Hopp til innhold

Powerpuffjentene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Powerpuffjentene
orig. The Powerpuff Girls
Generell informasjon
SjangerAnimasjon / Barn
Prod.landUSA
Sesonger6
Episoder78
LengdeCirka 22 min. (per episode)
SpråkNorsk (dubbet versjon)
Foran kamera
Stemmer avCathy Cavadini, Roger L. Jackson, Tom Kenny, Tom Kane, Elizabeth Daily, Tara Strong, Jennifer Hale, Rob Paulsen, Clancy Brown, Chuck McCann, Jeff Bennett, Jennifer Martin
KommentatorTom Kenny
FortellerTom Kenny
MedvirkendeCathy Cavadini
Tara Strong
E.G. Daily
Tom Kane
Tom Kenny
Roger L. Jackson
Jennifer Hale
Jennifer Martin
Jim Cummings
Jeff Bennett
Kath Soucie
Bak kamera
Skaper(e)Craig McCracken
RegiGenndy Tartakovsky, John McIntyre, Robert Alvarez, Rob Renzetti, Rumen Petkov
MusikkJames L. Venable
Prod.selskapHanna-Barbera
Sending
Periode18. nov. 199830. apr. 2010
TV-kanalCartoon Network
TV3
Eksterne lenker
IMDb

Powerpuffjentene (originaltittel The Powerpuff Girls) er en amerikansk animasjonsserie som vises på Cartoon Network. Serien ble skapt av Craig McCracken og ble produsert av Hanna-Barbera (1998–2001) og deretter av Cartoon Network Studios (2001–2005). Powerpuffjentene var opprinnelig ment som en parodi på typiske superheltserier, men ble snart så populær at den nærmest ble en egen variant av sjangeren.

Grafisk utforming[rediger | rediger kilde]

Animasjonsstilen er typisk for siste halvdel av 1990-tallet, meget flat, forenklet og stilisert, med «skjeve» objekter, nesten uten perspektiv. Serien er sogar nokså lik i stilen som andre Cartoon Network/Hanna-Barbera-serier fra samme tidsrom, blant annet Dexters Laboratorium, Johnny Bravo, Samurai Jack, m.fl. Fargevalget og design i serien er tydelig inspirert av 60-talls popkunst, men også av japansk anime.

Mens de fleste menneskene i serien er noenlunde realistisk (dog svært stilisert) utformet, har de tre powerpuffjentene selv en heller absurd anatomi. Hodene er mye større enn resten av kroppen, med digre øyne som alltid går ut til «hjørnet» av hodet, hvilket setter sine begrensninger på hvilke vinkler jentene kan tegnes i.

Håret på hodet er et farget felt utformet etter hver av jentenes hårsveis. Jentene har ikke ører eller neser, selv om de kan både høre og lukte, og munnen er en liten buet strek som ofte er enten «sur» eller «blid».

Jentenes kropper er en rombeformet firkant som skal forestille en kjole. Armene og bena er korte pølseformede stubber, som er bøyelige. Armene har ikke hender eller fingre og bena er uten føtter, selv om jentene bruker sko. Dette spesielle utseendet gjør at jentene minner om dukker, og at de, ironisk nok, fremstår som søtere enn de kanskje ellers hadde gjort.

Handling[rediger | rediger kilde]

Serien handler om tre jenter med superkrefter og deres heltedåder, for eksempel å tilintetgjøre grusomme monstere, sloss mot romvesener eller fakke onde vitenskapsmenn og kriminelle. Jentene ble ikke født på vanlig måte, men ble skapt kjemisk av den ugifte og barnløse professor Utonium.

Professor Utonium forsøkte, ifølge seriens introsekvens, å skape de perfekte småjentene, ved hjelp av ingrediensene sukker, krydder og alt mulig fint (dette er en henvisning til det engelske barnerimet What Are Little Boys Made Of?, som også tar for seg hva små jenter er laget av). Ingrediensene ble imidlertid ved et uhell blandet med det mystiske Kjemikalie X, som professoren også hadde i lab'en sin på samme tid.

Resultatet av den påfølgende eksplosjonen ble altså Powerpuffjentene, tre søte jenter i 6-årsalderen. Jentene fremstår vekselvis som hardbarkede superhelter, tilsynelatende uten frykt, mens de i andre situasjoner må håndtere samme problemer som andre barn i samme alder, f.eks. sengevæting, mobbing, mørkeredsel, og behov for kosedyr.

