Diskusjon:Harald V

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hvorfor skrive det dynastiske tallet til Harald med arabiske tall, når for eksempel Ottokar II skrives med romertall? Arj 22. jan 2004 kl.16:18 (UTC)

Nei, det er det ingen grunn til. Jeg foreslår at du endrer det. Wolfram 22. jan 2004 kl.16:22 (UTC)

OK, fikset. Arj 22. jan 2004 kl.16:24 (UTC)

I det hele tatt, Norge har hatt langt flere enn fem konger. Hvorfor i all verden skal vi bare telle med de av dem som har hett Harald, og ikke bry oss om de andre? Barack Obama er USAs 44. president, uavhengig av hva de forskjellige har hett.

Hvorfor bruker en ikke generelt store bokstaver i Kongelige titler, slik som bla Kongehuset selv gjør på sine sider. Bobby 1. april 2005 kl.18:45 (UTC)

Fordi det er grammatisk feil. --–Duffman 1. apr 2005 kl.17:19 (UTC)

Royalistisk?[rediger kilde]

Store deler av denne artikkelen fremstår som meget royalistisk, med stedvis noe svulmende språk. Jeg antar forøvrig at utsagn som "formodentlig utfra egen, dyrekjøpt erfaring med virkningen av unødige formaliteter" trår over grensen til såkalt "original research". Med slike dype analyser får man i det minste refere til en kilde. --158.36.227.175 21. jan 2008 kl. 08:27 (CET)

Navneform/betegnelse[rediger kilde]

Jeg forstår ikke hvorfor denne artikkelen heter "Harald V"(ser nå at diskusjonssiden har med "av Norge") omdirigert fra "Harald V av Norge", når Sonja-artikkelen heter "Sonja av Norge" - se diskusjonssiden der - og de svenske monarkene, f.eks. har "av Sverige". Sikkert flere eksempler, men altså ikke konsekvent.NAPkjersti 22. jan 2010 kl. 13:14 (CET)

Merkelig det ja. Han heter jo av Norge til etternavn.

Dekorasjoner[rediger kilde]

Hvorfor er ikke De Sorte Faars Ridderskab listet opp under dekorasjoner? Både han, hans far og hans sønn er innehavere av denne ordenen, og hans far brukte sågar KUN bemerkelsen fra denne ordenen ved en anledning, noe man blant annet nevnes her: http://no.wikipedia.org/wiki/De_Sorte_Faars_Ridderskab EvileyeS 2. mai 2010 kl. 23:39 (CEST)

