Hopp til innhold

Det sentralrussiske platå

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utstrekning (trang definisjon)
Det sentralrussiske platå ved elva Osiotr.

Det sentralrussiske platå (også kalt Det sentralrussiske høyland) (russisk: Среднерусская возвышенность – Svednerusskaja vozvysjennost) er et vidstrakt, platålignende høydedrag sørvest i den europeiske delen av Russland og, avhengig av hvordan grensene defineres, inn i det nordøstlige Ukraina. Det ligger opptil 287 meter over havet. Platået utgjør en betydelig del av Den østeuropeiske slette og dekker et areal på rundt 500 000 km².

Platået begynner sørvest for Moskva, hvor det glir over i Smolenskhøydene og Moskvahøydene i nord. Det strekker seg derfra sørover på vestsida av elva Don, i opptil 400 km bredde. I sør går høylandet rundt 100 km inn i Ukraina, før det snur mot sørøst og slutter på slettene mellom elvene Don og Donets.

Landskapet på det sentralrussiske platå kjennetegnes av rekker med åser og berg, hvor opptil 150 meter dype elvedaler har gravd seg inn. Platået er kildeområde for mange av Russlands store elver, blant annet: Don, Donets, Oka, Oskol, Psjol og Sejm, og fra grenseområdet mot Smolenskhøydene i nord kommer Ugra.

De største byene er Kaluga, Tula, Novomoskovsk, Brjansk, Orjol, Kursk og Belgorod.