Jentene bor hos professoren, som fungerer som jentenes farsfigur og foresatt. De går til daglig på førskolen, men kalles ut hver gang det er bruk for deres krefter, noe det svært ofte er.

Handlingen foregår stort sett i den fiktive byen Townsville (gjennomført omtalt av fortellerstemmen som «storbyen Townsville»). Oppdragsgiver er ofte byens borgermester, men jentene tar også ofte saker på eget initiativ.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

Powerpuffjentene[rediger | rediger kilde]

(oppinnelig The Powerpuff Girls) er en superhelttrio som også er hovedkarakterene i serien, bestående av 3 jenter som er søsken.

Blomst[rediger | rediger kilde]

(oppr. Blossom) Lederen av Powerpuffjentene. Hun er sterk og hun planlegger alltid et angrep. Blomst har veldig fint rødt hår. I episoden «Hårgalskap» klipper Boble og Belle håret hennes, noe som fører til galskap. Av og til er Boble sjalu på det pene håret til Blomst. I episoden «Røde Lyn» redder Boble et ekorn fra en ørn. Senere tar de med ekornet hjem og vil gi den et navn, noe som fører til krangling mellom Blomst og Belle. Norsk stemme av Sarah MacDonald Berge.

Boble[rediger | rediger kilde]

(oppr. Bubbles) Den roligste og den snilleste av Powerpuffjentene, men det betyr ikke at hun lar seg erte. Hun kan gi like mye juling som søstrene sine. Boble er veldig mørkeredd, bortsett fra i episoden «Boble blir rå» hvor hun overvinner frykten sin og gir Mojo Jojo veldig mye juling. Norsk stemme av Jorunn Torsheim.

Belle[rediger | rediger kilde]

(oppr. Buttercup) Den tøffeste og sterkeste av Powerpuffjentene og hun har noen vitner som kan bevise det. Belle kan oppfattes som både guttete og grådig, og lite empatisk og hensynsløs, så de andre to må av og til roe henne ned når hun overdriver. Norsk stemme av Lena Meieran.

Professor Utonium[rediger | rediger kilde]

Professor Utonium (ofte bare omtalt som professoren, fornavnet er ikke kjent) er skaperen av Powerpuffjentene. Hva han er professor i, er ikke uttalt, men det er sannsynligvis kjemi og/eller fysikk. Professoren er en tydelig eksempel på karakteren «distré vitenskapsmann», og det som skjer rundt ham, går ham ofte hus forbi. Han er således lett å lure. Professoren er imidlertid meget klok og fornuftig, og det er ofte ham jentene går til når de trenger råd eller oppmuntring. Professor Utonium går alltid kledd i en hvit labfrakk med to penner i brystlommen.

Borgermesteren[rediger | rediger kilde]

(oppr. The Mayor) Borgermesteren er en dum liten mann som sitter på stolen sin hele dagen og ringer jentene når det blir bråk. Han ble borgermester fordi han var den eneste som ville bli det. Han ville bli borgermester bare fordi han kunne spise sylteagurker når han ville.

Frøken Sara Bellum[rediger | rediger kilde]

(oppr. ms Sara Bellum) Borgermesterens dyktige sekretær, som må ta seg av alt Borgermesteren selv ikke klarer, dvs det aller meste. Av og til må hun redde ham fra farer også, en slags omvendt «jomfru i nød»-situasjon. Frøken Bellum er høy, vakker og rødhåret, men ingen har noen gang sett ansiktet hennes. Ansiktet skjules ved at hodet nesten alltid er utenfor bildet, ved at en gjenstand kommer i veien for ansiktet, eller at hun står med ryggen til. Hun blir i serien beskrevet som den vakreste damen i byen. Navnet hennes er et ordspill på cerebellum.

Frøken Friis[rediger | rediger kilde]

(oppr. ms Keane) Jentenes førskolelærer og det nærmeste jentene kommer en morsfigur. Frøken Friis er alltid kledd i oransje og er streng, men rettferdig mot barna på førskolen. Hun har ved et par tilfeller vært forelsket i Professoren, men forholdet utviklet seg aldri.

Fiender[rediger | rediger kilde]

Mojo Jojo[rediger | rediger kilde]

Powerpuffjentenes erkefiende. Jojo var opprinnelig professorens laboratorieape, men da han utløste «Kjemikalie X», forstørret hjernen hans seg og tøt halvveis ut av skallen hans (han skjuler hjernen sin i en stor kuppel laget av glass). Jojo ble en superintelligent ond ape, med evnen til å snakke, gå, eksperimentere og planlegge, og han endret navnet sitt til Mojo Jojo. Mojo Jojo bor i et observatorium, der han legger onde planer, som ofte går ut på å drepe Powerpuffjentene.