Jeg kan ikke skjønne hvorfor det ikke skal være listet opp nei. Her tror jeg du har helt rett. La det inn på nytt. -- Hans-Petter 2. mai 2010 kl. 23:36 (CEST)
Det er jeg uenig i. Kongen er mottager av mange priser, utmerkelser og hederstegn, som ikke står på listen i artikkelen. Oversikten omfatter offisielle, anerkjente utmerkelser, basert på det kongehuset selv oppgir av kongens ordener og medaljer. Studentordener, som den det her gjelder, faller i en helt annen kategori og har etter min mening liten interesse utover studentsamfunnenes egen sammenheng. Derfor bør den ikke stå på listen. Det kan gjerne nevnes i artikkelen om De Sorte Faars Ridderskab, som i vesentlige deler for øvrig synes å være mer eller mindre direkte kopiert fra Ridderskabets eget nettsted (og vel derfor behøver kraftig omskriving?).
Jeg stiller meg tvilende til opplysningen på studentordenens hjemmeside, og dermed også hos oss i omtrent samme ordelag, om kronprins Olavs opptreden i forhold til De Sorte Faars Ridderskab den 7. juni 1945, da det fra andre kilder er nokså velkjent at han var opptatt med å ta imot sin far, kone og barn, som den dagen under et visst festivitas vendte tilbake til Norge etter fem års utlendighet på grunn av andre verdenskrig. Her vil jeg i det minste etterlyse en uavhengig referanse på spesifikt hvor og når studentordenen ble båret denne dagen, og inntil vi får det, kanskje endog våge meg på å hevde at Wikipedia ikke er stedet å bygge opp under studentordeners myter.
Jeg foreslår at De Sorte Faars Ridderskab fjernes fra listen og at det i teksten før tabellen om kong Haralds dekorasjoner settes på en forklaring eller fotnote som forklarer kilden for oversikten og at den omfatter de dekorasjoner kongehuset offisielt oppgir. Vennlig hilsen, –Ordensherre 3. mai 2010 kl. 07:35 (CEST)
Jeg er fullt ut enig med Ordensherren i denne saken. Student-«ordner» bør ikke listes på denne måten. MHaugen 3. mai 2010 kl. 13:03 (CEST)
Angående kilde på at Kong Olavs opptreden med kun ordensbemerkelsen på brystet har jeg selv sett bilde av dette. Jeg forsøker å fremskaffe dette nå. EvileyeS 4. mai 2010 kl. 11:26 (CEST)
Dersom Harald selv satte denne ordenen såpass høyt at historien rundt 7. juni 1945 stemmer så mener jeg denne ordenen fortjener en plass på listen. Det burde kanskje også finnes en fullstendig liste over ordener også, som lenkes til. -- Hans-Petter 4. mai 2010 kl. 16:50 (CEST)
Studentordener som denne er innstiftet for spøk, som parodi på ordensvesenet. Ikke noe galt i det, men det gjør at de ikke helt er det samme som andre ordener. At kronprins Olav bar studentutmerkelsen på et studentarrangement, viser vel ikke mer enn at han var med på leken. Jeg mener fortsatt slike studentordener ikke hører hjemme på dekorasjonslisten, som bør begrenses til de ordener og medaljer kongehuset oppgir. Det er den enkleste og mest håndterlige avgrensning av hva som skal være med. –Ordensherre 4. mai 2010 kl. 17:46 (CEST)

Foreslår at ein tek vekk Norges idrettsforbunds hederspris for 2010, ettersom det ikkje er ein dekorasjon. Forøvrig, så er det vel heller ikkje alle dei andre norske som er godkjendt til bruk på uniform, og sjølv om dei er oppført på kongehuset.no, så vert dei ikkje nytta til vanleg. Athos 18. jul 2011 kl. 16:09 (CEST)

Enig i at Norges idrettsforbunds hederspris for 2010 må gå ut av oversikten over dekorasjoner. Må være en ren glipp at jeg ikke har fått ryddet den bort allerede, den er jo også nevnt annetsteds i teksten. Ellers er oversikten kildebasert, ved at den nevner det Hoffet selv oppgir. Slik tror jeg det fortsatt bør være. Det står ingenting i artikkelen om at oversikten kun gjelder dekorasjoner godkjent til bruk på uniform. Om vi skulle legge til grunn spennen kongen oftest blir sett med, måtte alle de utenlandske utgå. Vennlig hilsen, Ordensherre 18. jul 2011 kl. 16:33 (CEST)

Hvor er det naturlig å sette inn Medaljeboks for hans Seilermedaljer og eventuelle andre typer mesterskapsmedaljer ? Slike linjer med medaljer burde jo forsåvidt også ha lenker til resultatliste fra de enkelte mesterskap. Mvh --Migrant 27. feb 2012 kl. 00:28 (CET)

Ser også at det nylig er utkommet en ny bok om Harald, «Idrettskongen» i salg. Kanskje den har en god liste over hans idrettsbragder. Mvh --Migrant 27. feb 2012 kl. 19:59 (CET)
Avsnittet Idrettslige interesser er vel den mest naturlige plassering. Om det er plass, da. Vennlig hilsen, Ordensherre 27. feb 2012 kl. 20:06 (CET)

Siste agnatiske forfar på Norges tron[rediger kilde]

Det står at Kong Harald V sin siste agnatiske forfar på Norges tron var Christian III. Men det er jo feil. Hans far Kong Olav V er jo selvfølgelig hans siste agnatiske forfar på Norges tron. Sjöberg77 16. juni 2012 kl 05:48 (CET)

