Meng Jianzhu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Meng Jianzhu
Meng Jianzhu 2015.jpg
Fødtjuli 1947
Suzhou
Utdannet ved Shanghai University of Engineering Sciences
Beskjeftigelse Politiker
Parti Det kinesiske kommunistiske parti
Nasjonalitet Folkerepublikken Kina

Meng Jianzhou (kinesisk: 孟建柱, pinyin: Mèng Jiànzhù, født i 1947 i Suzhou i provinsen Jiangsu i Kina) er en kinesisk kommunistisk politiker. Han ble i desember 2012 leder for Det kinesiske kommunistiske partis sentralkomites kommisjon for politikk og rettsvesen.

Under kulturrevolusjonen ble Meng sendt for å arbeide på en jordbrukskommune utenfor Shanghai, der han begynte å arbeide seg opp i hierarkiet. Han ble medlem av Kinas kommunistiske parti i 1971 och ble sjef for jordbrukskommunen i 1981. I 1990-årene innehadde han lokale partiposisjoner i Jiangsu-provinsen.

I 1997 ble Meng innvalgt som supplant i Sentralkomitéen for Kinas kommunistiske parti og i 2002 ble han ordinært medlem. I 2001 ble Meng utnevnt til partisekretær i provinsen Jiangxi og til ordfører i den stående komite i provinsens folkekongress. Det ble spekulert at utnevnelsen fant sted som erstatning for at han tapte for Chen Liangyu i konkurransen om å bli partisekretær i Shanghai.

I 2007 ble han utnevnt til minister for offentlig sikkerhet, en post han innehadde til desember 2012. Han ble også politisk kommissar for Folkets bevæpnede politi og medlem av partiets utvalg for rettslige og politiske spørsmål. Meng har også innflytelse over Kinas politikk i Tibet, idet han er medlem av partiets samordningsgruppe for Tibet. I Tibet har Meng blant annet gått inn for intensifisert patriotisk skolering av regionens buddhistiske munker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]