Det kinesiske aristokratkjøkken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det kinesiske aristokratkjøkken (kinesisk: 官府菜; pinyin: guānfǔ cài) kan tilbakeføres til Ming- og Qing-dynastiene da de keiserlige embedsmenn (mandariner) som var postert til hovedstaden bragte med seg dit sine personlige kjøkkensjefer.

Det var da vanlig å knytte deres finere kokkekunrt til selveste Konfucius, noe som har mest med ærefrylt og lite med en historisk kulinarisk tradisjonå gjøre.[1][2] Det er fortsatt noe som kalles konfuciuskjøkkenet, men det betraktes som en gren av det aristokratiske kjøkken.

På den måte at hovedstadens mandariner dit hadde medbragt kokker ble det over tid utviklet egne blandinger av de edlere matretter fra de områder embedsmennene hadde tjenestergjort rundt om i riket. Det utviklet seg forskjellig i de forskjellige embedsmannsslektene, slik at det kinesiske aristokratkjøkken kan betraktes som en rekke private kjøkkenstiler. Frem mot moderne tid ble stilen fortrinnsvis preget av det beste fra shandongkjøkkenet, huaiyangkjøkkenet og det kantonesiske kjøkken.

Ettersom Beijing var Kinas hovedstad i de tre siste århundrer av keisertiden, ble det meste av aristokratkjøkkenet utviklet i Beijing.

De mest fremtredende av de mange varianter av aristokratkjøkkenet er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Origin of Confucian cuisine». Besøkt 1. januar 2006. 
  2. ^ «Origin of Confucian cuisine». Arkivert fra originalen . Besøkt 27. oktober 2016.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 18. januar 2017. Besøkt 19. januar 2020.