Ser ut som Orland ordnet en quickfix. Jeg vet ikke, men kanskje forfatteren av setningen mente «sin eldste» istedetfor «sin siste»? – Danmichaelo (δ) 16. jun 2012 kl. 10:59 (CEST)
Du store. Her burde jeg ha ordlagt meg bedre. Brødkurv 16. jun 2012 kl. 16:03 (CEST)

Til orientering[rediger kilde]

Artikkelen heter Harald V, men diskusjonen heter Diskusjon:Harald V av Norge. Burde navnene samstemmes? Brødkurv 16. jun 2012 kl. 16:05 (CEST)

Da er det ordnet. --M Haugen (diskusjon) 16. jun 2012 kl. 16:11 (CEST)

Utvidelse[rediger kilde]

For tiden holder jeg på med en lengre utvidelse av artikkelen om kong Harald. Mitt arbeid kan du se HER. Den er ikke ferdigstilt, men hvis du har innspill til forbedringer eller du mener at det er noe jeg har glemt å ta med så legg igjen en beskjed på min diskusjonsside. OskarAa (diskusjon) 11. aug 2012 kl. 18:00 (CEST)

ektefelle[rediger kilde]

Ser i infoboksen at det står «ektefelle(r)», mens på siden «Sonja av Norge» står det bare «ektefelle». En r i parentes er helt unødvendig, men jeg blir ikke klokere av stilmanualen. Kronny (diskusjon) 5. nov. 2014 kl. 11:09 (CET)

Jeg rettet det her. I Sonjas artikkel er det brukt en annen infoboks. Lurer litt på hvorfor noen har tatt det for gitt at monarker vanligvis har flere ektefeller... Face-smile.svg Mvh --M O Haugen (diskusjon) 6. nov. 2014 kl. 15:59 (CET)
Henrik VIII av England hadde vel litt flere koner, men der er det visst benyttet en annen type infoboks, og den artikkelen har vært gjennomgått med kandidatside til utmerket som den 93. artikkelen. Med vennlig sommerhilsen Migrant (diskusjon) 20. jul. 2015 kl. 16:06 (CEST)

Harald Rex[rediger kilde]

Harald Rex er et moderne navn for en konge i slike navnesider Oddvlar (diskusjon) 20. jul. 2015 kl. 11:25 (CEST)

Undersåtter som undrer seg eller skriver leserbrev[rediger kilde]

Jeg kan ikke huske sist det ble skrevet brev til kongen - over to tredjedelers avisside. I dagens avis har en vernepliktig soldat/cand.jur skrevet. Hvis det er slik at kongen er blitt sitert de siste dagene, eller intervjuet, så er jeg høyst usikker på om han har uttalt seg notabelt. Men det kan være slik at han har fått notabel oppmerksomhet, eller får det de nærmeste dagene - evt. også om han skulle komme med tilleggsuttalelser. Hvis kongen kommer med en notabel uttalelse - mere notabel enn det han evt. sa nylig (som kanskje ikke er notabelt) - kanskje det blir noe som vi kan skrive kort om. (Da kongen giftet seg med sin borgerlige forlovede på 1960-tallet, var det kanskje litt mer enn en storm i et vannglass. Hvis det nå er en liten storm i et fingerbøll eller en eggekopp, så kan det kanskje bli aktuelt å skrive om.) For min del har jeg ingen planer om å skrive leserbrev til en konge som jeg alltid har tenkt som en samlende person og -symbol. 46.15.15.3 9. apr. 2016 kl. 14:27 (CEST)

For øvrig kunne det kanskje stått i artikkelen, en (representativ) uttalelse, som hver av stortingspresidentene har uttalt om kongen. Slikt kan gi en form for tilleggsinnsikt om hvordan folket har oppfattet kongens tid som regent, eller hatt forventninger om det samme. 46.15.15.3 9. apr. 2016 kl. 14:44 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Harald V. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. jul. 2017 kl. 10:33 (CEST)

Oppdatert portrett?[rediger kilde]

Portrettet nå er 8 år gammel, hadde vel vært greit å ha et mer oppdatert og offisielt portrett av Kongen?

Har du et? – Toreau (diskusjon) 21. des. 2018 kl. 19:52 (CET)