Det Harboeske Enkefruekloster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det Harboeske Enkefruekloster før Harsdorffs ombygging. Trykket i Erik Pontoppidans Den danske atlas, København 1764

Det Harboeske Enkefruekloster er en stiftelse i Stormgade i København, grunnlagt i 1735 etter testamentarisk bestemmelse av geheimerådinde Christine Fuiren (enke efter geheimeråd Jens Harboe), samtidig med at hun testamenterte sin herregård Støvringgård i nærheten av Randers til adelig jomfrukloster.

Eiendommen i Stormgade ble opprinnelig oppført i 1663–1669 av landprost Simon de Pethum. Christine Fuiren (ca.1682–1735) arvet den i 1708 etter sin mor Margrethe Eilersen (1648–1708), enke etter baron Diderik Fuiren (1656–1686).

I forbindelse med omdannelsen til enkefruekloster ble den utvidet med to fag og forhøyet med én etasje ved arkitekt E.D. Häusser, som også var arkitekt på det første Christiansborg. I 1754–1760 ble bygningen omfattende bygget om og utvidet ved arkitekt Laurids de Thurah. Dermed fremsto den som to store volumer med mansardtak forbundet av en portbygning. Den siste ombyggingen fant sted ved C.F. Harsdorff i 1772 og betød at de to bygningene nå ble kronet av ett gjennomgående mansardtak.

I 2009 kunne huset gjenåpnes etter en lengre restaurering.

Den opprinnelige bestemmelsen var at klostret skulle være fribolig «for 13 fattige og gudfrygtige enker, hvis husbonder havde betient en eller anden af de Charger indført i de fem classer af den kongelige rangforordning». Siden er kriteriene blitt endret til at man i dag kun skal være enslig kvinne og bosatt i København, men grunnleggende oppfyller klosteret fortsatt sitt opprinnelige formål, som det har hatt siden stiftelsen i 1735.

Klosteret inneholder en samling malerier av Christine Fuiren og hennes slekt.

Bygningen ble fredet i 1918.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sag: Det Harboeske Enkefruekloster» (dansk). Fredede & bevaringsværdige bygninger / Slots- og Kulturstyrelsen. Besøkt 15. juli 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]