Diskusjon:Kvantemekanikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Noen komentarer:

  1. Jeg har brukt en ganske vid definisjon av kvantemekanikk og inkluderer også kvantefeltteorier mm. Uten dette ville fremstillingen vært skjeiv, men det er en pedagogisk utfordring å få med så mye.
  2. Abstraksjonsnivået er muligens fortsatt litt høyt, men det er ikke lett å få det lavere uten at det går ut over presisjonen. En litt mer historisk vinkling er en mulighet.
  3. Artikkelen burde kanskje få mer portalpreg, slik som hovedartikkelen i fysikk.
  4. Historikken er stemoderlig behandlet, sammen med kjente (og kjære) fysikere.

--Jivestgarden 1. mai 2006 kl.19:13 (UTC)

Fletting av artikler[rediger kilde]

Har kopiert inn tekst fra artikkel om Kvanteteori som jeg har gjort om til omdirigering til denne artikkelen, ser ut som alt stoff er her allerede - men om noe kan brukes så er det lett tilgjengelig her. Ulf Larsen 2. des 2006 kl. 18:23 (CET)

Kvanteteorien er teorien om materiens og strålingens sammensetning av såkalte kvanter.

Kvanteteorien kan i all enkelhet sies å være teorien om materiens og strålingens dualitet, der dualitet henspiller på at materien har både partikkel- og bølgenatur, og at det samme gjelder for stråling. Konstanten som knytter sammen partikkel- og bølgenatur er da nettopp den berømte Plancks konstant, hvis symbol er h. Matematisk blir denne sammenhengen enklest uttrykt ved Heisenbergs uskarphetsrelasjon:


Denne uskarphetsrelasjonen anses for å ha en dyp betydning, som forteller oss noe meget grunnleggende om materiens og verdensaltets struktur og egenskap. Den går ut på at det i prinsipp er umulig samtidig å bestemme en partikkels posisjon og hastighet med hundre prosents nøyaktighet: Jo nøyaktigere en ønsker å bestemme en partikkels posisjon, jo unøyaktigere blir vår kunnskap om dens hastighet. Og omvendt gir en nøyaktig måling av en partikkels hastighet oss en fullstendig uvisshet om dens posisjon. I ligningen står x for partikkelens posisjon og p for dens mekaniske impuls m v, der m er partikkelens masse og v dens hastighet.

Som kjent er partikkelbegrepet knyttet til ideen om at en partikkels posisjon er helt ut bestemt, ned til en størrelsen av et matematisk punkt. Bølgebegrepet derimot, knytter seg til ideen om noe som er spredt utover i rommet og følgelig ikke har noen bestemt posisjon. Dualitet betyr i denne sammenhengen at materien i virkeligheten er både bølge og partikkel, som igjen betyr at den egentlig er ingen av delene. Her har vi da kommet meget nær grensen for menneskenes fatteevne. Fremskrittet som blev gjort i kvantemekanikken, av slike pionerer som Niels Bohr og Werner Heisenberg var å erkjenne at vi må gi avkall på billedlige fremstillinger av den atomære virkeligheten, og erstatte denne med abstrakt matematikk, som gir en meget eksakt og logisk konsistent beskrivelse av virkeligheten og som ungår billedbruk.

Det er denne matematiske og aksiomatisert kvantemekanikken som har kommet til stå for svaret på hvordan materiens minste deler egentlig er bygget opp og fungerer. Sentralt i denne matematiske kvanteteorien står Schrödingerligningen.

I denne teorien er fysiske observerbare størrelser blitt erstattet med matematiske operatorer. Det var disse Heisenberg fremstilte som uendeligdimensjonale matriser da han kalte sin teori for matrisemekanikk. Senere viste Max Born at Heisenbergs teori var matematisk ekvivalent med Schrödingers.

Senere utviklet Dirac den relativistiske utgaven av kvantemekanikken, der hensyn er tatt til relativitetsteorien. Diracs teori viste seg å gi en meget eksakt beskrivelse av elektronet og dets elektromagnetiske vekselvirkninger. Herav oppstod senere kvanteelektrodynamikken som er blitt beskrevet som verdens mest eksakte teori. Se artikkelen on Richard Feynman.