Floke Knoke[rediger | rediger kilde]

(oppr. Fuzzy Lumpkins) Eneboer i skogen utenfor Townswille, med sterk hillbilly-personlighet. Hater byfolk og folk generelt og prøver konstant å hindre uvedkommende i å ta seg inn på tomta hans. Floke er halvt menneske, halvt gris, og halvt bjørn. han har rosa pels, to antenner på hodet, en tann ut av munnen og går i snekkerbukse. Floke Knoke er dessuten fryktelig sterk og har iblant voldelige tendenser. Ved et par anledninger har han slått seg på vinningskriminalitet.

Ham[rediger | rediger kilde]

(oppr. Him) Overnaturlig ondt vesen, og egentlig en parodisk fremstilling av Djevelen selv. Han omtales bare som «Ham», fordi «han er så ond at navnet ikke må nevnes høyt» (og fordi Powerpuffjentene er en barneserie). Ham er framstilt som en rød hummerliknende figur, med tipskjegg, sminket ansikt, krabbeklør på armene, skjørt og høghælte støvler. Stemmen hans gir alltid ekko og han snakker for det meste med kald, feminin stemme. Ham har utrolige magiske krefter og kan med letthet starte naturkatastrofer og liknende og det er ikke alltid lett for jentene å finne ut hvordan de skal bekjempe ham. Målet hans er totalt kaos og ondskap i verden.

Amøbegutta[rediger | rediger kilde]

(oppr. The Amoeba Boys) Tre amøber som prøver å tilintetgjøre Powerpuffjentene, men de blir alltid ufrivellig fremstilt som dumme, naive og ikke klarer noe som helst. Powerpuffjentene ser de ikke som en trussel, siden forsøkene Amøbegutta bruker på jentene aldri virker.

Bossman[rediger | rediger kilde]

Sjefen av amøbegutta

Slim[rediger | rediger kilde]

Høyrehånda til bossman

Junior[rediger | rediger kilde]

Medlem av amøbegutta som ofte gjentar det bossman sier

Prinsesse Merspen[rediger | rediger kilde]

(oppr. Princess Morbucks) Bortsjemt rik jentunge på samme alder som Powerpuffjentene. Prinsessen ville opprinnelig bli en powerpuffjente selv, ved hjelp av ekstrautstyr som skulle gi henne de samme kreftene som dem. Da dette ikke gikk, la prinsessen jentene for hat, og bruker mye av sin rike fars penger på forskjellige planer for å kvitte seg med dem. Prinsessen er dog så rik at hun sjelden utfører vinningskriminalitet.

Grønnskallegjengen[rediger | rediger kilde]

(oppr: The Ganggreen gang) gjeng grønnhudete i tenåringsalderen som konstant driver med småkriminalitet. Powerpufffjentene anser dem ikke vanligvis som noen trussel. Likevel har det hendt at de har utgjort en trussel noen ganger.

Ace[rediger | rediger kilde]

Lederen av grønnskallegjengen, Belle var forelsket i han engang, noe som han utnyttet for i et forsøk på å bli kvitt powerpuffjentene ved å drepe blomst og boble.

Store Billy[rediger | rediger kilde]

(oppr. Big Billy)

Snok[rediger | rediger kilde]

(oppr. Snake)

Arthur[rediger | rediger kilde]

(oppr. Lil Arthuro) Minste medlem en av grønnskallegjengen, snaker fort og har spansk bakgrunn.

Grubber[rediger | rediger kilde]

Medlem av grønnskallegjengen, han ser deformert ut og snakker nesten hele tiden med tunga ute.

Sedusa[rediger | rediger kilde]

Kvinnelig skurk som er ekspert i å forkle seg og å svindle og lure (mann)folk, ofte ved å forføre dem. Når hun ikke er forkledd, kan hun kontrollere det svarte piskeliknende håret sitt og bruke det som våpen. Navnet hennes er satt sammen av det engelske ordet seduce (forføre) og navnet på den greske mytologiske figuren Medusa. Har blant annet lurt Professor Utonium, Frøken Bellum og Grønnskallegjengen.

