Diskusjon:Fordrivelsen av tyskere etter annen verdenskrig/Arkiv1

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Mulig kandidat for anbefalt?[rediger kilde]

Dette er vel etterhvert en kandidat for anbefalt artikkel. Jeg ser en sak som bør ordnes, ingressen er for kort. Ideelt sett så bør den gi en bred oversikt over innholdet, og det gjør den ikke i dag. Se for eksempel tilsvarende artikkel på engelskspråklig Wikipedia. Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 9. mai 2015 kl. 07:36 (CEST)

  • Jo takk for det. Er ikke ferdig med arbeidet, men føler mye er på plass. Angående ingress er jeg enig, og den var lengre. Forkortelsen var gjort av Asav som ryddet litt opp.--Simen113 (diskusjon) 9. mai 2015 kl. 17:56 (CEST)
Den er god, legg gjerne en melding til M O Haugen når du mener du er klar for å få den fremmet som anbefalt, han pleier å komme med gode innspill og kan fremme den som kandidatartikkel. Om det er noe jeg kan bistå med så si i fra, så skal jeg forsøke å bidra etter beste evne. Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 9. mai 2015 kl. 21:39 (CEST

Hva tror Trygve W Nodeland og Asav om denne artikkelen som anbefalt eller utmerket? Artikkelen synes vel kildebelagt, men jeg er ukjent med emnet og vet ikke om den speiler hva som gjengs syn blant historikere på dette. En mindre sak er at det er feil på noen referanser, om ikke hovedbidragsyter vet hvor skoen trykker så kanskje Telaneo kan ordne saken? Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 15. mai 2016 kl. 00:08 (CEST)

Skal ta en kikk for å luke ut feilene.--Telaneo (Diskusjonsside) 15. mai 2016 kl. 00:12 (CEST)
Fikset alle utenom 157. Den har ingen tekst eller innhold, så det er vanskelig å vite hva som skal være der.--Telaneo (Diskusjonsside) 15. mai 2016 kl. 00:20 (CEST)
Den er god, takker! Antar at hovedbidragsyter Simen113 har mulighet for å finne ut av hva som skal være der. Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 15. mai 2016 kl. 00:47 (CEST)
Den første av ref 157 er «Die deutschen Vertreibungsverluste. Bevölkerungsbilanzen für die deutschen Vertreibungsgebiete 1939/50, Statistisches Bundesamt, Wiesbaden (ed.), Stuttgart: W. Kohlhammer, 1958, s. 46»; ref 157 b er «Die deutschen Vertreibungsverluste. Bevölkerungsbilanzen für die deutschen Vertreibungsgebiete 1939/50, Statistisches Bundesamt, Wiesbaden (ed.), Stuttgart: W. Kohlhammer, 1958.» Ser forøvrig at betydelige endringer har blitt gjort siden jeg oversatte denne artikkelen fra engelsk, så kanskje jeg skal gå gjennom endringene siden den tid. Kanskje også rydde litt opp i mitt eget språk da jeg har utviklet meg litt siden den tid. Inntil da har jeg fikset referansene--Simen113 (diskusjon) 15. mai 2016 kl. 02:23 (CEST)
Som nevnt et annet sted er det lagt ned mye godt arbeid her, men det gjenstår ennå en god del for AA. Blant annet finnes det litt for mange røde lenker. Men det er et godt emne! --Trygve Nodeland (diskusjon) 15. mai 2016 kl. 14:02 (CEST)
Sier meg enig i overkant mange «røde lenker», men alle trenger neppe dekkes, noen er vel såpass perifere for et norsk publikum at de heller kan fjernes (dvs. klammene). Men en historiker som Richard Overy er vel typisk en som bør få en artikkel i forbindelse med dette arbeidet.
Et par andre småsaker mens jeg er i gang, ser at det er endel lange avsnitt, av hensyn til lesbarhet så bør de deles (som dette Mellom 6[27] og 8,35[28] millioner tyskere flyktet...). Noen bilder er venstrejustert, det gir igjen dårligere lesbarhet. Problemet da er at ved dynamisk visning så kan bildene klumpe seg på høyresiden, særlig tydelig ved bruk av større skjermer. En mulig løsning på det (som jeg har brukt endel) er samling av bilder i sentrerte billedgallerier, se slaget ved Waterloo som eksempel. Byline på bilder bør med, både fordi det ofte er påkrevd, men like mye fordi kreditering over tid kan bidra til at vi får flere bilder.
Jeg håper hovedbidragsyter har anledning til å arbeide videre med dette viktige emnet, dels fordi det var en katastrofe for de mange millionene som ble berørt og dels fordi det gir et viktig bakteppe til endel av utviklingen i dagens Europa. I korthet: Viktig folkeopplysning. Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 15. mai 2016 kl. 14:43 (CEST)

Fordrivelse, utvisning eller flukt?[rediger kilde]

Var det ingen av sudettyskerne om dro frivillig, for å undra seg straff? Eller tok opp kampen mot det tyske nazibarbariet og fikk bli i landet?
Mangeårig leder av Det tsjekkoslovakiske kommunistpartiet, kuppmaker (1948), statsminister og president Klement Gottwald
kom fra en sudettysk familie.

