Diskusjon:Kaiser-Wilhelm-Gesellschaft

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

KWG var mer enn atombombe og rasebiologi[rediger kilde]

Først må jeg si at jeg er glad for å se omsider en artikkel om Kaiser-Wilhelm-Gesellschaft (KWG). Men i denne første versjonen trenges det en del redigering og en mer balansert fremstilling. Allerede i en av de første seksjonene er det en oppramsing av tyske Nobelprisvinnere. Mange av dem hadde lite eller ingenting å gjøre med KWG og var heller ikke anerkjente på det tidspunktet at selskapet ble grunnlagt.

Planck og Einstein var viktige, og det stemmer at Planck var drivkraften bak ansettelsen av Einstein i Berlin. Men Einstein ble ikke lovet et eget institutt ved Universitet i Berlin, derimot ved det nydannete KWG. I hans tid i Berlin kom det likevel ingenting ut av akkurat dette da Einstein ble den eneste ansatte ved dette instituttet som bestod i at han arbeidet alene i sin leilighet inne i Berlin by. At Einstein kom til Berlin og at det var en beslutning som skulle få store følger for tysk vitenskap, kultur og politikk i en nasjon som forberedte seg på krig kan vel også diskuteres. Det som Einstein gjorde i Berlin av fysikk og gjorde han verdensberømt, var utviklingen av den generelle relativitetsteorien - noe som ikke er nevnt i det hele tatt i artikkelen. Men det hadde også lite å gjøre med aktiviteten innen KWG.

Oppdagelsen til Otto Hahn, Lise Meitner og Fritz Strassmann av kjernefysisk fisjon var selvfølgelig en like stor eller kanskje større hendelse, gjort på KWI for kjemi. Dette er heller nesten ikke nevnt. Derimot er mye tatt med om Einstein og utviklingen av atombomben samt innsats for nedrustning som foregikk i USA etter at han hadde forlatt Tyskland. Denne delen passer kanskje bedre i artikkelen om Albert Einstein.

Deltagelsen som KWG støttet gjennom instituttet for eugenikk og menneskelig arvelære, må selvfølgelig grundig omtales som den skamplett det var. Men igjen er det snakk om proporsjoner. Også bør det komme kanskje komme frem da dette KWG-instituttet startet opp i 1928 var eugenikk og arvelære ansett som god vitenskap, også i Norge. Det var nazistene ti år senere som drev dette over til massemyrderier. Alt i alt synes jeg at det her er blitt en nesten dominerende del av historien rundt KWG som kanskje skulle inngått i en egen artikkel om dette forferdelige temaet. Og det var ikke bare på dette feltet KWG kom i meget dårlig lys etter krigen. Kanskje i like stor grad gjelder dette også innsatsen til Fritz Haber og hans gruppe på KWI for fysikalsk kjemi som utviklet de første midlene til å drive gasskrig på stor skala. Dette er derimot ikke omtalt i det hele tatt.

Jeg er selv fristet til å rette opp noe av dette. Som en liten begynnelse har jeg forbundet artikkelen til andre språk. Phidus (diskusjon) 29. des. 2015 kl. 12:00 (CET)[svar]

Vi er ikke uenige i det[rediger kilde]

Artikkelen om KWG hadde som formål kun å beskrive KWG mellom 1933 og 1945, med innledende og avsluttende tillegg basert på 1920-tallet og Max Planck Gesellschaft etter 1945. Dette skal nå framgå av artikkelen.

Hele historien som etterlyses kan en finne i den 1100 sider lange boka "Chronik der KWG/MPG 1911-2011 Daten und Quellen", skrevet av Eckart Henning og Marion Kazemi.

Artikkelforfatter Øyvind Foss, som i mange år har undervist på tyske universitet, kommer på sikt til å utvide artikkelen med mye av det stoffet som nå mangler. Dette usignerte innlegget ble skrevet av UbiStavanger (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Jeg har nå utvidet og i stor grad skrevet om artikkelen. Det betyr blandt annet at jeg har omtalt flere av instituttene mer fyldig enn akkurat det ene instituttet for antropologi som drev med nazistisk rasehygiene. Så jeg har tatt med en del om instituttet til Haber. Han hadde også tusenvis av drepte på sin samvittighet i første verdenskrig og var selv direkte med i drepingen. Dessuten har jeg omtalt instituttene for kjemi og fysikk og hva som foregikk der.
Man kan ikke legge så stor vekt på nazistenes masseutryddelse av mennesker når man skal gi en leksikal beskrivelse av en så stor forskningsinstitusjon som KWG. På samme måte kan det heller ikke legges så stor vekt på utvikling av atomvåpen. Selvfølgelig ble spalting av uran oppdaget ved KWG. Og Heisenberg prøvde å få bygd noen reaktorer der under krigen. Men dette arbeidet førte til lite eller ingenting av betydning. Det var forskere i USA som gjorde alt som har med atombomber å gjøre. Likedan hva Einstein gjorde der i denne sammenhengen, hører også med til en annen historie. Til og med hans berømte formel E = mc2 har like mye eller lite å gjøre med dette, som Newtons lover har for bruk av raketter. Så den slags har jeg tatt ut. Til slutt har jeg tatt med noen ekstra bilder og også prøvd å angi litteratur og referanser mer nøyaktig slik at andre eventuelt kan finne frem til dem. Den seksjonen som omhandlet dages størrelse av MPG i form av antall institutt og ansatte, har jeg flyttet over til Max-Planck-Gesellschaft. Phidus (diskusjon) 19. jan. 2016 kl. 17:13 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kaiser-Wilhelm-Gesellschaft. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 31. jul. 2017 kl. 16:17 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kaiser-Wilhelm-Gesellschaft. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. feb. 2021 kl. 04:45 (CET)[svar]