Dikloretansyre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dikloretansyre, også kalt DCA eller dikloreddiksyre,[1] er en kjemisk forbindelse med formelen CHCl2COOH. Det er en syre som er analog til etansyre hvor to av de tre hydrogenatomene i metylgruppen har blitt byttet ut med klor-atomer. Saltformen til dikloretansyre har blitt studert som et mulig middel mot kreft. Kreftceller forandrer måten oksygenstoffskiftet foregår på, noe som gjør at disse cellene overlever lengre.

Fysikalske egenskaper[rediger | rediger kilde]

Kjemisk sett er dikloretansyre typisk for halogenerte organiske syrer. Det er et medlem av klorsyrefamilien. Ionet produseres når syren kommer i kontakt med vann.

Mulig kreftbekjempende legemiddel[rediger | rediger kilde]

I laboratorietester av isolerte kreftceller gjenoppretter dikloretansyre det opprinnelige stoffskiftet og fører til kreftcellenes selvdestruksjon. Disse resultatene har ført til at dikloretansyre har blitt brukt til å behandle kreft. Dette har blitt gjort av leger som har testet virkningen av stoffet i kulturer av kreftvev, hos mus og hos mennesker. I tillegg har leger i USA og Canada gitt stoffet til pasienter som et ikke godkjent legemiddel.

En studie av mus gjort av University of Alabama i 2007 viste at dikloretasyre øker programmert celledød (apoptose), minsker spredningen og forhindrer svulstvekst uten forgiftning.[2] Resultatene ble presentert i The New Scientist under overskriften "Billig, 'sikkert' legemiddel dreper de fleste kreftformer".[3] I 2010 ble det gjennomført en test på mennesker av 5 kreftpasienter og 49 vevsprøver hvor dikloretansyre virket å forlenge livet til fire av de fem testdeltakerne.[4]

Fordi dikloretansyre ble oppdaget allerede i 1864 går det ikke an å patentere stoffet. Dette har ført til at legemiddelindustrien ikke har vist noen interesse for å fortsette å teste det slik at det kan bli godkjent som et legemiddel.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.ordsiden.no/ordbok.php?ordbok=Dikloretansyre
  2. ^ (2007) «A Mitochondria-K+ Channel Axis Is Suppressed in Cancer and Its Normalization Promotes Apoptosis and Inhibits Cancer Growth». Cancer Cell 11 (1): 37–51. doi:10.1016/j.ccr.2006.10.020.
  3. ^ Cheap, ‘safe’ drug kills most cancers. New Scientist (17. januar 2007). Besøkt 17. januar 2007.
  4. ^ http://www.foxnews.com/health/2011/05/18/big-pharma-ignoring-potential-cancer-cure