Diskusjon:Henrik Shipstead

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anbefalt artikkel Henrik Shipstead er en anbefalt artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt ansett av brukere på Wikipedia som spesielt velskrevet, lesverdig og til inspirasjon for andre artikler.


Wikipedia Henrik Shipstead har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 28, 2022.

Ideologi[rediger kilde]

Dette var en interessant artikkel. Tok også en titt på kandidatvurderingen. Jeg må si jeg stusser litt på nominasjonsteksten til Efloean:

Henrik Shipstead er glemt av de fleste i dag, ettersom han holdt fast ved en førkrigspolitikk som velgerne etter den andre verdenskrig hadde vendt bort fra. Men han var i sin tid en av de mest kjente norsk-amerikanske politikerne, og representerte gjengse holdninger blant mange norsk-amerikanerne i Midtvesten, og en strømning innen Det republikanske parti, som nok vil virke overraskende på mange lesere i dag. Jeg håper at artikkelen er grundig nok til å anbefales.
– Efloean,

For meg virker ikke denne strømningen overraskende i det hele tatt; tvertimot virker det helt naturlig, og i tråd med figurer som John Birch Society, Rothbard, Buchanan, Duke, LaRouche, Paul, og ikke minst the Orange Bad Man. Den røde tråden her kan vel sies å være nativisme, revansjisme og tildels antisemittisme som bl.a. John Ganz har skrevet om.[1][2] I den kortere engelske artikkelen om Shipstead er dette mye mer utførlig beskrevet, med omtale om hans tanker om Sions vises protokoller og hans koblinger til bl.a. Henry Ford. Jeg synes spesielt Isaiah Berlins vurdering absolutt bør inkluderes også her. Nutez (diskusjon) 2. des. 2021 kl. 05:41 (CET)[svar]

@Nutez: Jeg siktet nok mer til det radikale og progressive elementet, da jeg skrev det. At Shipstead skal ha vært antisemitt, kan godt være sant, både ut ifra tiden han levde i, og de politiske kretsene han var i. Det er imidlertid ikke noe jeg kan huske å ha lest om i de kildene som jeg har konsultert. Det er først noe som har blitt tillagt den engelske artikkelen for en uke siden. Ved første øyekast så virker de kildene som er brukt der troverdige, men noe perifere i forhold til Shipstead. Jeg får heller ikke lest dem. Jeg har gjort noen søk, men har ikke stort å meddele. En bokomtale av Gieskes partihistorie Minnesota Farmer-Laborism (1979) sier at partiets nedgang ble drevet av "patronage problems, Olson's death in 1936, charges of Communism and anti-Semitism, foreign policy issues, and the appeal of liberal Republican Harold Stassen".[3] Men altså ingenting håndfast om Shipstead. Han blir heller ikke nevnt av Berman (1976) i forbindelse med de antisemittiske bakvaskelsene som raste i partiet i Minnesota.[4] Erik F. 2. des. 2021 kl. 11:25 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Henrik Shipstead. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. aug. 2023 kl. 07:54 (CEST)[svar]