Diskusjon:Juletorsk

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fletting til torsk eller julemat[rediger kilde]

Igjen... ref Diskusjon:Brente mandler, hvor går grensen... Pinnekjøtt er og blir sau uansett hva vi kaller sauen... Ber igjen om mer spesifikk begrunnelse. --Landas (diskusjon) 19. des 2012 kl. 02:14 (CET)

Pinnekjøtt er en matrett. Sau er et dyr. En torsk er et dyr - og en matrett. Matretten torsk er matretten torsk enten den serveres på nyttårsaften, julaften, på skuddårsdagen eller 17. august. Hvis ikke forskjellen var klargjort her, så kan jeg gjerne benytte natta på å klargjøre den. TorbjørnS (ʦ) 19. des 2012 kl. 02:24 (CET)
Gjerne, men jeg tar poenget :) --Landas (diskusjon) 19. des 2012 kl. 02:29 (CET)
Det begynner å nærme seg punktet der man kan opprette artikler i stilen:«Torsk med poteter og raspede gulrøtter» eller «Torsk med poteter og kokte gulrøtter», «Nyttårstorsk», «17. mai-torsk»... Det kan bli uendelig mange variasjoner her... TorbjørnS (ʦ) 19. des 2012 kl. 02:32 (CET)
Noe av poenget med juletorsken, var at den skulle være nyslaktet, enten tidlig julaften eller til nød lillejulaften og oppbevart over natten i kaldt rennende vann, og helst selvfisket (var mere disponibel kysttorsk før i tiden, men fiskelykken kunne variere). Serveres som varm avkokt - ikke stekt eller saltsprengt, som var mere hverdags. Der jeg var, var det smeltet smør med persillehakk som var tilbehør. Gulrot husker jeg ikke.
Selvsagt var det med ferskt et krav også til vanlig - men mest fremtredende til jul. Moderne logistikk ( tur/retur Kina) har snudd bak fram på slikt, så det vil ikke skade å finne fram kilder på tradisjonene etterhvert. (Jeg opplevde det, og har bare funnet det beskrevet i gamle tidsskrifter som forlengst er resirkulert.)
Jeg tror vi må skille mellom matretter der nok noen, men ikke alle, trenger plass her og tradisjoner med mat i. Noe overlapp blir der, men både tradisjoner og næringsliv gir et skille for spesielle ting til enkelte anledninger. Påskeegg, bryllupskake (r) a la amerikansk skyskraperkake f.eks. --Bjørn som tegner (diskusjon) 19. des 2012 kl. 11:50 (CET)