Hopp til innhold

Leserbrev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Leserbrev, også kalt leserinnlegg, debattinnlegg eller brev til redaktøren, er kortere innlegg som en avis eller et annet periodikum publiserer. Mange papiraviser har avsatt fast plass til leserbrev. I norske aviser er det ofte en eller to avissider dedikert til leserbrev. Det typiske leserinnlegget er en meningsytring om en aktuell sak, men et leserinnlegg kan ofte også være en ytring om avisens journalistikk for eksempel kritikk av tidligere artikler eller avisens redaksjonelle ståsted, svar på tidligere artikler i avisen (f.eks. svar på andre leserinnlegg eller på kronikker) e.l. Brev til redaktøren har eksistert nærmest like lenge som det har eksistert aviser og spilt en viktig rolle i politisk diskusjon. Frem til midten av det 20. århundre var mange leserinnlegg anonyme, men i dag er det vanligst at de er signert med navn og eventuell yrkesbakgrunn (og arbeidsgiver hvis en skriver på vegne av en organisasjon). Det var tidligere vanlig å innlede leserbrev med uttrykket «hr. redaktør» (eller «til redaktøren»).

Alt som står i en avis er underlagt redaktøransvaret. I store aviser trykkes bare et lite utvalg av innsendte leserbrev.

Utviklingen av internett har gitt borgere nye muligheter til å ytre seg, for eksempel på avisenes debattsider på internett eller gjennom egne nettsteder. Leserbrev i store aviser når imidlertid i de fleste tilfeller ut til langt flere lesere også i dag.