt rundt kulturen som fremmer disse behandlingene. En gruppe som det er verdt å merke seg er det såkalte Defeat Autism Now!-nettverket (DAN!). Fra nettsiden NPIF.no i 2007 kan man lese at Geir Flatabø, en norsk "DAN!-lege", blir beskrevet som nestleder av Norsk proteinintoleranseforening. Geir Flatabø har også vært tydelig med på å fremme idéen om proteinintoleranse flere steder på nettet.

IvarTJ 19. mar 2009 kl. 22:54 (CET)

Omfattende omskrivingsforslag[rediger kilde]

Ettersom jeg har flere innvendinger mot artikkelen som den er, har jeg her tenkt å skrive en helt ny artikkel som eventuelt kan erstatte den nåværende. Jeg har i hensikt å bruke lengre tid på å formatere teksten.IvarTJ 20. mar 2009 kl. 14:27 (CET)

Proteintoleranse[rediger kilde]

Proteinintoleranse er en teoretisk tilstand som har blitt antydet av Neurozym Pharma AS overfor kunder som har sendt urinanalyse til deres laboratorie.[1] Ifølge Neurozym skal personer med proteinintoleranse ha økt utskillelse av opioide peptider i urin, noe som de foreslår kan være forårsaket av en nedsatt evne til å bryte ned opioide peptider.[2] Neurozym hevder forbindelser mellom proteinintoleranse og en rekke tilstander og plager, blant annet autisme, ADHD, diaré og magesmerter.[3][4][5]

Idéen om proteinintoleranse tar utgangspunkt i hva som på engelsk kalles "opioid excess theory",[3] som hevder at autisme er forårsaket av en fordøyelseslidelse hvor opioide peptider fra gluten og kasein passerer gjennom unormalt gjennomtrengelige tarmvegger. Videre skal de opioide peptidene komme inn i sentralnervesystemet og forårsake fysiologiske symptomer.[6]

Neurozyms laboratorie benytter væskekromatografi for å bedømme utskillelse av opioide peptider, og foreslår gluten- og kaseinfri diett hvis resultatene antyder forhøyde verdier av opioide peptider.[7] I 2008 ble det publisert en undersøkelse som avviste tilstedeværelse av opioide peptider i urinen til 65 autistiske gutter med kombinert væskekromatografi og massespektrometri, og oppdaget ingen betydelige forskjeller mellom resultater fra væskekromatografi av urinprøver fra autistiske og ikke-autistiske gutter. Forskerne beskriver analysemetodene deres som mer nøyaktige enn de metodene tidligere undersøkelser og en rekke laboratorier har tatt i bruk for å måle utskillelse av opioide peptider.[8] Andre undersøkelser har også reist tvil om påliteligheten til analysemetodene som Neurozyms laboratorie bruker for å angi utskillelse av opioide peptider.[9][10]

Fotnoter[rediger kilde]

  1. ^ Neurozym Pharmas nettside: "Diett og analyse av peptider i urin", hentet 30. mars 2009.
  2. ^ Brosjyre av Neurozym Pharma: "Analyse av urinpeptider", hentet 30. mars 2009.
  3. ^ a b Neurozym Pharmas nettside: "Proteinintoleranse og opioide peptider fra melk og gluten", hentet 30. mars 2009.
  4. ^ Neurozym Pharmas nettside: "Autisme", hentet 30. mars 2009.
  5. ^ Neurozym Pharmas nettside: "ADHD og ADD (attention deficit/hyperactivity disorder)", hentet 30. mars 2009.
  6. ^ Shattock P, Whiteley P (2002). "Biochemical aspects in autism spectrum disorders: updating the opioid-excess theory and presenting new opportunities for biomedical intervention.", fra abstraktet tilgjengelig på Pubmed. PMID: 12223079
  7. ^ Neurozym Pharmas nettside: "Tolkning av prøvesvar", hentet 30. mars 2009.
  8. ^ Cass H, Gringras P, March J, McKendrick I, O'Hare AE, Owen L, Pollin C (2008) "Absence of opioid peptides in children with autism", fra kapittelet 'Discussion'. PMID 18337276. Gratis fulltekst (HTML).
  9. ^ Hunter LC, O'Hare A, Herron WJ, Fisher LA, Jones GE (2003) "Opioid peptides and dipeptidyl peptidase in autism.", fra abstraktet tilgjengelig på PubMed - PMID 12578238. Gratis fulltekst (PDF).
  10. ^ Dettmer K, Hanna D, Whetstone P, Hansen R, Hammock BD (2007) "Autism and urinary exogenous neuropeptides: development of an on-line SPE-HPLC-tandem mass spectrometry method to test the opioid excess theory.", fra abstraktet tilgjengelig på PubMed - PMID 17520243

Glosetrøbbel[rediger kilde]

Det er et par gloser jeg føler for å avklare hva egentlig menes med, og hva slags uttrykk som det kan være verdt å nevne i artikkelen. Antakeligvis vil jeg komme tilbake til det her senere etter undersøkelser, men her er uansett noen av de uttrykkene som forvirrer meg på grunn av at de kan se ut til å omtale de samme tingene - hyperpeptiduri(engelsk: hyper peptiduria), opioid peptide excess, og leaky gut.

