Diskusjon:Franz Kafka

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bør ikke titlene her oversettes til norsk, samtidig som vi lar originaltittelen stå i parantes uten hyperlink, evt. la dette stå i artikkelen? Jakro64 7. okt 2004 kl.22:37 (UTC)

Enig. Einar Myre 8. okt 2004 kl.04:59 (UTC)

Praksis er å oppgi originaltitler, med norsk oversettelse evt. i parentes. Slik:

  • Das Schloß (1926, no. overs. Slottet)

Har man årstall for den norske oversettelsen er det også kjekt.

Wolfram 8. okt 2004 kl.09:37 (UTC)

Da må vi legge peker fra norsk tittel, for i de fleste tilfellene vil vel folk slå opp på den norske tittelen istedet for originaltittelen; f.eks. mht. Prosessen. De fleste utenlandske boktitlene sier vel folk ganske lite. Jakro64 8. okt 2004 kl.11:11 (UTC)

Er det ikke litt misvisende å kalle Franz Kafka en østerrisk forfatter? Praha og Böhmen lå riktignok innunder Østerrike-ungarn, men det er vel vanlig å holde nasjonalitet over statsgrenser, og ta i betraktning at Böhmen nå en gang er og alltid har vært tjsekkisk? Både tysker og jøde er mer naturlig, han skrev på tysk og kan regnes blant de tyskspråklige, men i antologier pleier han å befinne seg blant tjsekkiske verk. For eksempel i novellesamlingen Tsjekkia forteller.

De norske sidene er i det hele tatt nokså upresise.

Helt enig.
Kollar, Dobrovsky, Safarik, Palacky, ... , skrev alle på tysk, uten å være etnisk tyskere.
Familien Kafka var registrert som jøde med tsjekkisk nasjonalitet og tok tsjekkoslovakisk statsborgerskap i 1918 da landet igjen ble selvstendig.
Kafka skrev: ".., men det tsjekkiske går rett i hjertet mitt." ( Kafka: Briefe an Milena. 12. Aufl. Frankfurt a. M. 2002, S. 17 )
Det var ikke Kafkas skyld at habsburgerne fjernet det tsjekkisk språket fra offentlig administrasjon og høyere utdanning. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.215.254.185 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)
Hei! Jeg har forsøkt å få tak i deg på brukerdiskusjonssiden din, men det virker som du ignorerer det. Venligst ikke rediger andres bidrag og i hvertfall ikke gjør de vanskeligere å lese. Profoss (kontakt) 6. mai 2012 kl. 12:33 (CEST)Svar[svar]

Vennligst ikke beskyld meg for å endre andres bidrag. Jeg har kun endret mitt eget. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Teply68 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Hei! Du har ikke endret andres innlegg informasjonsmessig, men redigeringene dine har flere ganger ødelagt formateringen (eksempel), slik at andre innlegg ble vanskelig å lese. Det er det jeg har forsøkt å si i fra om. Profoss (kontakt) 6. mai 2012 kl. 13:08 (CEST)Svar[svar]


VÆR NØYAKTIG.
Du brukte ordet rediger, nå bruker du ordet formater.
Det er ikke jeg som formaterer teksten når den blir lagret.

Jeg brukte en mini-PC som formaterte teksten til en 10 tommers skjerm.
Etter at jeg ble gjort oppmerksom på problemet, bruker jeg ikke den lenger.
Av teksten ser du at jeg sluttet meg helhjertet til forrige innsender, som hevdet at "De norske sidene er i det hele tatt nokså upresise."
Jeg forstår ikke at du ut fra det kommer på tanken om at jeg forsøkte å redigere det bort.

Artikkelen ville forresten stått seg på å nevne at Franz Kafkas søster ,Davidova, ble myrdet av tyskerne i Auschwitz, mens søstrene Hermanova og Polakova med familier omkom i ghettoen i Lodz. --Teply (diskusjon) 1. aug. 2014 kl. 20:34 (CEST) Og for nøyaktighetens skyld: Franz Kafka skrev på Praha-tysk som var sterkt influert av Yiddish og tsjekkisk, to språk han behersket flytende.Svar[svar]
Som sakt, tsjekkerne og de tsjekkiske jødene ble nektet å bruke tsjekkisk i offentlig administrasjon og høyere utdanning.--Teply (diskusjon) 2. aug. 2014 kl. 17:01 (CEST)Svar[svar]

Kafkas omgangskrets i Praha var tsjekkiske jøder - ikke tsjekkiske tyskere. Han hadde faktisk ikke noe omgang med tsjekkiske tyskere, og han valgte da også tsjekkoslovakisk statsborgerskap da han fikk sjansen - ikke så rart når: "det tsjekkiske gikk rett til hjertet". Altså er det mye mulig at han var østerriksk statsborger mot sin vilje.

