Hopp til innhold

Det rektifiserte system

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et av symbolene til det rektifiserte system er Fugl Føniks som overlever å bli brent på bålet, og stiger opp av asken

Det rektifiserte system, også kalt det skotske rektifiserte system (fransk: Rite Écossais Rectifié), er et høygradssystem innenfor frimureriet som ble etablert i Lyon, Frankrike i 1778.

Ritens opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Riten ble i hovedsak utarbeidet av Jean-Baptiste Willermoz, en elev av Martinez de Pasqually, som en modifisert utgave av den strikte observans. Det var mindre opptatt av kristne institusjoner, og hadde blant annet fjernet tradisjonen om Tempelridderordenen. De tre første gradene i den blå losje av St. Johannes, praktiserer ritualene i den modifiserte form som ble benyttet av det franske frimureriet på denne tiden, og som ble videreført innenfor den franske rite. Det rektifiserte system bygger også på en rekke «skotske grader» som på denne tiden ennå ikke var blitt formaliserte, og integrerte også deler av høygradsystemet Ordenen av de Mureriske Riddere Elus Coëns av Universet, som ble etablert av Martinez de Pasqually i Bordeaux i 1761.

Systemet ble modifisert under konventet i Lyon i 1778 og i Wilhelmsbad i 1782. Det har overlevd fra dets grunnleggelse til idag, og er også åpen for kvinner. Ritualene ligner den strikte observans, men ordenens underliggende filosofi i gradene over den «blå losje» av St. Johannes er basert på Martinez’ bok «Avhandling om reintegrering av vesener» (Traite de la reintegration des Etres).

Fra 1782 ble det rektifiserte system innført i Danmark og Norge. I Norge ble det praktisert av St. Olai loge fra 1782 frem til 1819.

Gradene[rediger | rediger kilde]

Den blå losje av St. Johannes
1 º Lærling
2 º Svenn
3 º Mester-murer
Den grønne losje av Rosen og Korset
4 º Skotsk Mester (Maître Ecossais) av St. Andreas
Den indre orden
5 º Ledsagende Novise (Ecuyer Novice)
6 º Velgjørende Ridder av den Hellige By (Chevalier Bienfaisant de la Cité Sainte)
Den hemmelige klasse
7 º Erklært Ridder (Chevalier-Profès)
8 º Erklært Stor-Ridder (Chevalier-Grand Profès) (XII º i det svenske system)