Det kinesiske kommunistiske partis sentralkomites kommisjon for politikk og rettsvesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Det kinesiske kommunistiske partis sentralkomites kommisjon for politikk og rettsvesen (forenklet kinesisk: 中国共产党中央政法委员会; tradisjonell kinesisk: 中國共產黨中央政法委員會; pinyin: Zhōngguó Gōngchǎndǎng Zhōngyāng Zhèngfǎ Wěiyuánhuì) er den organisasjon understilt Sentralkomiteen for det kinesiske kommunistiske parti som har avsvar for politiske og rettslige anliggender. I praksis innebærer dette tilsyn med alle myndigheter som håndhever lov og rett, blant annet politiet.

Kommisjonen har sin motsvarighet også på lavere forvaltningsnivåer, altså på provins-, prefektur- og fylkesnivå.

Kommisjonen ledes vanligvis av en sekretær som samtidig er medlem av Den stående komite for politbyrået for det kinesiske kommunistiske parti.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kommisjonens forløper var Ledelsesgruppen for politikk og rettsvesen (政法领导小组; Zhèngfǎ Lǐng​dǎo Xiǎo​zǔ) som ble etablert i 1958, med Peng Zhen som leder. Under kulturrevolusjonen var Ji Dengkui lederen, og han forble i embedet til 24. januar 1980. Da ble kommisjonmen opprettet og fikk Peng Zhen tilbake som sekretær. Kommisjonen gikk tilbake til navnet Ledelsesgruppen ... fra mai 1988 til mars 1990.

Ledere[rediger | rediger kilde]

Sammensetning til desember 2012[rediger | rediger kilde]

Zhou Yongkang, 2006

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]