De Hardbarka Kara[rediger | rediger kilde]

(oppr. The Rowdyruff Boys) Onde gutteversjoner av Powerpuffjetene. De ble skapt av Mojo Jojo, som ringte anonymt til Professoren for å få oppskriften på Powerpuffjentene. Oppskriften ble meget annerledes, som førte til De Harbarka Kara som i mange situasjoner prøver å slå Powerpuffjentene i ordre fra Mojo Jojo eller Ham. De er helt motsatt av Powerpuffjentene på alle måter, inkludert moral. Kriminaliteten de utfører er ofte uten grunn og formål og kun for moro skyld.

Beist[rediger | rediger kilde]

(oppr. Brick) Gutteversjon av Blomst. Er lederen av De Hardbarka Kara. I motsetning til Blomst som er snill, ansvarfull, pliktig og noe sjefete, er Beist, undertrykkende mot andre, utnytter lederstillingen sin for sin egen fordel, banker opp folk for moro skyld og er slem mot alle, inkludert brødrene sine og andre skurker (f. eks Floke Knoke, Mojo Jojo og Ham).

Bølle[rediger | rediger kilde]

(oppr. Boomer) Gutteversjon av Boble. i motsetning til Boble som er naiv og snill, er Bølle slem og dum, og i motsetning til Boble som blir akseptert og respektert av søstrene sine (med noen få unntak fra Belle sin side), blir Bølle konstant erta av brødrene sine.

Bål[rediger | rediger kilde]

(oppr. Butch) Gutteversjon av Belle. Har samme voldelige tendenser som Belle men i motsetning til henne så er Bål mye voldeligere og mangler omtrent alle de gode kvalitetene Belle har.

Spillefilm[rediger | rediger kilde]

I 2002 hadde Powerpuffjentene – Filmen premiere.

Utgivelser i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge kom det i 2000 fire VHS-utgivelser med fem episoder på hver VHS, pluss en bonusepisode av Dexters Laboratorium og Johnny Bravo på noen av dem

 • Powerpuffjentene – Boblende rå
 • Powerpuffjentene – Et hundeliv
 • Powerpuffjentene – Dramatisk drøm (inkludert i kassetten: Bonusepisode av Dexters Laboratorium sesong 1 episode 3 – Dexters rival, Simion, Gamlefar Dexter)
 • Powerpuffjentene – Brakbursdag (inkludert i kassetten: Bonusepisode av Johnny Bravo sesong 1 episode 3 – Bravo Dooby-Doo, Den følsomme mannen)

Boblende rå og Et hundeliv ble også utgitt på DVD i Norge med 10 episoder per DVD, men kun med norsk tekst og engelsk tale.

Sesong 1, 2 og 3 var også tilgjengelig på Netflix en periode rundt 2016 med norsk tale. i september 2023 kom de to første sesongene tilbake til Netflix.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Engelske/originale stemmer[rediger | rediger kilde]

I andre media[rediger | rediger kilde]

Blader[rediger | rediger kilde]

I Norge har det kommet flere blader og bøker basert på Powerpuffjentene. DC Comics-bladene har blitt oversatt til norsk og blitt gitt ut her ti lands

Videospill[rediger | rediger kilde]

 • The Powerpuff Girls: Bad Mojo Jojo
 • The Powerpuff Girls: Paint the Townsville Green
 • The Powerpuff Girls: Battle HIM
 • The Powerpuff Girls: Chemical X-Traction
 • The Powerpuff Girls: Relish Rampage
 • The Powerpuff Girls: Mojo Jojo A-Go-Go
 • The Powerpuff Girls: HIM and Seek

Gjesteroller[rediger | rediger kilde]

Blomst Boble, Belle, Professor Utonium, Mojo Jojo, Han og Floke Knoke har dukket opp i Cartoon Network Racing til Playstation 2 og Nintendo DS som spillbare karakterer, i Playstation 2 versjonen jobber Blomst Boble og Belle sammen og funker som en karakterer (og kalles Powerpuffjentene i valgmenyen), i DS versjonen er Powerpuffjentene separate karakterer og Floke Knoke er ikke med

Blomst, Boble, Belle og Mojo Jojo er spillbare i Cartoon Network Punch Time Explosion på Nintendo 3DS, i Playstation 3, Xbox 360 og Nintendo Wii versjonen (kalt "Cartoon Network Punch Time Explosion XL") er Ham også spillbar.

Lydbok[rediger | rediger kilde]

i 2002 utkom lydboken Powerpuffjentene – Familieforviklinger. Den er basert på episoden «"Familieforviklinger» (engelsk: "Mr. Mojo's Rising"). Alle stemmene i fremført av Preben Olram.

Reboot[rediger | rediger kilde]

I 2016 kom det en reboot av serien med samme navn som originalen.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]