Dimitri Mitropoulos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dimitri Mitropoulos
Dimitri Mitropoulos.jpg
Født18. februar 1896[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Athen[5]Rediger på Wikidata
Død2. november 1960[1][2][3][6]Rediger på Wikidata (64 år)
Milano[7]Rediger på Wikidata
Gravlagt Første kirkegård i AthenRediger på Wikidata
Utdannet ved Det kongelige konservatorium i Brussel, Konservatoriet i Aten[8], VarvakeioRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Dirigent, pianist, komponistRediger på Wikidata
Nasjonalitet USA, HellasRediger på Wikidata
Signatur
Dimitri Mitropoulosʼ signatur

Dimitri Mitropoulos (født 1. mars 1896 i Athen, død 2. november 1960 i Milano, Italia) var en gresk dirigent, pianist og komponist. Han var kjent for å ha et fotografisk minne og for sin dypt religiøse gresk-ortodoks tro.

Han studerte musikk ved konservatoriet i Athen, og senere i Brussel og Berlin med den kjente Ferruccio Busoni som en av sine lærere. Fra 1921 til 1925 assisterte han Erich Kleiber ved operahuset Staatsoper Berlin.

Mitropoulos sitt amerikanske debut kom i 1936 sammen med Boston Symphony Orchestra. Han bosatte seg senere i landet og ble en fullverdig amerikansk statsborger i 1946. Mellom 1937 og 1949 tjenestegjorde han som rektor og dirigent i Minneapolis Symphony Orchestra (nå kjent som Minnesota Orchestra). I 1949 startet Mitropoulos sin assosiasjon med New York Philharmonic noe som toppet hans karriere innen orkesterverker.

Mitropoulos serie med innspillinger for Columbia Records i New York Philharmonic inkluderte et sjeldent komplett utførelsen av Alban Bergs Wozzeck. Mange av disse innspillingene har blitt gjenutgitt av Sony Classics på CD og inkluderer de fleste nylig stereo-opptakene av utdrag fra Prokofievs Romeo og Julie. For RCA spilte han sammen med Minneapolis Symphony.

Mitropoulos giftet seg aldri. Han var i det stille blitt kjent for å være homofil selv om han aldri skal ha bekreftet disse ryktene direkte. Han skal heller ikke ha følt behov for et «kosmetisk ekteskap». Blant hans forhold skal angivelig vært med den jødiske komponisten Leonard Bernstein.

Mitropoulos var kjent som en ivrig forkjemper for den moderne musikk. Hans komposisjoner inkluderer blant annet en Piano Sonata samt flere andre kjente verker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Dimitri-Mitropoulos, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  4. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6qv3npx, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 13. desember 2014
  6. ^ Gran Enciclopèdia Catalana, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0042959
  7. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014
  8. ^ www.eens.org

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]