Diskusjon:Kaffe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anbefalt artikkel Kaffe er en anbefalt artikkel, noe som betyr at den blir ansett som spesielt lesverdig og til inspirasjon for andre artikler.
Tidligere anbefalt artikkel Kaffe var en utmerket artikkel, noe som betyr at den tidligere ble ansett som spesielt lesverdig, til inspirasjon for andre tekster og noe av det beste Wikipedia kunne by på. Artikkelen holder imidlertid ikke lenger den standard som forventes av slikt innhold. Se denne diskusjonen for en begrunnelse av artikkelens nedgradering.
Wikipedia Kaffe har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 25, 2005.
Portal:Kultur Kaffe har vært utvalgt bildePortal:Kultur. Artikkelen var utvalgt i mars 2006.

Siden har et stort fokus på konsum av kaffe, og kulturen rundt kaffekonsum. Det mangler mye om kaffedyrking og bearbeiding. Har skrevet litt om kaffehandel, men her kan fremdeles tilføyes mye. --Beaky 14. nov 2004 kl.17:41 (UTC)

Det ser kjempebra ut. Teksten mangler wikilenker. Jeg skal fikse det senere. Einar 14. nov 2004 kl.18:22 (UTC)

Jeg tror at denne artikkelen har blitt såpass lang nå at den med fordel kan splittes opp i flere biter. La denne artikkelen kun handle om kaffe som kaffe, så lager vi egne artikler for forskjellige bryggemetoder osv. Bra at så mange arbeider med denne artikkelen nå. Slikt varmer mitt hjerte. Einar 15. nov 2004 kl.20:57 (UTC)

God artikkel. Jeg har imidlertid registeret at det hersker en viss uenighet om kaffens opphav. I Etiopia vil nok folk hevde at det var deres forfedre som brygget den aller første kaffekoppen. Men jemenittene hevder med like str selsikkerhet at de bor i kaffens hjemland. Også der skal være gjeter som sto for oppdagelsen. Han fant noen usipiselige bør som han forsøkte å koke, men glemte kjelen, vannet fordampet og bærene ble svidd. I stedet for å hive det svartbrente innholdet helte han på mer vann - og vips - en vidunderlig duft steg opp av kjelen. Husker dessverre ikke hvor jeg leste dette eller når denne sagnomuste gjeteren skal ha tatt verdens første kaffepause.

Heh. Ser ut som alle vil ha en del av kaka, og få påstå at landet SITT har kaffen kommet ifra. For fra alt jeg, ka, den kunne likegodt ha kommet ifra Norge, for alt vi vet. Historien har sine ...løgner...og ikke alltid er ærlig. Men tvilsomt, skulle man være forskelig om det. Uansett, sikkert ifra noe sted i den sørlige halv-klode, og jeg satser på ett sted I Latin-Amerika, vil jeg tro! Amazonas, sånn som f.eks.--OleManiaC 23. jun 2005 kl.19:11 (UTC)

Kaffens opprinnelse[rediger kilde]

Tøys! Artikkelen er grei, men ugrei når det kommer til referanser: f.eks kaffens opprinnelse. Det finnes tonnevis av kildemateriell om kaffehistorie, og Etiopia er nok riktig så langt vi vet når det gjelder kaffeplantens begynnelse. Skal legenden om kaffens oppdagelse være med, bør man finne legenden i en eller annen troverdig kilde, og fortelle den derfra. At gjeteren skal ha 'glemt kjelen' (ref. kommentaren over her) etc er tøysete oppspinn og vandrehistorie på sitt verste. Skal man skrive inn her, finn saklig informasjon!

angående Kaffens opprinnelse[rediger kilde]

Enig det som blir sagt om seksjonen om kaffens opprinnelse, selv om jeg nok ikke er like sint som personen som skrev det første innlegget:). Men jeg har sjekka den engeleske artikkelen, og der står det at etioperen levde i det 9. århundret, OG det står at sauene til gjeteren dansa, og hadde "an increase level of energy". Det står ikke noe om at sauene ikke fikk sove. At både årstallet, og at sauenes snodige (og noe morsomme) oppførsel varierer mellom artiklene, setter den i et tvilsomt lys. Særlig for å være en utmerket artikkel. Kaffehistorikere i vårt ringe kongerike: Fiks dette problemet snarest! Takk.

Jeg yns også det er noe kluss under seksjonen om helse. Noe informasjon kommer to ganger, og virker tidvis uklar. Den Engelske versjonen er også mye bedre på helseseksjonen. Jepp. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Andy McDandy (diskusjon · bidrag) 2. mar 2008 kl. 18:43 (CET) (Husk å signere dine innlegg!)