Som så meget annet i verden er det mulig. Hva som imidlertid er sikkert, er hvilket statsborgerskap han hadde. Det er for eksempel ikke utenkelig at Thomas Bernhard mislikte å være østerriksk statsborger, men det var han altså. Asav (diskusjon) 18. sep. 2022 kl. 16:19 (CEST)Svar[svar]

Før første verdenskrig var millioner av mennesker østerrikske statsborgere mot sin vilje. Det var jo grunnen til at det habsburgske monarkeit ble oppløst i sine opprinnelige deler. Østerrike-Ungarn var som kjent sammensatt av hertugdømmet Østerrike, kongedømmet Ungarn, Det tsjekkiske kongedømmet, Slovakia, det gamle kongedømmet Kroatia, Slovenia, Bosnia-Hercegovina, store deler av Serbia, Romania og Polen samt deler av Italia, Ukraina og Montenegro. Alle forlot den habsburgske keiserfamilien da de fikk sjansen, også østerrikerne selv. Jan Peter Pospisil. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.209.61.213 (diskusjon · bidrag) 18. sep. 2022 kl. 19:48 (Husk å signere dine innlegg!)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Franz Kafka. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. jun. 2017 kl. 13:25 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Franz Kafka. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jul. 2017 kl. 20:42 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Franz Kafka. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. okt. 2018 kl. 09:20 (CEST)Svar[svar]

Tsjekkoslovakia, ikke Tsjekka[rediger kilde]

Franz Kafka døde som borger av Tsjekkoslovakia, Tsjekkia derimot var ikke oppfunnet. Han må derfor kategoriseres som tsjekkoslovakisk. --Vennlig hilsen Erik d.y. 14. jan. 2020 kl. 17:50 (CET)Svar[svar]


"Tsjekkia derimot var ikke oppfunnet" ??? Tsjekkoslovakia betyr Tsjekkia og Slovakia !!! Ble tsjekkere og Tsjekkia oppfunnet i 1993? Hvor dum går det an å bli?

Tsjekkia på norsk, Cžechy på gammeltsjekkisk eller Bohemia på latinsk var en stat som ble dannet i det 8. århundre under Det Stor-Mæriske riket og er ett av de eldste statsdannelser i Sentral-Europa. Det tsjekkiske kongedømmet, Crown of Saint Václav, ble regjert av konger under Přemyslid dynastiet. As a kingdom Čechy, or in Latin Bohemia, antedates the Germans kingdoms, not excepting Saxony, Bavaria and Prussia but also Austria, Poland and Hungary. Holy Roman Empire was not a State and consequently had no capital city. It was a series of independent Kingdoms and princedoms that existed as a loose religious confederation, and the title of Emperor itself was an elected position, rather unusal for an Empire, a title given by the Pope that the Pope never had the right to give. Czech Kings were also elected Emperors. Tittelen var en ren anakronisme. In 1526, the Austrian Duke Ferdinand was elected and crowned the Czech King when the Turks was at the gates of Vienna. The following year, he was elected Hungarian King. Habsburgerne ble kronet til tsjekkiske konger, den siste var Karl I i 1916. Med samme rett forlot tsjekkerne den habsburgske keiserfamilien i 1918. Det var den rettslige kontinuiteten til de tsjekkiske kronlandene som fastslo Tsjekkias statsretslige stilling da tsjekkerne gjennopprettet sin stat i 1918.

"Tsjekkia derimot var ikke oppfunnet", kommer fra en person som har skrevet side opp og side ned om tsjekkoslovakiske og tsjekkiske forhold på Wikipedia gjennom årene, og som er for feig til å svare. Teply. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.209.61.213 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

I norsk Wikipedia er artikkel-skribentene for feige til å forsvare skribleriene sine.Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.209.61.213 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Kafka døde som borger av republikken Tsjekkoslovakia. Det var på den tiden ingen suveren stat Tsjekkia. Vennlig hilsen Erik d.y. 20. aug. 2022 kl. 17:03 (CEST)Svar[svar]

Men det er jo noe helt annet enn å bli oppfunnet. Det gamle Tsjekkia med sine eldgamle statsgrenser, gikk sammen med slovakene og dannet Tsjekkoslovakia. På samme måten som "Bayere" og "Hamburgere" m.fl. dannet Tyskland i 1871. Teply. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.209.61.213 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Kafkas omgangskrets i Praha var tsjekkiske jøder - ikke tsjekkiske tyskere. Han hadde faktisk ikke noe omgang med tsjekkiske tyskere, og han valgte da også tsjekkoslovakisk statsborgerskap da han fikk sjansen - ikke så rart når: "det tsjekkiske gikk rett til hjertet". Altså er det mye mulig at han var østerriksk statsborger mot sin vilje.--Posp68 (diskusjon) 15. okt. 2022 kl. 21:55 (CEST)Svar[svar]

Som så meget annet i verden er det mulig. Hva som imidlertid er sikkert, er hvilket statsborgerskap han hadde. Det er for eksempel ikke utenkelig at Thomas Bernhard mislikte å være østerriksk statsborger, men det var han altså. Asav (diskusjon) 18. sep. 2022 kl. 16:19 (CEST)

Før første verdenskrig var millioner av mennesker østerrikske statsborgere mot sin vilje. Det var jo grunnen til at erkehertug Franz Ferdinand og hans tsjekkiske ektefelle Sophie ble myrdet i Sarajevo og det habsburgske monarkeit ble oppløst i sine opprinnelige deler. Østerrike-Ungarn var som kjent sammensatt av hertugdømmet Østerrike, kongedømmet Ungarn, Det tsjekkiske kongedømmet, Slovakia, det gamle kongedømmet Kroatia, Slovenia, Bosnia-Hercegovina, store deler av Serbia, Romania og Polen samt deler av Italia, Ukraina og Montenegro. Alle forlot den habsburgske keiserfamilien da de fikk sjansen, også østerrikerne selv. --Posp68 (diskusjon) 15. okt. 2022 kl. 22:06 (CEST)Svar[svar]

Tsjekkia var til før Østerrike! Norsk Wikipedia, ved Erik den yngre, vet ikke det.--Posp68 (diskusjon) 21. okt. 2022 kl. 20:06 (CEST)Svar[svar]

I norsk Wikipedia er artikkel-skribentene for feige til å forsvare skribleriene sine.Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.209.61.213 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Franz Kafka. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 17. feb. 2021 kl. 11:08 (CET)Svar[svar]