Dexters Laboratorium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dexters Laboratorium
orig. Dexter's Laboratory
Dexter-logo.png
Generell informasjon
SjangerAnimasjon / Barn / Science fiction / Komedie
Prod.landUSA
Sesonger6
Episoder78
Lengde22 min. (per episode)
SpråkNorsk
Foran kamera
Stemmer avSam Lerner, Allison Moore
MedvirkendeChristine Cavanaugh
Candi Milo
Allison Moore
Kathryn Cressida
Eddie Deezen
Kath Soucie
Jeff Bennett
Bak kamera
Skaper(e)Genndy Tartakovsky
RegiRob Renzetti, Paul Rudish, Craig McCracken, Robert Alvarez, Rumen Petkov, Chris Savino
Prod.selskapCartoon Network Studios, Hanna-Barbera
Sending
Periode28. april 199626. september 2003
TV-kanalCartoon Network
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Dexters Laboratorium, også forkortet til Dexters Lab, er en amerikansk animasjonsserie for barn som gikk på Cartoon Network fra 1996 til 2003. Serien handler om Dexter som tilbringer mesterparten av sin tid i laboratoriet sitt. Uansett hvor hardt Dexter prøver, klarer han ikke å holde søsteren Dee Dee ute av laboratoriet sitt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Serien fikk opprinnelig fire pilotepisoder i What A Cartoon-programblokken til Cartoon Network, den første i 1995 og de tre senere i 1996 (den siste utkom rundt to uker før seriens premiere). Den premierte i 1996 som den første originale Cartoon Network-serien. Serien skulle opprinnelig slutte etter sesong 2 som ble avsluttet i 1998, men fikk to nye sesonger tre år senere fram til 2003. Dette innebar en ny tegnestil, raskere tempo og større fokus på slapstick.

Serien ble fulgt av en filmen Dexters Laboratorium: Ego Trip fra 1999, som også er den første filmen som er basert på en Cartoon Network-serie. Filmen er, i likhet med serien, blitt sendt på Cartoon Network i Norge, og også utgitt på VHS i Norge, med norsk tale på begge.

Figurer[rediger | rediger kilde]

Dexter[rediger | rediger kilde]

Dexter er en liten åtteåring som har en rar aksent. Han er utrolig smart, men klarer fortsatt ikke å holde sin søster Dee Dee ute av laboratoriet. Foreldrene til Dexter har ennå ikke funnet ut om det, selv om Dee Dee har vært på nippet til å avsløre den. Dexters idoler inkluderer Albert Einstein, «Major Praktfull» og «Action Hank». Dexter har en ape som kjæledyr.

Norsk stemme av Lena Meieran.

Dee Dee[rediger | rediger kilde]

Dee Dee er i motsetning til Dexter en høy, dum elleveåring som tilbringer mesteparten av tiden med å danse rundt i laboratoriet og plage Dexter mens han foretar et eller flere viktige eksperimenter. Dee Dees idol er «Ponnifinprinsessen». Bestevenne hennes er Mee Mee og Lee Lee. Hun har en fantasivenn hun kaller Koosalagoopagoop.

Norsk stemme av Jorunn Torsheim.

Dexters mor[rediger | rediger kilde]

(oppr. Dexter's mom) Moren til Dexter og Dee Dee er en glad kvinne som liker husarbeid. Hun er alltid sett med oppvaskhansker.

Norsk stemme av Siv Charlotte Klynderud.

Dexters far[rediger | rediger kilde]

(oppr. Dexter's dad) Faren til Dexter og Dee Dee er en munter mann som interesserer seg for golf. Dee Dee har sannsynligvis arvet sine gener fra faren.

Norsk stemme av Espen Sandvik.

Mandark[rediger | rediger kilde]

Mandark er Dexters fiende. Hans aller største intensjon er å tilintetgjøre Dexters laboratorium. Han er også forelsket i Dee Dee. Foreldrene til Mandark er hippier. Mandarks ekte navn er «Susan». Mandark har en and som kjæledyr og en lillesøster som heter Lala Vava.

Norsk stemme av Espen Sandvik.

Utgivelser i Norge[rediger | rediger kilde]

I 2000 ble sesong 1 episode 3 av Dexters Laboratorium (Dexters rival, Simion, Gamlefar Dexter) av Dexters Laboratorium utgitt på VHS kassetten kalt Powerpuffjentene - Dramatisk Drøm, med 5 episoder av Powerpuffjentene inkludert på kassetten.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Engelske/originale stemmer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]