Diskusjon:Aurora Spirit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fairytale Trash No.svg Denne artikkelen ble nominert for sletting den 15. mars 2021, men ble beholdt. Slettediskusjonen finnes her. Hvis du ønsker å nominere siden for sletting på nytt bør du først lese gjennom den gamle slettediskusjonen.

Referanser[rediger kilde]

@Erik den yngre:Du har en rekke produkter i referansen, i tillegg går jeg jo ut fra at man ikke kan detaljere dette for mye. Det er sikkert hemmelige resepter. Colosseum~nowiki (diskusjon) 16. mar. 2021 kl. 16:58 (CET)

Ja, men teksten må være selvforklarende, referansene bare dokumenterer teksten. Whiskey blir normalt laget av korn og vann, ikke noe spesifikt arktisk ved det. Vennligst la taggene stå. Dersom det er hemmelig hva de arktiske ingrediensene egentlig er kan det like godt slettes fordi det ikke har informasjonsverdi. --Vennlig hilsen Erik d.y. 16. mar. 2021 kl. 17:01 (CET)
Det står en rekke produkter i referansen, enebær osv.... Det samme med priser. Det står en rekke priser i referansen. Var vennlig les referansene på siden. Colosseum~nowiki (diskusjon) 16. mar. 2021 kl. 17:10 (CET)
Som sagt, informasjonen skal være i artikkelen, hensikten med referansene er å dokumentere at som står i artikkelen er riktig. Wikipedia skal ikke være en samling lenker til informasjon et annet sted. --Vennlig hilsen Erik d.y. 16. mar. 2021 kl. 17:24 (CET)
Hvis man legger ut den typen av info i teksten (priser de fått og oppskrifter) blir det mye mer "reklame og skryt" og passer dårlig i et leksikon. Derfor holder det med referanser så kan leserne selv sjekke det opp hvis de er spesielt interessert i dette. Colosseum~nowiki (diskusjon) 16. mar. 2021 kl. 17:33 (CET)
Arktis. Den røde streken er isotermen 10 °C midlere temperatur for juli som avgrenser det arktiske klimaet.

Jeg fjernet denne informasjonstomme setningen:

«Spritproduksjonen er basert på arktiske ingredienser.»

Dersom noen kan redegjøre for hva det spesifikt arktiske er så kan setningen settes tilbake. --Vennlig hilsen Erik d.y. 16. mar. 2021 kl. 21:33 (CET)

Arktiske ingredienser er selvsagt ingredienser høstet og plukket langt nord. Har nå lagt inn ytterligere referanser.Mvh Colosseum~nowiki (diskusjon) 17. mar. 2021 kl. 10:33 (CET)
Når et produkt plukkes og odles i arktisk blir det et arktisk produkt. Er du ikke kjent med at et produkt får ulik smak, utseende m.m. avhengig av hvor det odles? F. eks. ulike vinsorter, eller vann fra spesielle plasser Den type redigering du nå bedriver er unødvendig og energitappende. Du burde sette deg inn i saken FØR du gjør redigeringer av teksten. Du finner MYE på nettet hvis du er interessert i saken. Colosseum~nowiki (diskusjon) 17. mar. 2021 kl. 11:46 (CET)
Tja. Det er tvilsom begrepsbruk. Smaker spriten anderledes når det er basert på korn fra Målselv enn når den er basert på korn fra Snåsa? Bortsett fra Varanger har ikke Norge artisk klima (korn vokser som hovedregel ikke i arktisk klima). Så jeg anser denne begrepsbruken som del av markedsføringen. Vennlig hilsen Erik d.y. 17. mar. 2021 kl. 12:54 (CET)
Hvis du henger deg opp i ordet arktisk så er det nå fjernet. Det er vanlig å bruke begrepet arktisk uten å telle grader og finstudere kartet. Dessuten er kornet høstet i Altaområdet, altså sånn cirka på høyde med Varanger. Dette ble mye bittesmå detaljer. Skal man pirke på slike ting så må stort sett hver eneste side på wikipedia detaljredigeres. Mvh Colosseum~nowiki (diskusjon) 17. mar. 2021 kl. 13:32 (CET)

Hei @Migrant: Takk for fiksing av referanser. Jeg skriver referanser på en annen måte. Har aldri hørt at det skulle vare galt. Ser at det finnes tydeligvis ulike måter å gjøre dette på. Hovedsaken er, mener jeg, at man har en tydelig referanse. Ha en fortsatt fin dag. Mvh Colosseum~nowiki (diskusjon) 21. mar. 2021 kl. 23:26 (CET)

