Dikken Zwilgmeyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Omslaget til Frøken Lybæks pensionatskole av Dikken Zwilgmeyer, 1901. Tegnet av Gustav Lærum.

Barbara Hendrikke Wind Daae Zwilgmeyer kjent som Dikken Zwilgmeyer (født 20. september 1853 i Trondhjem, død 28. februar 1913)[1] var en norsk maler og barnebokforfatter, kjent for de delvis selvbiografiske Inger Johanne-bøkene, der Risør er kulisse. Hun gikk på malerskole.

Hun var født i Trondhjem, flyttet til Risør da hennes far, Peter Gustav Zwilgmeyer ble beordret dit som byfogd, i mai 1861. Som voksen flyttet hun til Kristiania, og døde under et besøk på Kongsberg. Hun var søster til Ludvig Daae Zwilgmeyer og Ludvig Daae (1829–1893) var hennes onkel.

Zwilgmeyer er kjent for sine fortellinger for barn, men skrev også bøker for et voksent publikum. Novellesamlingen Som kvinder er (1895) er gjenutgitt flere ganger. Hun slo gjennom med boken Vi børn i 1890. Hun hadde publisert flere fortellinger i tidsskriftene Illustreret Tidende og Nyt tidsskrift.[1]

En statue av Zwilgmeyer står på utsiden av kulturhuset i Risør, Risørhuset. Der er også begge kinosalene oppkalt etter forfatteren. Hennes barndomshjem Bakken står fremdeles.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Aagaat Daae: Stamtavle over familien Daae i Norge. Utarbeidet efter Anders Daaes efterladte papirer av Aagaat Daae. Trondhjem: F. Bruns boghandel, 1917.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]