Mer enn nitti prosent av sudettyskerne stemte på det nazistiske Henleinpartiet ved valget i Tsjekkoslovakia i 1938.
Var de uten ansvar for den tyske okkupasjonen og nazityranniet i landet?
For utryddelsen av de tsjekkiske jødene?
For Generalplan Ost, om å tilintetgjøre det tsjekkiske folket i løpet av tredve år, i "Førerens levetid."
Var det ikke slike tilstander som var årsaken til den Allierte utvisningen?
Fordrivelse skjedde nok under oppstanden like før krigsavslutningen.
--Posp68 (diskusjon) 20. jun. 2015 kl. 22:59 (CEST)

Interessante innspill som jeg skal se nærmere på. Takk!--Simen113 (diskusjon) 21. jun. 2015 kl. 22:03 (CEST)

Ingressen[rediger kilde]

Dette er jo et stort og omfattende emne, men allerede lagt ned mye flott arbeid! Jeg er nok ingen ekspert her, men kan stille et og annet spørsmål. I ingressen står det blant annet:

Det langsiktige målet til Nazi-Tyskland var å germanisere eller utrydde Polens, Tsjekkoslovakias og deler av Sovjets innfødte befolkning. Det tredje rikets plan ved navn Generalplan Ost tok for seg den planlagte utryddelsen av mellom 45 og 70 millioner ikke-germaniserbare mennesker i Sentral- og Øst-Europa, men krigen var tapt før disse planene ble iverksatt. Fordrivelsene var en del av en geopolitisk og etnisk omstilling av Etterkrigs-Europa.

I den engelske utgaven er det videre vist til at fordrivelsen var en del av arbeidet med å skape etnisk homogene nasjoner. Det forstår jeg ikke helt.

Det jeg først og fremst lurer på er hvilken forbindelse det kan være å finne mellom Nazi-Tysklands langsiktige mål, og motivene for fordrivelsen, altså det som påstås å være ønsket om innplassering i «en geopolitisk og etnisk omstilling av etterkrigs-Europa?» Jeg finner uansett ikke dekning for alt dette i kilden til den engelske teksten. Tyskland hadde tapt krigen, og de etniske tyskerne skulle derfor ut fra sine områder utenfor Tyskland, uten hensyn til deres delaktighet i noen krigshandling. Men at det eksisterte noen masterplan for omorganisering av Europa, har jeg ikke sett noe sted. Om det nå er det som menes.--Trygve Nodeland (diskusjon) 15. mai 2016 kl. 10:39 (CEST)

Tsjekkoslovakia[rediger kilde]

Avsnittet om Tsjekkoslovakia inneholder et stort og imponerende antall tall og henvisninger til kilder. Meningen er kanskje å vise hvor usikkert alt er, men jeg føler likevel at jeg går vill. Jeg har skrevet en artikkel om fordrivelsen av tyskere fra Tsjekkoslovakia. Den trekker historiske linjer noe lengre tilbake, og jeg synes det er en nyttigere måte å beskrive historien på. Man bør vurdere å beskjære kapitlet om Tsjekkoslovakia i nærværende artikkel. Eventuelt kan man ta avsnittet helt bort og utvide artikkelen om Tsjekkoslovakia med oversiktstall.--Trygve Nodeland (diskusjon) 22. mai 2016 kl. 11:54 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 8 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Fordrivelsen av tyskere etter annen verdenskrig. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. jun. 2017 kl. 11:18 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 5 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Fordrivelsen av tyskere etter annen verdenskrig. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 11. jul. 2017 kl. 10:00 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 7 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Fordrivelsen av tyskere etter annen verdenskrig. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 20. jul. 2017 kl. 13:59 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Fordrivelsen av tyskere etter annen verdenskrig. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jul. 2017 kl. 19:13 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Fordrivelsen av tyskere etter annen verdenskrig. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. sep. 2017 kl. 00:18 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Fordrivelsen av tyskere etter annen verdenskrig. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. sep. 2017 kl. 01:24 (CEST)