Diane Arbus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Diane Arbus
Født14. mars 1923[1][2][3][4]
New York
Død26. juli 1971[1][2][4][5] (48 år)
Greenwich Village
Ektefelle Allan Arbus (1941-1969)
Søsken Howard Nemerov
Utdannet ved Ethical Culture Fieldston School
Beskjeftigelse Fotograf, motefotograf[6]
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Guggenheim-stipendet

Diane Arbus (født Diane Nemerov) (født 14. mars 1923, død 26. juli 1971) var en amerikansk fotograf. Hun er mest kjent for sine portretter av folk i utkanten av samfunnet. Transvestitter, dverger, giganter, prostituerte og vanlige folk fra arbeiderklassen i ukonvensjonelle positurer og sammenhenger.

Diane Arbus ble født i New York City i en rik jødisk familie. Fjorten år gammel forelsket hun seg i Allan Arbus (skuespiller), og de giftet seg så snart hun hadde fylt 18 til tross for hennes foreldres protester. Da han begynte å lære seg å fotografere for det militære, lærte han videre til Diane. De hadde suksess i mote-verdenen som et team, hvor Allan fotograferte og Diane jobbet som stylist. Etterhvert som Diane begynte å fotografere selv, tok hun timer hos Lisette Model ved New School i New York. De fikk to døtre, Amy og Doon. Allan og Diane skilte seg i 1969.

Etter at hun ble skilt fra sin ektemann, studerte Arbus med Alexey Brodovitch og Richard Avedon. Fra 1960 jobbet Arbus som pressefotograf, blant annet for magasiner som Esquire, The New York Times Magazine, Harper's Bazaar og Sunday Times.

I 1963 fikk Arbus et stipend fra Guggenheim, som gjorde at hun kunne fokusere på sin kunst. I 1967 hadde hun sin første museumsutstilling i Museum of Modern Art. Arbus er kjent for sine fotografier av mennesker som var utstøtte i samfunnet, som transvestitter, kortvokste, giganter, prostituerte og andre som blir fotografert i merkelige situasjoner.

I juli 1971 tok Arbus sitt eget liv i Greenwich Village. Det gikk rykter at hun hadde fotografert sitt selvmord, men politiet fant ingen fotografier.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Omtale av bøkene

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]