Det er bare det at websider har en tendens til å forsvinne etterhvert og da er det godt å ha mest mulig info om kilden og gjerne også et sitat som bekrefter utsagnet i aktuell artikkel referansen er kilde til. Det er på denne måten man lettere kan finne tilbake til en kilde om informasjonen senere er fjernet eller slettet. Det viktigste er jo trossalt referansene som er oppgitt, men det nestviktigste er jo at man kan sjekke kildene. Det blir jo ikke så enkelt om referansen plutselig en dag er en død lenke. Wikipedia er jo et verk som skal bestå forhåpentligvis i mange år og etter mange år kan slike referanser bli borte og da er det greit å ha info om slike kilder for det beviser at noe en gang var sant. Så håper at du i fremtiden er flinkere til å fylle ut info om kilder. En annen ting er jo at man kan be om lagring av referanse-kilden på Wayback Machine her -> https://archive.org/web/web.php og legge til parameterne arkiv_url og arkiv_dato på referansene. Dette bør jo gjøres på særdeles viktige referanser etter min mening. Så håper du kan oppdatere din måte å skrive referanser på i fremtiden. Med vennlig hilsen Migrant (disk.bid.) 21. mar. 2021 kl. 23:56 (CET)
Hei @Migrant:Ja, det har du selvsagt helt rett i. Ha en strålende fin uke Mvh Colosseum~nowiki (diskusjon) 22. mar. 2021 kl. 00:04 (CET)

Hei@Nsaa: Takk for ditt bidrag. Når man søker på bedriften så kommer det mange sider hvor det står at det er verdens nordligste destilleri. For eksempel denne. Ha en strålende fin uke. Colosseum~nowiki (diskusjon) 22. mar. 2021 kl. 00:21 (CET)

Alkohollovgivning og artikler[rediger kilde]

Følgende spørsmål ble lagt inn i debatten om referanser, men er IMHO et separat spørsmål: Å legge ut slik informasjon her, er ikke det noe som kan rammes av lovgivingen ifm alkoholreklame? 109.247.7.86 16. mar. 2021 kl. 17:39 (CET)

Wikipedia følger vel amerikansk lovgivning? --Vennlig hilsen Erik d.y. 16. mar. 2021 kl. 20:59 (CET)
Personlig aner jeg ikke hvordan dette ville fungere, men en fornuftig formulert artikkel burde være i orden, siden de skal skrives i et saklig og avmålt sprogleie... Autokefal Dialytiker (diskusjon) 16. mar. 2021 kl. 21:09 (CET)
Dette er et leksikon, ikke en reklamekanal. Vi kan legge ut bilder av spritflasker om disse slippes i det fri. I Norge har vi en fri presse og ytringsfrihet og som det påpekes har ikke norsk lovgivning noen juridikasjon i Florida hvor Wikimedia har tilholdsted. Nsaa (diskusjon) 22. mar. 2021 kl. 00:26 (CET)
Stiftelsen Wikimedia Foundation følger nok amerikansk lovgiving, men som bidragsyter er jeg, Ulf Larsen, underlagt norsk lovgiving. Når det er sagt, så er det utvilsomt lov å skrive leksikalt om alkohol, se for eksempel Store norske leksikons artikkel om Løitens akevitt og Løiten Brænderi. Ulf Larsen (diskusjon) 22. mar. 2021 kl. 08:01 (CET)

Grunnleggende informasjon[rediger kilde]

sideinformasjon, under "Sentral beskrivelse" står det på denne siden "norsk lokalt spritdestilleri". Dette er feil. I denne sammenheng betyr det faktisk at dette destilleri selger sine produkter lokalt. Det er helt feil. Mer enn 60% går på eksport. Var vennlig å rett opp den feilen i Sideinformasjonen. Colosseum~nowiki (diskusjon) 18. mar. 2021 kl. 19:34 (CET)

