Det tekniske universitet i Warszawa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det tekniske universitet i Warszawa
Grunnlagt1899
RektorKrzysztof Zaremba
BeliggenhetWarszawa
Studenter27 072 (2018)[1]
MedlemskapEuropean University Association[2]
ORCID (2023)[3]
Nettstedhttps://www.pw.edu.pl/ (polsk)
ErstatterWarszawski Instytut Politechniczny
Kart
Det tekniske universitet i Warszawa
52°13′13″N 21°00′38″Ø

Det tekniske universitet i Warszawa (polsk Politechnika Warszawska) er en av de største og beste polytekniske høyskoler i Polen og Sentral-Europa. Det består av 17 fakulteter og har over 30 000 studenter og 5 000 ansatte.

Universitetets hovedkompleks befinner seg i sentrum av Warszawa, og består av flere bygninger – den viktigste er den representative Gmach Główny (Hovedbygningen).

Historie[rediger | rediger kilde]

Den store aula

Universitetets opprettelse dateres til 1915, skjønt dets tradisjoner strekker seg tilbake til 1826, da det i Warszawa ble opprettet en teknisk skole (Szkoła Przygotowawcza) etter initiativ av Stanisław Staszic. Denne skolen ble imidlertid stengt i 1831, som følge av russiske represjoner etter novemberoppstanden.

Den russiske tsaren tillot å bygge et nytt polyteknisk institutt i Warszawa først mot slutten av 1800-tallet, i 1898 med russisk som obligatorisk forelesningsspråk. Dette var grunnen til at skolen ble delvis boikottet av polsk ungdom, og kravet om polsk som undervisningsspråk ved polske universiteter og skoler ble en av kildene til omfattende streiker i det delte Polen i 1905. Dette førte til at skolen ble stengt de neste fire årene. Under første verdenskrig og i mellomkrigstiden kunne man igjen undervise på polsk.

Fra 1915 startet universitetets kontinuerende og voksende virksomhet frem til i dag, og det til tross for to verdenskriger, okkupasjon og delegalisering.

Andre verdenskrig ble – som for så mange andre polske institusjoner – den mest tragiske delen av universitetets historie, og førte med seg enorme menneskelige og materielle tap. Undervisningssaler, laboratorier, teknisk utstyr og litteratursamlinger ble fullstendig ødelagt, og hundrevis av universitetets ansatte og studenter ble drept. Etter at høyskolens virksomhet ble delegalisert av tyskerne, virket det som undergrunnsskole, hvor det ble drevet med forskning og hvor studenter ble utdannet, tok sine doktorgrader og habiliterte seg. Under og etter Warszawaoppstanden i 1944 møtte universitetet samme skjebne som sin by.

Etterkrigstiden førte med seg først og fremst gjenoppbygning, og senere også utvidning av lokalene til det tekniske universitetet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://stat.gov.pl/download/gfx/portalinformacyjny/pl/defaultaktualnosci/5488/2/15/1/szkoly_wyzsze_i_ich_finanse_w_2018.pdf.
  2. ^ eua.eu, besøkt 16. juli 2019[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ web.archive.org, besøkt 20. oktober 2023[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]