Dharma Mountain

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dharma Mountain AS ligger i bygda Hedalen i Sør-Aurdal kommune i Oppland. Bedriften markedsfører seg som "Meditation & Freedom Resort", og arragerer/leies ut til kurs, retreater, grupper og andre aktiviteter. De fleste aktivitetene er relatert til meditasjon og selvutvikling. Deler av året holder Vassfaret Leirskole til på Dharma Mountain.

Bedriften er etablert av en gruppe mennesker rundt den åndelige læremesteren/guruen Vasant Swaha (alias Tor Opheim). Vasant Swaha var selv med den indiske guruen Osho (Bhagwan Shree Rajneesh) i 13 år, frem til Osho døde i 1990. Meditasjonsretreater med Vasant Swaha er en del av aktiviteten på stedet.

Media om Dharma Mountain[rediger | rediger kilde]

I 2005-2007 ble gruppen som driver Dharma Mountain og stedets egne aktiviteter (meditasjonsretreater med Vasant Swaha) tema for flere kritiske avisartikler. Dagens Næringsliv trykket i 2006 en seks siders lørdagssak under tittlen "Guruen i Granskogen". Og Oppland Arbeiderblad /Magasinet Innlandet hadde også flere kritiske saker på trykk. En helt annen form for omtale av miljøet rundt Dharma Mountain, finner man i det alternative magasinet Ildsjelen ("magasin for spiritualitet, livskraft og åndelighet"). Ildsjelen har trykket flere saker som omhandler Dharma Mountain, meditasjonsretreater med Vasant Swaha og også et portrettintervju med Vasant Swaha under tittelen "Profet i eget land".

I 2009 ble sakene fra både Dagens Næringsliv, Oppland Arbeiderblad og Ildsjelen tema i en 15 siders sak i magasinet "Din" forskningstidsskrift for religion og kultur som utgis av Novus Forlag. Under tittelen "Guruen i granskogen og profet i eget land – mediediskusjoner og mediefortellinger om en norsk guru", tar artikkelforfatteren for seg hvordan forskjellige typer medier omtaler samme sak sett ut ifra deres ståsted og synsvinkel.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Link til tidsskriftet "Din"[død lenke] "Profet i eget land", intervju med Vasant Swaha i magasinet Ildsjelen