Zhongshanparken (Beijing)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sørporten til parken

Zhongshanparken (kinesisk: 中山公園, pinyin: Zhōngshān Gōngyuán) er en tidligere keiserlig park og i dag en offentlig park som ligger direkte utenfor og sørøst for Den forbudte by i distriktet Dongcheng i det sentrale Beijing.

Jord- og innhøstningsalteret, reist i 1421

Av alle parkene som omgir Den forbudte by, som Beihai og Jingshan, er Zhongshan vel den mest sentrale. Zhongshanparken huser Jord- og innhøstningsalteret eller Land- og kornalteret (Shejitan, 社稷坛), som ble bygd i 1421 av Yongle-keiseren,[1] og det ligger symmetrisk vis-à-vis Det keiserlige forfedretempel. Ved dette tempelet frembar keiserne under Ming- og Qing-dynastiene offergaver til jord- og landsbruksgudene her. Alteret ligger på en kvadratisk terrasse midt i parken.

I 1914 var området blitt kjent som Sentralparken. Men etter Sun Yat-sens død ble parken oppkalt etter denne ledende revolusjonære politiske skukkelse (på mandarin er navnet hans Zhongshan).[2] Mange av Kinas parker tok i samme periode Zhongshan som nytt navn.

Zhongshanparken har mange haller og paviljonger bygd for keiserfamiliens medlemmer. Den har svalganger og bueganger av stein, og et drivhus med ferske blomster på utstilling året rundt. Det har blant annet 39 varieteter av tulipaner gitt til parken i 1977 av prinsessen av Nederland.

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Zhongshan Park». 
  2. ^ «Zhongshan Park, Beijing». Arkivert fra originalen 21. mai 2008.  Arkivert 21. mai 2008 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]