Manglende referanser[rediger kilde]

Hvordan kan en så lang artikkel kun ha én referanse? Finnes det ikke kildemateriale? Jeg har lagt inn [trenger referanse] der det så ut som det trengtes. Wikipedia skal være etterrettelig. Kjetil02 9. jul 2008 kl. 02:09 (CEST)

Enig i Kjetil02s krav til referanser. Starbucks f. eks. har bare eksistert i vel 30 år og finnes i 40 land, men 40 land er ikke verden og det er ikke alle land og kulturer som aksepterer deres fast-food versjon av drikken. Hvor stor er egentlig Starbucks innflytelse? Totalt er kjedens årlige kaffeforbruk ca 3 ganger så stort som Norges - og vi har 0,7% av verdens befolkning. Savner stoff om forskjeller på kaffekultur og det sosiale rundt kaffedrikking. I Norge er det tradisjon for å samles i private hjem i timesvis, nippe, slurpe og få i seg litervis. I Italia tømmes en oppkvikkende espresso på en kaffebar i løpet av sekunder. Kaffebarene er vel i stor grad inspirert av italiensk kultur og en konsekvens av økt internasjonal turisme og åpenhet for inntrykk og nyheter. 91 9. jul 2008 kl. 03:10 (CEST)
I steden for å teppebombe artikkelen med manglende referanse på hver eneste setning kan man gjøre en liten innsats selv med å verifisere en informasjon om man tviler. Jeg har slengt rundt 30 referanser og håper da at denne artikkelen får hvile mot negativ redigering for en stund. Å etterlyse referanser på rundt tredve steder er en øvelse i egen uvitenhet. Mangelende refeanse er kun meningsfylt når en inforamsjon er tvilsom. Finn Bjørklid 2. aug 2008 kl. 02:57 (CEST)

Degradering?[rediger kilde]

UA-vedlikehold: Ikke grundig, ikke av fremragende faglig kvalitet. Har ikke nøytralt ståsted.

Denne artikkelen ser ut til å være for kort og svak til å oppfylle dagens utmerket-krav, jeg foreslår at den degraderes (helt eller til anbefalt). Btd 3. aug 2008 kl. 18:22 (CEST)

Den er nok ikke utmerket slik den står nå, men jeg mener den holder til AA-Nivå. Lillingen 3. aug 2008 kl. 18:25 (CEST)
Hva er prosedyren for å få det gjort? Btd 21. aug 2008 kl. 14:52 (CEST)
Jeg er enig i at denne artikkelen ikke kvalifiserer til utmerket-status slik den står nå. Mvh Tpb 2. jan 2009 kl. 14:55 (CET)
Nedgraderes til WP:AA. MHaugen 6. mar 2009 kl. 08:14 (CET)
Var tidligere regnet som Utmerket, men ble nedgradert i mars 2009, jfr disk MHaugen 6. mar 2009 kl. 08:15 (CET)

Manglende avsnitt[rediger kilde]

Ser det har vært diskutert over om artiklen skal nedgraderes til AA eller helt. Og der er jeg enig slik den står nå, men kanskje den kunne forbedres istedet? Slik jeg ser det må «Kjemi» avsnittet forbedres (det fremgår jo av avsnittet om helse at det er en del mer å si...). Og så mangler det (minst) to avsnitt: «Produksjon» (hvor og hvordan) og «Brenning og maling» (hvordan og hvorfor). Videre kunne det også tilføyes økonomi, oppkvikkende effekt, sosial bruk (i hjemme, kafeer, «Statoilkoppen» etc.), rettferdig handel (er jo nevnt). Uhh det ble mye kritikk og det er jo ikke at det er en dårlig artikkel, det er bare det at en UA må være enda bedre (slik det ser ut til at kravene er idag). Mvh Prillen 4. des 2008 kl. 12:42 (CET)

Jeg er ikke selv ansvarlig for artikkelen, og det du kommer med her er ikke kritikk, men konstruktive forslag. Og det er også en åpenbar forbedring i forhold til mye annet som har kommet i kjølvannet av denne artikkelen. Kan du bidra selv til noe av dette? Finn Bjørklid 2. jan 2009 kl. 15:12 (CET)
Jeg har dessverre ikke mye viten om kaffe og tror derfor det er mange andre her som har bedre grunnlag for å bedra på en god måte på denne artikkel. Dessverre. Mvh Prillen 5. jan 2009 kl. 10:00 (CET)

Manglende referanser[rediger kilde]

«Det er usikkert om kaffe er skadelig for helsen. Forskerne er stort sett enige om at et moderat inntak av kaffe ikke er skadelig, men kan ha en effekt mot kreft [22]. Moderat inntak er normalt å se på som rundt 500-600 mg koffein per dag, noe som tilsvarer omtrent 6-7 kopper.» Dette avsnittet trenger bedre referanser. Fotnote 22 er et sammendrag av en enkeltstudie, den sier ikke noe om kaffe mot kreft generelt, forskernes enighet eller hva som er moderat inntak. Btd 12. apr 2009 kl. 20:20 (CEST)

Nest viktigst?[rediger kilde]

Om kaffe påståes å være den nest viktigste av lovlige handelsvarer her i verden, hva så er på tredjeplass?(82.134.28.194 14. jun 2010 kl. 11:08 (CEST))

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 9 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kaffe. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. jul. 2017 kl. 14:19 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 6 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kaffe. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 17. jul. 2018 kl. 07:49 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 6 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kaffe. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. feb. 2021 kl. 04:22 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kaffe. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. apr. 2021 kl. 18:43 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kaffe. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 11. jun. 2021 kl. 18:04 (CEST)