Jeg skjønner jo at dere administratører ikke kan få med dere alt her inne så derfor "pinger" jeg til noen, @4ing:, @Geanixx:, @Ooo86: eller @Orf3us:. Kan dere være vennlig å rette på feilen jeg påpekte ovenfor. Jeg har også sjekket på en rekke andre sider med destillerier og bryggerier og ordet "lokalt" finner jeg ikke på en eneste av de sidene jeg sett på. Kanskje noen synes det er en bagatell, men hvorfor skal akkurat denne siden få merkelappen "lokalt", når faktisk en stor del av deres produkter eksporteres. I en av referansene til siden står det: "Når det kommer til markedsføring av alkohol, så har vi altså et produkt vi ikke kan snakke om. Men vi kan fortelle om hvordan produksjonen foregår, hvor vi er og vår historie. Rent alkoholmessig retter vi oss mot utlandet. Vår nettside og sosiale mediene er registrert i utlandet, forteller markedsansvarlig Ingjerd Sørsand og forklarer at det er på grunn av norsk regelverk. Da de eksporterer mer enn 60 prosent av produktene, er de nødt å rette markedsføringen sin mot internasjonale segmenter." Mvh Colosseum~nowiki (diskusjon) 19. mar. 2021 kl. 22:16 (CET)
Lurer på hvorfor ikke noen ordner opp i dette. Her må dere administratorer komme på banen. Her er det feil i sideinformasjonen på siden. Colosseum~nowiki (diskusjon) 21. mar. 2021 kl. 23:08 (CET)
Hei @Migrant:, @Sam Vimes:. Kan noen av dere være snill å forandre i sideinformasjon, under "Sentral beskrivelse" hvor det står "norsk lokalt spritdestilleri". Dette er feil når mer enn 60% går på eksport. Jeg vet ikke hvordan man gjør dette. Er det bare for administratorer??
Har spurt tidligere men får ikke respons dessverre. Vi skal jo være nøye her inne så skjønner ikke hvorfor ikke dette blir rettet på. Har ikke funnet noe annet distilleri hvor man skriver at det er et lokalt destilleri, og særlig her blir det helt feil når bedriften eksporterer veldig mye. Mvh Colosseum~nowiki (diskusjon) 11. apr. 2021 kl. 16:59 (CEST)
Hei! Det var lagt inn som beskrivelse på Wikidata. Jeg har retta det opp der nå. Sam Vimes (diskusjon) 11. apr. 2021 kl. 20:48 (CEST)
Tusen takk Sam Vimes. Ha en fortsatt fin dag. Colosseum~nowiki (diskusjon) 11. apr. 2021 kl. 22:35 (CEST)
Her er endringsredigeringen av Sam Vimes. Så kan du se hvordan det ble gjort. Med vennlig hilsen Migrant (disk.bid.) 12. apr. 2021 kl. 00:22 (CEST)

Takk for det, det så jo enkelt ut. Har ikke arbeidet med wikidata tidligere. Veldig bra. Mvh Colosseum~nowiki (diskusjon) 12. apr. 2021 kl. 16:47 (CEST)

en:Highland Park distillery[rediger kilde]

På en-wp står det at «Highland Park distillery is the northernmost single malt Scotch whisky distillery in the world,» [1]. Det blir spennende om en-wp oppdateres «First Norwegian Single Malt Whisky Being Produced» «Scoot over, Scotland: there’s a new player in the single malt game – and it’s actually your neighbour to the North. Myken, a Norwegian island just north of the Arctic circle, is currently home to the world’s northernmost whisky distillery as well as a new single malt that has matured under the midnight sun and the Northern Lights. Here’s what you need to know about the Myken whisky.» https://theculturetrip.com/europe/norway/articles/first-norwegian-single-malt-whisky-being-produced/ (Aurora Spirit er vel ikke single malt?). Nsaa (diskusjon) 22. mar. 2021 kl. 00:35 (CET)

Aurora ligger i Nord-Troms. Myken er vel i Nordland. Single-malt ? Jo, ser sånn ut.Se her. Mvh Colosseum~nowiki (diskusjon) 22. mar. 2021 kl. 00:56 (CET)

Kortet ned[rediger kilde]

Jeg har kortet ned:

https://no.wikipedia.org/w/index.php?title=Aurora_Spirit&type=revision&diff=21357626&oldid=21357120

Dels er det ikke leksikalsk interessant, dels er det ikke belagt med gode kilder - en promoteringsartikkel fra bankforbindelsen er ikke en god kilde. Ulf Larsen (diskusjon) 22. mar. 2021 kl. 07:41 (CET)