Greit, jeg kan ikke si at jeg er skråsikker angående hva uttrykkene betyr, men her er hva jeg har kommet frem til.

Hyperpeptiduri - Fra ordet selv kan det virke som det betyr en økt utskillelse av peptider i urin. Jeg er usikker på om det da best beskriver et symptom av tilstanden, eller om det rett og slett er ordet som har blitt gitt tilstanden. Engelsk wikipedia har ingen artikkel om uttrykket. Neurozym Pharma ser ut til å støtte min oppfatning av uttrykket:

However, hyperpeptiduria, i.e. increased concentration of peptides in the urine, is regularly found in autism, schizophrenia and major depressive disorders.

Neurozym.com

Opioid peptide excess - Ifølge engelsk wikipedia er opioide peptider fra mat normalt i kroppen, men ved proteinintoleranse skal det antakeligvis altså være en økt mengde. Uttrykket ser ut til å bli brukt i forskningslitteratur av blant annet Paul Shattock - som har, i likhet med Karl Ludvig Reichelt, forbindelser med et neurozym-lignende opplegg ved 'Autism Research Unit' i Storbritannia.

Leaky Gut kan engelsk wikipedia prøve å forklare. Uttrykket kan se ut til å ha ulike meninger i ulike sammenhenger.IvarTJ 21. mar 2009 kl. 11:18 (CET)

Beskrivelse av tilstanden[rediger kilde]

Forhåpentligvis vil ikke meldingene mine bli oppfattet som spam. Jeg skriver her om noe jeg lurer på for å selv få et bedre bilde av sammenhengene ved dette temaet, og for å eventuelt få oppklaringer fra dem som måtte lese.

Jeg er usikker på hvor man kan finne en best mulig, og mest autoritativ, beskrivelse av tilstanden. Fra Millward et al som jeg har sitert i "Omfattende omskrivingsforslag" skrives det:

Inadequately metabolised proteins are purported to breakdown

into peptides that are absorbed across the dietary membranes into the body’s systems. It is suggested that these peptides may become biologically active through binding with opioid receptors. The resulting excess of opioids is thought to lead to the behaviours noted in autistic spectrum disorders. Further, it is suggested that although high levels of peptides are appropriately deposited in the urine, a small proportion of the excess peptides will cross into the brain causing interference of signal transmission (Reichelt 1991).

Millward et al 2008

Denne rapporten bruker ikke uttrykket "hyper peptiduria". Rapporten fokuserer samtidig hovedsakelig på gluten- og kaseinfri diett ved autisme. Beskrivelsen har en sammenheng med såkalt "proteinintoleranse", men på grunn av de nevnte problemene så er det et shaky forhold mellom kilde og utsagn i omskrivingsforslaget. IvarTJ 21. mar 2009 kl. 12:11 (CET)

Det er mulig at Neurozym Pharma har mye av ansvaret for uttrykket 'Proteinintoleranse'. Muligens kan Wikipedia bruke Neurozym som kilde for beskrivelse av tilstanden, mens det gjøres veldig klart gjennom teksten at dette kommer fra Neurozyms nettsider. Senere i teksten kan Wikipedia diskutere hva tilstanden kan kalles på engelsk. ~IvarTJ 23. mar 2009 kl. 07:48 (CET)

Beskrivelser av proteinintoleranse hentet fra Neurozyms nettside:

Proteinintoleranse er en samlebetegneslse på en rekke

tilstander og sykdommer som har det til felles at de utløses av proteiner som kommer utenfra, dvs. proteiner fra mat eller fra mikroorganismer i tarmen når tarmfloraen er forstyrret. En type proteinintoleranse skyldes psykoaktive peptider (opioide peptider) som dannes under fordøyelsen av proteiner fra melk (kasein) og gluten.

Brosjyre om peptidanalyse

Lenke (PDF)

Proteinintoleranse er en tilstand hvor proteiner fra matvarer og andre fremmede kilder setter i gang prosesser som fører til sykdom og plager. Symptomene er mangeartede og varierer mye. Symptomer fra mage-tarmsystemet oppleves ofte som diare og magesmerter, selv om disse symptomene oftest er forårsaket av virusinfeksjoner, matforgiftning eller bakterier.

[fortsatt]

neurozym.com

Lenke

~IvarTJ 24. mar 2009 kl. 11:42 (CET)

Dette bringer kanskje litt flere konkrete detaljer:

Analyse av peptider i urin gir indikasjoner på om pasienten har intoleranse mot matproteiner.

Testen bygger på følgende:

  • Fordøyelsen av proteiner i maten er ikke fullstendig
  • Delvis fordøyde proteiner (peptid) lekker over i blodet fra tarmen
  • Denne lekkasjen antas å være økt hos personer med inflammatoriske tilstander i tarmen (Leaky Gut Syndrome)
  • Økt opptak av peptider i blodet vil føre til økt utskillelse av peptider i urinen.

neurozym.com

Lenke