Dette usignerte innlegget ble skrevet av ‎ Ulflarsen (diskusjon · bidrag) 2. des 2006 kl. 17:24 (CET) (Husk å signere dine innlegg!) Innlegget ble endret etterpå. Endring finnes her. av Dette usignerte innlegget ble skrevet av 152.94.0.102 (diskusjon · bidrag) 14. apr 2010 kl. 15:07 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!) og signaturene er satt inn etterpå av Stallo (diskusjon) 13. apr 2013 kl. 09:24 (CEST)

Det finnes nå to artikler Kvanteteori og Kvantemekanikk som er blitt omdirigert til en og den samme. Dette er et stort tema, og det kan passe godt å ha to forskjellige artikler på litt forskjellig nivå. Dette tilsvarer hva som er skrevet om Einsteins spesiell relativitetsteori og kovariant relativitetsteori.
Jeg vil foreslå at Kvanteteori utvides med mer beskrivende og historisk stoff. Her er det ennå mye utelatt som bidragene fra Louis de Broglie og hans materiebølger samt Werner Heisenberg og matrisemekanikk. Mer teknisk stoff som bruk av bra- og ketvektorer og hele formalismen til Dirac kan tas inn i en utvidelse av Kvantemekanikk. Her bør det også på slutten være plass til litt mer om moderne saker som kvantedatamaskiner, Richard Feynmans veiintegral etc. Phidus (diskusjon) 11. feb. 2014 kl. 15:49 (CET)
I dag har jeg kommet over en tredje side Kvantefysikk som også er omdirigert til de to andre. Her er det plass til mye nytt og interessant stoff! Phidus (diskusjon) 12. feb. 2014 kl. 13:10 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kvantemekanikk. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. aug. 2017 kl. 03:48 (CEST)

Rød lenke som kategori?[rediger kilde]

Hei Ulf Larsen, jeg tenkte å legge til litt nytt stoff på denne siden. Men så oppdaget jeg denne røde lenken nederst på siden i kategori-linjen med innhold Pages that use a deprecated format of the math tags. Hva betyr dette og hvordan kan man få det evt. fjernet? Phidus (diskusjon) 3. jun. 2020 kl. 15:03 (CEST)

Til Phidus: Ukjent for meg, men varsler et par bidragsytere som forhåpentligvis kan hjelpe deg - Haros, Mewasul - så får vi håpe de finner ut av det. Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 3. jun. 2020 kl. 16:35 (CEST)
Jeg er ikke sikker, jeg tror det har med latex-formateringen av matematikken å gjøre, men ellers vet jeg ikke. Da jeg først leste siden, var kategorien med – prøvde å finne ut hvor på siden dette kom fra, men da ble kategorien borte :S Mewasul (diskusjon) 3. jun. 2020 kl. 19:16 (CEST)

Takk til dere begge Mewasul og Ulf Larsen for rask respons! Denne røde linjen er nå tilsynelatende borte fra denne siden, men jeg skulle likevel gjerne visst hva som var grunnen og hva som fikk den bort. Phidus (diskusjon) 4. jun. 2020 kl. 10:48 (CEST)

Kanskje Jeblad vet noe om dette? Ulf Larsen (diskusjon) 4. jun. 2020 kl. 12:46 (CEST)
Det er en sporingskategori for opprydding i ligninger, se mw:Extension:Math/Roadmap. Typisk dukker dette opp når sider bruker en utgått formatering fra texvc, slik som $, %, \and, \or, \part, \ang, \C, \H, \bold, \Bbb\, og \pagecolor. Disse kan erstattes med standard LaTeX-konstruksjoner, slik som \$, \%, \land, \lor, \partial, \angle, \Complex, \mathbb{H}, og \mathbf. Sporingskategorien kan dukke opp og forsvinne uten at det finnes tilhørende redigeringer i artikkelen. De følger regenerering av artikkelen, og ikke redigeringene. Vet ikke om forskjellen er forståelig. I dette tilfellet ser det ut som om sporingskategorien er fjernet, den er i alle fall borte fra Spesial:Sporingskategoriar (nynorsk!). (phab:T254464 er løst, men vil ta litt tid før den er i prod.) — Jeblad 4. jun. 2020 kl. 13:26 (CEST)

Mange takk for detaljert forklaring! Det var akkurat hva jeg behøvde!! Phidus (diskusjon) 4. jun. 2020 kl. 14:11 (CEST)