Jeg er uenig med deg. Kildene er helt grei og mye av det du fjernet er interessant info. Hvis det er et stort problem kan jeg fjerne noe. Skal se på det når jeg får tid. Igjen, kan ikke skjønne trangen til å fjerne isteden for å bidra med å forbedre og gjøre sidene mer innholdsrike og komplette. Mvh Colosseum~nowiki (diskusjon) 22. mar. 2021 kl. 10:51 (CET)
Kan ikke se at denne kilden er brukt: Framtid i nord, lørdag 11. februar 2017. Noe for deg, @Ulflarsen:? Det er flere andre aviser der enn dem som er brukt i artikkelen også. 109.247.7.86 22. mar. 2021 kl. 11:01 (CET)
Teksten under som jeg har tatt ut har dels ikke en god kilde (DNB er kilden), dels ikke leksikalsk interessant:
«Den første whiskyen ble produsert i 2017 og lagt på fat. Den må lagres på tønner i tre år før den kan kalles whisky. De 1200 flaskene av single malt-whiskyen Bivrosts «Niflheim» (Isverden), ble lagt ut for salg i mai 2020, 900 i Norge og 300 i Europa. Flaskene ble utsolgt på 90 minutter. Det ble dessuten sendt 20 flasker på auksjon. Den første ble solgt for 77 000 kroner, norgeshistoriens dyreste. Neste whisky ble lansert i november 2020, med navnet Nidavellir
Som et minimum må det være en god kilde (DNB er ingen god kilde, en bank som skriver om en av sine kunder), men uansett om det kan finnes en god kilde, mener jeg antall flasker og hvor fort de ble solgt ikke har leksikalsk interesse. Ulf Larsen (diskusjon) 22. mar. 2021 kl. 11:12 (CET)
På Wikipedia bygger man sider. Det er hele den geniale ideen med wikipedia. Hvis man ikke synes noe er greit så fjerner man ikke bare uten videre, man bygger videre, finner eventuelt mer info og referanser og gjør siden bedre. Har man ikke tid akkurat da kan noen annen bygge videre.
Hvis det er tull og tøv kan man selvsagt fjerne, men det er ikke tilfelle her!
Tusen takk for tips@109.247.7.86:. Flott. Finnes en masse kilder på det meste regner jeg med, men til mange aviser må du jo ha abonnement hvis du skal kunne se artiklene i sin helhet. Skal se litt på siden når jeg får tid, hvis ikke noen annen har tid. Mener mestparten du fjernet,@Ulflarsen:, er interessant, og mener også DNB er en god kilde. Finnes selvsagt ikke noe grunn til å tru at de farer med usannheter og tull. Mvh Colosseum~nowiki (diskusjon) 22. mar. 2021 kl. 11:53 (CET)
Til Colosseum~nowiki: Noen kontrollspørsmål til kilden, hvorfor har DNB skrevet om dette? Sannsynligvis fordi dette er en kunde, de har lånt noen millioner til firmaet. Er et ikke da rimelig å anta at det det skriver ikke vil bidra med et balansert bilde? De vil vel neppe skrive noe negativt om en kunde? Det er av slike grunner vi (og profesjonelle mediafolk, som journalister) er skeptisk til slike kilder. Ulf Larsen (diskusjon) 22. mar. 2021 kl. 12:17 (CET)
Teksten Ulf fjernet er reklameaktig og litt for detaljert. Bør bruke nøytrale kilder for å sikre en nøytral fremstilling. Vennlig hilsen Erik d.y. 22. mar. 2021 kl. 12:23 (CET)
Info om norgeshistoriens dyreste mener jeg bør med men den bør også dateres for slike opplysninger blir som oftest utdaterte. Med vennlig hilsen Migrant (disk.bid.) 22. mar. 2021 kl. 20:53 (CET)
"norgeshistoriens dyreste"=wikinews. Britannica-leksikonet skriver ikke hvilke produkter som er dyrest hos Vinmonopolet eller hos den største spritdetaljisten i Storbritannia. Jeg ser ikke hvilken verdi den greia har for Wikipedia. Hilsen 89.8.139.209 24. mar. 2021 kl. 20:51 (CET)
Det er type fluffy og reklameaktig info vi antakelig ikke burde ha med. Vennlig hilsen Erik d.y. 24. mar. 2021 kl. 20:56 (CET)

Ris bak speilet[rediger kilde]

Hvis artikkelen blir problematisk, kan fellesskapet av wikipedianere vedta at artikkelen skal flettes inn i emnet om Næringslivet (i angjeldende kommune). 89.8.139.209 24. mar. 2021 kl. 20:45 (CET)

Artikkelen er ferdig diskutert og BEHOLDT. Colosseum~nowiki (diskusjon) 24. mar. 2021 kl. 23:14 (CET)
Joda, gratulerer og velkommen til bedriftsregisteret... Autokefal Dialytiker (diskusjon) 24. mar. 2021 kl. 23:21 (CET)
Selv om artikkelen er beholdt, er det ikke fritt frem å legge inn hva som helst av info. --Vennlig hilsen Erik d.y. 24. mar. 2021 kl. 23:23 (CET)
Brukeren 89.8.139.209 er blokkert, og nå også blokkert for redigering en stund av en av administratorerna. Mvh Colosseum~nowiki (diskusjon) 24. mar. 2021 kl. 23:31 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Aurora Spirit. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 20. apr. 2021 kl. 09:25 (CEST)